Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Hogun 

všechny recenze uživatele

Hudba - áno, kostýmy - aaaano, príbeh - ako tak, tanec - nieeeee... ak by mala vypadať transvesty show takto, tak sa nečudujem "nadšenej" reakcii publika na jednom z ich vystúpení. Chlapi si pred natáčaním mohli ísť nejakú najprv pozrieť. Situáciu ako tak zachraňuje pomerne ľahko predvídatľná dejová línia, ale násilne priteplené situácie a ani prvky 4%nej diskriminácie mi ku celkovo dosť rozporuplnému dojmu nepridali. Takže 5/10. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je až příliš bizardní na to,abych si ji skutečně zamiloval,přesto je Priscilla film kouzelný,už jen díky faktu,že po jeho zhlédnutí se člověku zvedne nálada minimálně o dvě stě procent.Celá trojice hlavních představitelů je vskutku skvostná,já si nejvíc oblíbil Guye Pearce,který zahrál neskutečně,potom co jsem ho viděl v Mementu bych si ho v takové roli absolutně nedokázal představit,ovšem vyvedl mě z omylu.Dávám velmi silné čtyři,hlavně kvůli faktu,že mi chvíli trvalo do filmu proniknout.Ovšem určitě se podívám znovu a pak,kdo ví... 85 % ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Co to povídáš? Tohle že je hovno ABBY?" Guy Pearce vystupuje z autobusu s lahodným názvem Priscilla a div se nepřizabije. "Měli sme radši letět!" povídá poté, co se kamera vznese do výšky a zabírá australskou poušť, která nemá konce. V tu chvíli máte pocit souznění s těma třema transexuálama. Nemusíte nosit podvazky, aby jste jim porozuměli. Ona bohatě stačí životní zkušenost a pochopení k těm chlapům-ženskejm nebo má říct dětem? Obvzlášť role Guye Pearce je famózní. Jeho Felicia- žena bez závazků a někdy i rozumu- je napsaná fakt s citem a pobavíte se u ní královsky. Guy ji navíc zahrál tak, že mu jeho homosexuální polohu uvěříte. Je plnej energie a i když dostane přes hubu, budete mu fandit jako blázni. A u ABBA konce budete mít mega náladu :D ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení. Film jsem shlédla až s velkým zpožděním a není snad nic, co by se mi na něm nelíbilo - bláznivé kostýmy, krásná australská příroda a především úžasné výkony dnešních "drsňáků" (Hugo Weaving + Guy Pearce). Jestlipak už tenkrát tušili, jaké skvostné role je v budoucnosti čekají :-) Prostě lahůdka, na kterou se kdykoliv ráda podívám znovu. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak především, nejedná se ani tak o Priscillu, což je autobus, nýbrž o dva transvestity a jednoho transsexuála, kteří se tím autobusem vydávají napříč Austrálií s cílem splnit dětský sen jednoho z nich - zdolat King´s canyon v botách na podpatku a kostýmech královny (ABBA forever!). Všichni tři hlavní představitelé jsou v rolích bukvic tak věrohodní, že jsem v nich jen stěží poznávala herce, kteří později hráli drsňáky v Matrixu nebo Mementu. Bohatá kostýmní výprava a zpěvně-taneční kousky se střídají s vtipnými (a taky sprostými) dialogy i se záběry nádherné australské přírody. S těmahle chlapíkama (holkama?) bych si tu road movie střihla taky moc ráda, klidně bych třeba obracela kazety v kazeťáku, kdyby mě vzali sebou. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama