Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Water for Elephants dvadsiatych rokov minulého storočia. Akurát, že tento film je vtipný, úžasne zahraný a funguje v ňom romantická línia. Povedal by som, že niet ideálnejšieho dejiska pre nemú grotesku než je cirkus, ale Chaplinovi je to v podstate jedno. Jeho gagy fungujú vždy a všade výborne, dokonca aj z pohľadu predstaviteľa mladej diváckej generácie. Nebyť miernej straty dychu v druhej polovici, išlo by o ultimátnu klasiku. (8/10) ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Chaplin se opět převléká za tuláka, aby prožil nová dobrodružství, tentokrát jako velká cirkusová atrakce. Je pro mě nepochopitelné, že se tento Chaplinův snímek nedočkal takové slávy, jako třeba Kid. Myslím si, že je minimálně na stejné úrovni a v některých případech jej i převyšuje. Například hudební doprovod je vybrán skvěle. 9/10 ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Parádní Chaplin v té nejlepší formě. Krom klasického tuláka se směšnou chůzí a skvělou mimikou, máme možnost vidět i nemálo akrobatických čísel. Chaplinova postavička tentokrát šíří smích v cirkusovém prostředí a jak je u jeho filmů zvykem, dělá tak s ohromnou lehkostí a lidským citem. Stejně jako v jiných filmech, i zde Chaplin dává pocítit problémy, přání a touhy své doby. Je vidět, že uměl velmi dobře naslouchat okolí a vycítit jeho potřeby. Právě Chaplinův talent empatie činí z jeho filmů mimořádnou podívanou. Navíc podpořenou neochvějnou symbolikou morálního vzoru. 87% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin tímto snímkem opět dokazuje, jak obrovský talent mu byl nadělen ve všech oblastech kinematografie. Na perfektní herectví jsme u něj zvyklí, stejně jako na režisérské dovednosti, scénáristickou šikovnost či v neposlední řadě veliké nadání pro skládání filmové hudby. Cirkus ve mně z úplného počátku (podle fotografií či úvodní scény) vzbuzoval mírnou nedůvěřivost, ovšem jakmile přišla zápletka s peněženkou, zůstal jsem již pohlcen dějem, vtipem, ale také nápaditostí této grotesky, čemuž výrazně napomáhala krásná hudba. Scény v zrcadlovém bludišti, Charlie jako dřevěná, takřka "orlojová" loutka, ale také řada úžasných pasáží v cirkuse - naháněčka s policisty, bavení diváků svoji roztomilou nešikovností, provazochodec - to vše mě utvrdilo v plném počtu hvězdiček, nemluvě o poměrně smutném či ne příliš šťastném konci. Na závěr bych ještě jednou vyzdvihl hudbu, ale i samotný nápad. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cirkus je možno najvtipnejší Chaplinov film. Vymyslieť funkčné gagy v cirkuse nie je až tak zložité, ako na príklad pri zlatokopectve na Aljaške. Komická stránka je opäť v rovnováhe so sociálnou a melodramatickou zložkou diela. Opäť si uvedomujeme, že tulák je síce vtipná, až zlomyseľná postava, ale je nesmierne tragická svojou až melancholickou samotou, akoby to bol jej osud. Predpovede cigánky sú v tomto filme brané tiež vážne, takže je táto osudovosť Chaplinovej postavy ešte viac umocnená. Ak je raz osud daný, nič s tým ani pevná vôľa neurobí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama