Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

topi 

všechny recenze uživatele

Růžena Nasková v roli staromódní babičky, která se s výdobytky moderní doby, jako je třeba trampování nehodlá smířit. Okolnosti ji však donutí, aby svoje přesvědčení změnila a posléze si uvědomila, že stáří má zůstat tam kde je, avšak mělo by pochopit mládí a jeho pokrokovou dobu. Příjemná a milá veselohra, na kterou se vždycky rád podívám. Stanislav Neumann v roli komorníka je jako vždy groteskně trhlý, žeru ty jeho role kdekoliv :). Trošku mě vadily postsynchrony, které občas zněly jak z nějaké garáže, ale v té době tomu bývalo zvykem. Hodně mě ještě pobavila scéna, kdy mladí jedou na řece na pramici a mají sebou gramofon a poslouchají šlágr "Život je krásný", inu trampové bez gramofonu by nebyli žádní trampové :D. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nikdy dřív ani potom nebyl generační střet v čekém filmu tak zábavný, optimistický a sympatický. Růžena Nasková dokázala, že má okouzlující komediální talent stejně velký jako třeba třeštidlo Gollová, ale neztratila přitom ani špetku své noblesy. A to v pohodovém prázdninovém příběhu plném trampů, zákazů, "drobných technických problémů", milých momentů, zábavných situací a několika nezapomenutelných, u nás doma již zlidovělých hlášek. Jeden z těch filmů, na které se člověk může dívat stále znovu a vždy znovu pobaví a navodí dobrou náladu. Pro mě lepší než třeba mnohem známější Tetička. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedna ze známějších pamětnických veseloher, tentokrát s určitou zvláštní dávkou nostalgie po vlastním mládí, starých časech a s hřejivým poselstvím o tom jak je mladý duch - nebo alespoň pochopení pro ty, kteří jím oplývají - důležitý i ve zralém věku. Bez paní Naskové by to nemohlo fungovat - lepší obsazení pro noblesu vyzařující a respekt budící Dámu uprostřed podzimu života nebylo možné sehnat. Je to sice naivní a předvídatelné, ale výtečně provedené. Jen myšlenka dnešního diváka na to jak daleko jsme se jako společnost posunuli a co jsme cestou zapomněli nebo rovnou odvrhli jako přežité, je poněkud truchlivá... Pojďme to moderně uzavřít tím, že jde o bez zbytečného patosu a laciných emocí fungující "feel-good" film. 80% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to svěží komedie, ze které naplno dýchá radost ze života. Sice se nejedná o žádné výjimečné dílo svým příběhem, nebo vtipem. Ale herecké výkony jsou více než obstojné, vše je zalité sluncem a bezstarostným veselím. Hlavní postavou je babička Růžena Bártlová (dobrá Růžena Nasková), do jejíhož zatuchlého a sterilního života, který lpí na mravních a zažitých hodnotách minulosti, vlétne závan mládí a radostného života. Vtažená do novot a novinek vdechuje život všemi smysly, aby nakonec dospěla k moudrému závěru o vnímání světa. Z dalších rolí: vnučka a studentka práv s moderním pojetím přijímání života Jiřina (Nataša Gollová), dospívající vnučka Jarmila (dobrá Stella Májová), která je svazována přísnou výchovou, rodinný přítel a lékař s laskavým srdcem Kosina (Jiří Steimar), mladý student medicíny s láskou v duši Karel (Antonín Novotný), mladý student architektury a bavič společnosti Vašek (R. A. Strejka), bývalý Jarmilin nápadník a nabízeč starých mistrů Kolář (Jan Pivec), upjatá a prudérní vychovatelka Klára Pěkná (Vlasta Hrubá), strojený sluha Adam (Stanislav Neumann), zahradník Prchal (Bolek Prchal) a jeho uličnický synek Eman (Vladimír Salač). A tak film pobaví a přinese optimističtější a radostnější myšlenky. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veselá komédia o tom, ako sa časy menia s každou generáciou, po ktorej zostane príjemný pocit. Ale nie nezabudnuteľný, ako pri tých najlepších protektorátnych filmoch, takže na lepšie tri hviezdy. –––– A také nějaké strašidlo se tu nevyskytuje? – Jmenuji sa Klára Pĕkná a jsem vychovavatelkou vaší sestřenky. –––– Mladá dáma se musí chovat vznešeně, důstojně, avšak nenuceně. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Stella Májová (Jarmila) hrala vo filme ako 15-ročná, a preto dochádzala do Prahy natáčať s matkou. Pri ceste domov ju autor filmu Jan Snížek nechal odviesť čiernou limuzínou. (Raccoon.city)
  • Slogan „To je jen jednoduchý technický problém“, který ve filmu několikrát zazní, se ve své době stal oblíbenou hláškou. (raininface)
  • Filmovanie prebiehalo na zámku Břežany a v Rataji nad Sázavou. (dyfur)

Reklama

Reklama