Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Prvá skutočná pravá akčná záležitosť v ktorej nevadila ani lokomotíva ktorá išla chvíľu po lúpeži po pravej a následne po ľavej traťovej koľaji, ani dvojica cestujúcich ktorí v pravom hornom rohu pozerali presne do miestnosti kde dvojica lupičov prepadla zamestnanca stanice. Predsa len v roku 1903 bolo vidieť natáčanie filmu niečím unikátnym, aj to že sa doňho ľudia dostali ako komparzisti. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

No co, první western nebo možná jako nějakej jinej první film, všichni se kolem toho furt do nekonečna dohadujou, jestli je to první western nebo co, ale já Velkou železniční loupež dnes vidím jako docela podařenou komedii; třeba když jeden z lupičů vyhodil figurínu z uhlí lokomotivy nebo když se jeden z cestujících pokoušel uprchnout a hrozně srandovně se po zasažení kulkou zapotácel. Avšak tou dobou ce v Evropě točili stokrát lepší filmy a milionkrát výpravnější. A Edison je stejně pěkná svině, nejenže nevynalezl žárovku (vychcaně koupil patenty), ale dokonce ukradl nápady Méliesovi, který potom skončil na sklonku svého života na dlažbě. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lotři jako hlavní hrdinové, přepadení vlaku, střílení nevinných do zad, závěrečný masakr... neinspiroval se právě tímhle filmem Sam Peckinpah? To možná přeháním, Velká železniční loupež měla nicméně vliv minimálně na Johna Forda (Ocelový oř) a vlastně i na celý žánr. Z pohledu současného zmlsaného diváka se němé filmy těžko hodnotí, člověk je přeci jenom zvyklý jak na vizuální, tak i zvukové prvky. Pokud ovšem loupež zhlédnete kvalitně ohudebněnou, nudit se nebudou ani zapřisáhlí odpůrci westernu. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velká železniční loupež znamenala průlom v kinematografii, proto si zaslouží plné hodnocení. Příběh je poprvé vyprávěn s pomocí filmových prostředků a nepostrádá kupodivu ani napětí. Ve své době ukázal cestu, kudy se může kinematografie ubírat, a jak vidíme dnes, taky se jí ubírala... Režísér to hned napoprvé nijak nekomplikoval a vyprávěl příběh lineárně a jak jsem se dočetl, snímek prostě poslepoval z jednotlivých záběrů. Docela rád bych viděl reakci publika při té známé scéně střelby do kamery... Prostě úžasné... ()

May 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelně profesionálně natočený film, který byť bez hudebního doprovodu, působí úchvatným dojmem. Je úžasné sledovat přes sto let starý film, který svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let, i přesto, že je jen necelých 12 minut. Má své kouzlo a nezaměnitelný zápal pro natáčení, který ve své době, tedy začátkem 20. století, nesdílelo mnoho lidí. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Tento kultovní snímek stál pouhých 150 amerických dolarů a byl to 201. film Edisonovy filmové společnosti. (HOODY)
  • Uvedení VELKÉ VLAKOVÉ LOUPEŽE do kin znamenalo začátek westernového žánru. (PinPrick)
  • Film přišel s řadou inovativních technik, včetně křížového střihu, dvojexpozice nebo pohybu kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama