Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

"Když se budete bát umírání a budete se života držet, uvidíte, jak ho z vás démoni vyrvou. Pokud jste se smrtí smířeni, poznáte, že démoni jsou ve skutečnosti andělé, kteří vás osvobodí ze Země. Bolí nás jedině to, čeho se nechceme vzdát, naše vzpomínky, naše pevné vazby." - Mistr Eckhart. Podobně byl tento pohled zmíněn i ve filmu a má vazbu na hlavního hrdinu. Příběh je o droze, která byla tajně použita na vojáky v americké armádě během války ve Vietnamu - tuto zprávu samozřejmě vláda popřela, ale víte, že je možné opravdu všechno. My tak ve filmu postupně sledujeme, jak postupně účinky drogy Jakuba v průběhu života ničí a přivádí mu nepěkné stavy a vidiny. Všemu se snaží ve spojení s parťáky, co s ním ve Vietnamu byli, přijít na kloub a oni postupně záhadně mizí. Bude Jakub úspěšný? ÚVAHA NAD INTERPRETACÍ: Možná, že v tom někdo spatří víc interpretací, ale po závěrečné scéně filmu mě napadla pouze jedinná. Jakub ve Vietnamu byl, experimenty s látkou na jejich četu byly použity, ale ve Vietnamu také zemřel. Vše, co vlastně pozorujeme je alegorická cesta Očistcem zasazená do našeho světa. Nebo možná spíš "cesta" šitá na míru Jakubovi odrážející se od jeho podstaty. Peklo je vlastně znázorněné ve scéně v podivné nemocnici. Jakub zřejmě neví, že je mrtvý či se s tím nehodlá smířit a trpí tak dlouho, dokud svoji smrt nepřijme (o jeho smrti vypovídá scéna s věštěním z ruky), ostatně nemá ani na výběr. Jedna z posledních scén se schody a malým chlapcem je symbolika spojená s Nebem, kdy Jakubova duše najde svůj klid a pevné místo v něm. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Paranoidní psychedelický film, míchající realitu a představy tak, že nevíte, která je která. Přechody mezi scénami i scény samotné jsou docela zajímavé tím, že působí vlastně velmi civilně. Filmu trochu chybí dramatičtější atmosféra, spíše než o horor jde o psychothriller. Závěrečný zvrat byl ovšem z kategorie "nevíme, jak to ukončit, tak tam plácneme sebevětší blbost, ale budeme se tvářit, že je to děsně chytrý". ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších novodobých hororů s Timem Robbinsem, který se vžil do své role naprosto skvěle. Nejenže jsem se skutečně bál, ale celý děj je prostoupen nezapomenutelnou mysteriózní atmosférou a doprovázen perfektní hudbou. A konec byl snad vyřešen nejlepším možným způsobem. Vybrat ten správný konec je těžká věc, zde se to však podařilo na výbornou. Kdo by řekl, že tohle příjde z dílen tvůrce filmu Flashdance? 9/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ačkoli bych Jakobův žebřík neoznačil tak úplně za horor, je zde mnoho scén, z kterých jde husí kůže. Zároveň je to další z řady snímků, které charakterizuje věta "Válka je svinstvo". A o válečné svinstvo tu vlastně jde, ale nechci spoilerovat, i když se o to postaral už text obsahu, pokud jste ho četli. Myslím, že tenhle film by žádný hororový fanda neměl vynechat. Takovéto temné thrillery mám prostě rád. Zvlášť, když se v hlavní roli objeví sympaťák, jako je Tim Robbins. Moc se mi to líbilo. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

celkem slušný "psycho", kdy si nikdy nebudete jisti co je realita a co je jen sen (kecy typu : od začátku jsem věděl jak to dopadne ignorujte) ... jedna technická: po scéně s "ledovou koupelí", kdy jde Jakob uložit Culkina ke spánku (kéž by věčnému :)) je v zrcadle vidět postava, ale není to žádný démon, který by Robbinse pronásledoval, ale Adrian Lyne ... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Podle původního scénáře se měla stanice metra Bergeb Street, kterou Jacob (Tim Robbins) na začátku snímku navštíví, jmenovat Nostrand Avenue. (Listeroman)
  • Všechny filmové efekty byly natočené přímo na place, bez dodatečné postprodukce. Například scéna s "třesoucí se hlavou" je docílena natočením herce za rychlosti 4 snímků za sekundu. Herec jen mával hlavou, ale ramena nechal pevně na místě. Poté při normální snímkové frekvenci 24 snímku za vteřinu působí výsledek jako neuvěřitelně rychlý a hluboce znepokojivý. (Seabeast)
  • Režisér Adrian Lyne se ujišťoval, že Jakub (Tim Robbins) a jeho vize se nikdy neobjeví spolu ve stejném záběru. (Seabeast)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno