Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro příště si musím zapamatovat, že koukat v horečkách na podobný typ filmu rozhodně není dobrý nápad. Přejezd Kassandra totiž umí být velice přesvědčivý. Dokonce tak moc, že se ani v nepřehledných kvantech sedmdesátkových katastrofických záležitostí neztratí. Dlouho se tváří, že si zaslouží okupovat příčky nejvyšší. Jenže vždy je tu nějaké to jenže. A Kassandřino "jenže" nastává po nějakých devadesáti minutách stopáže, kdy se film velice hloupou cestou převtělí ve zcela jiný žánr. V béčkových vodách akčních thillerů to pak již nevytrhne ani vynikající Harris a tak se Přejezd Kassandra může směle považovat za staršího bráchu Přepadení II: Temné území. Akorát bez Stevena "tuky se mi kývou" Seagala. Škoda toho, škoda. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Špičkový napínavý sedmdesátkový thriller s hvězdným obsazením. Bohužel parodii na thriller z něj dělá nelogický scénář plný chyb - střídání elektrické a neelektrické trakce u elektrické lokomotivy s pantografem, izolovaný vlak se zamčenými a zatlučenými okny pro izolaci nákazy, která se ovšem může roznášet po půlce Evropy přes na koleje kanalizované záchodky, odebrané zapalovače a sirky, ale elektrické rozvody s nízkou třídou krytí, kam by kyslík ve vyšší koncentraci kvůli požáru jistě pustit nemohli, scénář řeší kvůli zatlučeným oknům dodávku kyslíku, ale už nikdo neřeší hromaděný vydechovaný oxid uhličitý, vojáci chránící izolaci vlaku ji za chvíli rozstřílejí jakož i mnoho dalšího, ale vlak s vysokou koncentrací kyslíku to nezapálí, Poláci mají zapnutou elektrickou trakci nad 30 let odstavenou tratí, také helikoptéra spouští koš tam, kde by měl zavadit o elektrické vedení a stožáry, které ovšem najednou chybí, o chybě v mapě železničních tratí poblíž Jablunkovského průsmyku a velmi snadném přejezdu morového vlaku přes železnou oponu s polským souhlasem na odstavený most na nepoužívané trati ani nemluvě... ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Mankiewicz, Robert Katz, George P. Cosmatos .. Další katastrofický thriller, kterých v sedmdesátých letech vzniklo opravdu hodně. Tenhle patří k nadprůměrným a dosti napínavým kouskům! Rozjetý vlak, na jehož palubě se nachází vysoce nebezpečný tajný virus, se nezadržitelně blíží k nebezpečnému přejezdu. Klaustrofobické drama a boj o život na palubě začíná.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napínavé a do poslednej chvíle strhujúce, vo veľkej miere aj vďaka výborným hereckým výkonom. Nedá mi nespomenúť hlavne R. Harrisa, u ktorého určite ide o jeden z jeho najlepších hereckých výkonov vôbec. Páčilo sa mi aj to, ako snímok perfektne reflektuje dobu a zmýšľanie mocných, žiaľ na úkor tých slabších. V tomto smere bol koniec zdrcujúci, vôbec som nečakal niečo také. Záver by som však možno ešte trocha rozviedol, celkom by ma zaujímalo, ako by to bolo ďalej, ale aj bez toho ide o výbornú a nezabudnuteľnú záležitosť. Jeden z najlepších thrillerov 70. rokov. 85/100 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že už samotná nosná časť námetu priťahuje pozornosť. Aspoň teda mňa osobne vždy bavili tematiky nebezpečných vírusov, nakazených ľudí a boj o holý život, či prekonanie tejto nákazy. Prejazd Kassandra je na tom výborne tak po príbehovej, napäťovej, ako aj hereckej stránke. A Sophia má tiež svoje čaro ;). ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)
  • Snímek byl v Československu promítán během Letního filmového festivalu pracujících, ale po necelých dvou měsících z kin zmizel. Důvodem měl být průjezd vlaku z nařízení NATO přes území ČSSR do Polska, což bylo ze strany členů paktu Varšavské smlouvy nemyslitelné. (Robbi)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama