Reklama

Reklama

Vyzvednutí Titaniku

  • Česko Tajemství Titaniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komunikace Spojených států se Sovětským svazem je vzhledem k trvající studené válce složitá a nerost, který USA pro svůj nový obranný systém nutně potřebují, se těží jen a pouze v SSSR. Zjištění, že byl roku 1912 převážen na Titaniku, poněkud kalí skutečnost, že slavná dopravní loď kotví několik kilometrů pod mořskou hladinou. A protože s nápadem dostat monumentální plavidlo zpět nahoru nepřijdou jen Američané, stává se komplikovaná operace ke všemu otázkou času. Adaptace i u nás populární knihy Clivea Cusslera nabízí dobrodružný sci-fi příběh, který dalece předcházel objevu, že na dvě části rozlomený Titanic by těžko někdo vyzvedl stejně, jako se o to pokoušejí hrdinové snímku. Ve filmu s atraktivním námětem si navíc zahráli výborní herci jako Jason Robards (Tenkrát na Západě, Všichni prezidentovi muži) nebo Alec Guinness (Lawrence z Arábie, Hvězdné války). (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Román ´Vyzvedněte Titanic!´ napsal spisovatel Clive Cussler v roce 1979 a kniha zaznamenala ohromný úspěch. Je až s podivem, jak rychle se toho chytili filmaři, neboť následující rok právě na základě této knihy vznikl snímek, který svým názvem naopak spíše budí rozpaky. Scénář je na takovou rychlost napsán solidně a snímek jako takový vyznívá zcela zásadově s ohledem na svou dobu. Dějově jde o vzácný nerost, který se hodí do vývoje amerického experimentálního obranného systému a zjistí se, že se nachází právě na ztroskotaném Titaniku. Jak ho ale získat. No jasně, loď vyzvednout ze dna celý. Když je dílo dokonáno, objeví se Sověti s nárokem na onen nerost. To ve zkratce striktně prozrazujíc, že je děj z doby tzv. Studené války. Tento fakt je však do příběhu vsazen jen okrajově, neboť děj sleduje převážně počínání hlavních aktérů ve snaze Titanik vyzdvihnout. Na svou dobu více konverzační, ale na zajímavosti to nijak neubírá. Scéna objevujícího se Titaniku na hladině moře je vrcholem celého snímku, který vypadá i po tolika letech setsakramentsky dobře. Že jde o čirou fikci musí být snad každému jasné. Jako dobrodružný příběh však námět nabízí přívětivou podívanou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přátelé! Když si uvědomíme, že Robert Ballard (hledač potopených jaderných ponorek námořnictva USA) Titanic nalezl až v roce 1985, musíme totmuto dílu lecos odpustit. V té době se samozřejmě nevědělo, že vrak je na dně rozlomen a poloviny trupu od sebe... Souhlasím s monologem, z výpovědí svědků nebylo zcela jasné jak to s rozpůlením Titanicu při potápění bylo.. Kdo chce tenhle dobrodružný snímek odsoudit, jistě může - dá se tam toho najít dost. Kdo se o fenomén Titanic zajímá, jistě se na něj rád podívá a při vynoření orezlého vraku bude valit oči... konec konců, ještě donedávna padaly návrhy jak tento slavný vrak vyzvednout... * * ()

Reklama

Zazie 

všechny recenze uživatele

Asi nejulítlejší film o Titaniku, kterému z dnešního hlediska nejvíc ublížilo to, že byl natočen ještě dřív, než se zjistilo, že vrak se rozlomil vejpůl. Na rozdíl od jiných filmů tady nejde ani tak o katastrofu samu, Titanic byl použit spíš jako rekvizita pro rozehrání roztomilé pohádky pro dospělé. Nakonec proč ne... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Film který jsem párkrát zahlédl v programu televizí a měl pocit, že půjde o katastrofický film. A on to místy i je s vytahováním lodě a záchranou uvízlé ponorky. Jen k tomu ještě přidejte dobrodružný, vojensko-politicko-špionážní thriler a trochu romantiky. Věc se má tak, že USA vyvíjí obranný systém a potřebují k němu fiktivní byzanium (takže i sci-fi), které se ale nachází jen v trezoru Titaniku. Ten je potřeba najít a vylovit. O celou akci mají zájem i Rusové, na misi je špion a nakonec i záměry americké vlády nejsou tak čisté. A ještě tu vědec a dobrodruh soupeří o srdce ženy. Prostě kravina ze které měkne mozek... ovšem kravina se sympatickými postavami, zábavně a napínavě natočená a přes okaté modýlky místy velkolepá (vynoření lodě, průzkum, připlutí do New Yorku). Takže neutrální 3*. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ve své době se jednalo o čirou fabulaci, protože vrak Titaniku ještě nebyl objeven, nicméně béčkově neskutečně dnes působí spíše "studenoválečná" zápletka s energetickým nerostem byzanium, kterým chtějí USA napájet svůj obranný systém, zatímco SSSR vše sleduje a nakonec bezzubě pohrozí. Ona z ní také zbyla jen nedořešená (přítelkyně, špeh?) omáčka, záminka pro metodické podvodní pátrání a následné fantastické vynoření slavné lodi, trikově slušně zvládnuté a doprovázené majestátně romantickou hudbou Johna Barryho, úplně mimo pro dobrodružný thriller. Slabé 3* s náběhem na "guilty pleasure", avšak též nudu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (9)

  • Model Titaniku stál $350 000. Nakonec se zjistilo, že je moc velký, takže musela být vytvořena nová vodní nádrž. Náklady se vyhouply na $6 milionů. (Petr23)
  • Film byl natočen dřív, než se objevil samotný vrak lodi. V době natáčení tedy ještě panovala představa, že loď leží na dně oceánu v jednom kuse. (Petr23)

Reklama

Reklama