Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snáď prvý filmový pokus natočiť western. Čiernobiely nemý film o štyroch gangstroch, ktorí sa rozhodnú prepadnúť vlak prevážajúci veľkú sumu peňazí. Tento plán sa im podarí úspešne zrealizovať, ale zo svojej koristi sa dlho netešia. "Veľká železničná lúpež" je nespochybniteľne zaslúžilou legendou filmového westernu. *** ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ty hvězdičky nejsou za to, že film je milníkem, při jehož natáčení byla použita spousta novinek (natáčení v exteriérech, pohyby kamery, prostřihy dvou paralelně probíhajících akcí a další - podrobněji zde), ale za to, že dodnes je to výborná zábava a strašně mě láká představa být v kině před sto lety a dívat se na tenhle biják s tehdejšími diváky... ()

Reklama

May 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelně profesionálně natočený film, který byť bez hudebního doprovodu, působí úchvatným dojmem. Je úžasné sledovat přes sto let starý film, který svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let, i přesto, že je jen necelých 12 minut. Má své kouzlo a nezaměnitelný zápal pro natáčení, který ve své době, tedy začátkem 20. století, nesdílelo mnoho lidí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tohle vážně stojí za zamyšlení. Když vezmu třeba výtvarné umění, písmo, tak člověk jím ve svém počátku zobrazoval věci jemu blízké, důležité až posvátné. A čím začíná umění filmové? Šestáková kovbojka a efekt pro ohromení publika. Filmu tak bylo dáno do vínku jisté divácké očekávání, které dokáže plnit kasy ještě dnes. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Film se točil v Delaware a na železnici Lackawanna v New Jersey. (ČSFD)
  • Uvedení VELKÉ VLAKOVÉ LOUPEŽE do kin znamenalo začátek westernového žánru. (PinPrick)
  • Film přišel s řadou inovativních technik, včetně křížového střihu, dvojexpozice nebo pohybu kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama