Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (452)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení ve stojatých vodách současného českého filmu - moderní kamera a svěží drajv fungují stejně dobře jako velmi nosný příběh (zakládající se bohužel na skutečných událostech). Někdo může v tomto filmu hledat skryté levicové "pravdy" o divokém porevolučním kapitalismu (a ať si klidně hledá, jestli ho to baví)... Já si devadesátá léta pamatuju "jen" jako dítě - a ten feeling z neustálé honby za penězi tam prostě je... Každopádně jsou "Sametoví vrazi" filmově velmi působiví, z Jana Dolanského po celou dobu neskutečně mrazí... za poslední řádku let konečně český film, který se vám druhého dne nevytratí z hlavy jak pára nad hrncem. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení - není to sice žádná extra pecka, ale věřte mi: už jsem překrmen všemi těmi psychologickými tragikomickými dramaty české provenience, všemi těmi osvědčenými hláškami... prostě mi tu v ČR dlouho chyběl prachobyčejný film s nějakou ucházející zápletkou, scénářem, pokud možno solidními hereckými výkony etc. A SAMETOVÍ VRAZI mi toto dali. Shrnuto a podtrženo: Není to sice žádná suprpecka, ale na příjemně strávený večer a dobrý pocit z filmu to bohatě stačilo. Poznámka: Až budete i Vy uvažovat, kde se na počátku 90. let (Orlické vraždy se odehrávaly v období 1991 - 1993) vzala Škoda Octávie, moderní typy mobilů a podobně, tak se tím netrapte. Jak již říká sám obsah k tomuto filmu - film pouze volně vychází z této skutečné události. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka čerpající z asi nejznámějších případů České kriminální historie Orlických vrahů. Příběh je sice chvilkami nepřehledný a je znát, že autor chtěl do příběhu vměstnat co nejvíce faktů. I přesto je to jedna z nejlepších kriminálek co se v současné době u nás objevila. Sice je tam pár nesrovnalostí např., že v roce 1991-3 se po silnicích neproháněla žádná Audi TT...ale zase je fakt, že příběh navazuje VOLNĚ na samotné události a tak si toto autoři mohou dovolit. Ne příliš osvědčení herci hrají velice slušně a dodávají filmu patřičný šmrnc v podobě gangsterského slangu, který je sice hrubý, ale díky němu se nebudete při sledování filmu nudit. Velice jsem se těšil na konec filmu, kde se objevilo pár faktů, jak a co dopadlo a byl jsem vcelku šokován mírnými tresty vrahů, jejichž příběhy mi odvyprávěl tento zajímavě spíše dokumentárně pojatý film. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jde o bezkonkurenčně nejlepší polistopadový film a jeden z nejlepších krimifilmů vůbec jak po filmařské, tak příběhové stránce. Je zajímavé, že moderní filmařské postupy má zvládnuté nejlépe právě pan Svoboda oproti svým mnohem mladším kolegům, kteří utvářejí podobu českého filomu po posledních 15 let. Inu, zkušenost a přehled se poznají. Pozitivně hodnotím i to, že film požaduje od diváka inteligenci a pozornost, nejsou tu žádné ulehčovací pomůcky. Pokud ovšem bude divák schopen se do příběhu více ponořit, neměla by být orientace nijak velký problém. Nemůžu si odpustit jednu poznámku k některým názorům na film. Dost mi vadí, že někteří lidé hodnotí film prioritně podle stranické orientace pana Svobody, nikoliv podle kvalit filmu samého. Film rozhodně nehraje na ideologickou notu (narozdíl od mnoha jiných, kde je to každému jedno, protože podkuřují současnému zřízení), i když právě v tomto případě by to bylo docela snadné, tvůrci si udržují poctivý odstup a nechávají úvahy na divákovi. K filmu samému mohu říci tothle: skvělá kamera (zvláštní úhly, blízké detaily), střih (scéna vraždy manžela, zatímco jeho stará a objednatelka vraždy tvrdě souloží), výborně vytvořené prostředí (bakchantské večírky, noční město), a hlavně uchvatně drsná atmosféra a herecké výkony většiny zůčastněných, zvláště Michala Dlouhého a Jana Dolanského se zaryjí pod kůži. Některé scény přitom dosahují téměř Coenovského náboje (např. scéna, kdy vrazi ve sklepě letují kosovského fotografa do sudu a ze schodů na jednoho z nich volá jeho malá dcera - "Tatínek hned přijde..."). Na závěr zvolání: kdy v českém filmu konečně zase zvítězí profesionální zkušenposti a nadhled nad amaterismem a tvůrčí neschopností? Tento film je důkazem, že snad ještě není vše ztraceno... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený drsný příběh podle skutečné události. Je moc dobře, že se podařilo zrealizovat tenhle snímek, protože na české poměry hodně nečekaná záležitost. Herci jsou obsazeni výborně, hlavně Dlouhý a Dolanský, který psychopata zahrál skvěle. Určitě jeden z těch povedenějších českých snímků nového tisíciletí..... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Irena Meinerová (ve filmu jako Reinerová) se přiznala, že předala klíč od domu a fotku svého manžela neznámému muži, popřela však objednávku jeho vraždy. Byla propuštěna v roce 2007. (Lucas87)
  • Po prvním týdnu promítání v českých kinech vidělo film celkem 31 498 diváků. Pět týdnů po premiéře se mohl snímek pyšnit stotisícovou návštěvností. Od premiéry až do 6. března 2005 jej vidělo celkem 105 921 diváků. (hippyman)
  • Vladimír Kuna (ve filmu jako Vladimír Rejsek) přiznal, že se podílel na likvidaci těl v jeho domě, spoluúčast na vraždě své matky nepřiznal. Odsouzen k dvaceti čtyřem letům odnětí svobody. Propuštěn měl být v roce 2022. Podmínečně propuštěn byl ale už v červnu roku 2013. (Lucas87)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno