Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 857)

Marius 

všechny recenze uživatele

Už dávno som tak spokojne nedával plný počet. Donnie Darko je lynchovsky divným filmom pripomínajúcim Americkú krásu kríženú s 12 opicami. Neviem či Richard Kelly niečo pred týmto filmom natočil, ale je to určite talentovaný režisér. Ani jeden záber v tomto filme nebol zbytočný alebo nudný, herci hrali presne to čo sa po nich chcelo a hudba bola použitá jednoducho božsky. Dialógy stále o niečom, perlou je skoro tarantinovský rozhovor o Šmouloch . Atmosféra tajomna je hustá, že by sa dala krájať, do posledných pár minút neviete kde je sever a koniec ma sundal ako máloktorý. Mimochodom, ak to takto vyzerá na U.S. školách tak potom vďakabohu za naše školstvo. 10/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ano, to je myslím docela zbytečné psát, ale Donnie Darko nabízí opravdu hodně k zamyšlení. Otázka potom je, jestli se vám chce přemýšlet. Mně se prvně nechtělo, ale pak jsem se do toho přece jenom dala - takže si nemyslím, že bych ten film nepochopila, ale jenom se mě nedotknul úplně tak, jak asi původně chtěl. Nejvíce jsem tak nějak splynula s dějovou linkou fanatické love-fear učitelky a nechutně pozitivního Swayzeho - opravdu špičkově zobrazené charaktery lidí, které z celé podstaty mojí bytosti nenávidím. Závěrečná scéna je ale dokonalá, hlavně také zásluhou nádherně melancholicky depresivní předělávky Mad world Garyho Julese (a později jsem zjistila, že i originál od Tears for Fears je dobrý, ale jinak). Scéna, kterou si ale paradoxně nejvíce pamatuji a která se mi nejvíce líbila, byl labutí tanec plnoštíhlé dívčiny. -"Why are you wearing that stupid rabbit-suit?" -"Why are you wearing that stupid man-suit?" ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Těžko popsatelný film. Kdybych chtěl někomu říct o čem vlastně je, tak ani nevím, kde mám začít. Stejně jako tento komentář. Každopádně - Donnie Darko, to je těžká váha mezi dramaty. Výborně propracovaný mysteriózní děj, hororová atmosféra, skvělá režie a hlavně herecký výkon Jakea Gyllenhaala, dělají z tohoto filmu kousek, na který se velmi rád podívám znovu. Už na začátku si vás omotá a nepustí, až do úplného konce závěrečných titulků. Viděl jsem Director's cut a musím říct, že vše do sebe výborně zapadá a na konci jsem jen zíral s otevřenou pusou. Obří králík Frank, bába Smrt, Donnie, pološílená učitelka, Patrick Swayze v roli šiřitele dětské pornografie, čínská studentka, Donnieho otec - to jsou postavy, na které se nezapomíná. Mrazí mě, mrazí... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Maximální hodnocení pro film, u kterého si po prvním zhlédnutí nejsem jistý, o čem vlastně je? Docela klidně. Tahle ďábelská kombinace Americké krásy, Dvanácti opic a čehokoliv od Lynche totiž funguje stoprocentně. Nemusíte tušit, která bije, ale převálcuje vás dusná atmosféra snímku, který nepřestává překvapovat a stále více napínat. Na takhle dobrodružnou cestu (kdy opravdu netušíte, co příjde) vás hollywoodští (a vlastně ani žádní další) filmaři nevezmou určitě zase pěkně dlouho. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Hooodně silné 4*. Vynikající psychedelie, která nevodí diváka za ručičku, chytře svádí k mnoha interpretacím, ale není třeba jí pochopit, stačí si jí pocitově vychutnat. A sleduje se to jedním dechem. Jak úlevný pocit ve srovnání s Kellyho následným ´Southland Tales´, kde si zpětně člověk uvědomí, jak se tam Kelly až nehorázně trapně opakuje a kde se z dialogů dozví maximálně to, kdo komu přeblafnul, anebo by chtěl přeblafnout a kdo má velkýho ptáka a kdo ho má naopak malýho. Kelly, spadni rychle na zem, nebo se do historie filmu zapíšeš jako mýtus, který nikdy nepřekročil stín své silné prvotiny. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (53)

  • Rozpočet byl 4,5 milionů amerických dolarů. (Kulmon)
  • Natáčení trvalo 28 dní a stejně tak dlouhé je i časové rozmezí příběhu. (Tygrys)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama