Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jdi na Západ, mladý muži... a nenech tam kámen na kameni. Poučení někdy přijde se zpožděním aneb jednou se tak Barack Obama vydal za indiánským šamanem požádat ho o radu a dotyčný mu po pár potáhnutích z dýmky sdělil: "Být tebou, zaměřím se na imigrační politiku. My jsme svého času tento problém poněkud podcenili..." ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak dobrodružné objevování a obsazování amerického kontinentu a chamtivá honba za bohatstvím dovedla celý národ k masové genocidě. To už je sám o sobě velice silný příběh hodný kvalitního seriálového zpracování a je to hlavně příběh, který je potřeba vyprávět. Vlastně až teď jsem si uvědomil, jak moc se, navzdory rozdílným okolnostem i důvodům, příběh původních obyvatel Severní Ameriky podobá příběhu židů během 2. světové války. Nebo mi alespoň přišlo, že se seriál snaží tenhle dojem vyvolat. Zpracováním je to pochopitelně dost tendenční a seriál přeskakuje mezi realistickým a romantizujícím pojetím divokého západu s příklonem spíše k tomu druhému. Další věcí, a s tím mám osobně trochu problém, je to, že Into the West nemá vlastně žádný ucelený příběh, ale megalomansky mapuje zhruba 70-letou historii. Je to spíše sled různých scén, motivů a osobních příběhů. Celou minisérii rámcuje vypravěč, který popisuje, vysvětluje a hlavně občas prostě kecá víc, než by se mi líbilo. Tvůrci si tím bohužel často ulehčují práci a místo dějových scén jsem často sledoval generické záběry na krajinu, různé indiánské tance, zatímco vypravěč popisoval věci a události, které bych býval raději viděl přímo zahrané nebo alespoň vyplynuvší z dialogů. Kvůli této formě vyprávění se to občas fakt neúměrně táhne. Výprava je sice televizně úsporná, ale zároveň hodně poctivá, s minimem digitálních triků a neměl jsem pocit, že by se tvůrci nějak okatě krotili. Herecky je to nadupané a prakticky v každé epizodě je kotel známých seriálových tváří. Osobně jsem nicméně měl problém s častým přeobsazováním s tím, jak postavy stárly. Občas v tom byl fakt solidní bordel... No, když to shrnu: obsah tu vítězí nad celkovou formou a proto za mě spíše střízlivější hodnocení. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní sumár nejvýznamnějších událostí 19. století, kdy byl "dobyt" západ USA. Seriál má pro-indiánský (objektivní) pohled, což je příjemná změna po té protiindiánské propagandě, kterou předváděl Hollywood v minulém století. Právě a především o indiánech tento seriál je a díky jejich smutnému osudu je i on sám neskutečně smutný. Všechny ty události, které popisují poslední tři díly jsem už znal z jiných dokumentů, případně filmů, přesto všechno mě právě tyto tři díly dostaly nejvíce. Je zde skvěle zachycen spiritismus a hrdost indiánů, což tento seriál dostává vysoko, navíc se zde objeví ty největší herecké hvězdy s indiánským původem. Dokonalý je i soundtrack, který celý seriál posouvá o level výš. Díky prvním dvoum nudnějším dílům a solidnímu zmatku v postavách, které se po třetím díle neskutečně kupí, musím dát jen 4*, ale co do vykreslení indiánů a schopnosti zachytit to nejzajímavější ze západu USA 19. století, nemá tento seriál konkurenci v jiných seriálech ale ani v mnohých filmech! 84% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný 6 dielny seriál z prostredia westernu. Nečakajte však western plný pištolníkov, ale indiánov. Jedná sa totiž o western zo skoršieho obdobia a nie toho okolo moderného roku 1900. Tešil som sa na tento miniseriál kvôli Joshovi Brolinovi, ktorý na obrázkoch vyzerá naozaj cool a ono bum a umrel skôr, než som sa stihol usadiť. To neberte ako spoiler! On to má naozaj za sebou už v prvej časti! To bolo obrovské sklamanie. Obsadia takú hviezdu a okamžite sa jej zbavia. Každopádne seriál je to naozaj veľmi kvalitný. Všetko je na vysokej úrovni, ale je pravda, že to všetko pôsobí ako lacný TV film. Ja som dal ale len 4 hviezdičky, pretože som znalec westernov (aj westernových seriálov) a poznám ich oveľa viac lepších. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh mapující sedmdesát let historie Nového Světa, a nutno dodat, že to bylo, z pohledu lidskosti, velmi krutých a smutných sedmdesát let, který bez jakéhokoli závoje ukazuje nejen pohnuté osudy jižanského koláře, jeho rodiny a lakotského šamana, ale zejména pohnuté osudy národů, které tito lidé představují. Musím říct, že moje srdce bylo velice smutné, když jsem si při sledování této série znovu naplno uvědomoval, jak hluboko klesl národ bílých při dobývání Divokého Západu, které nebylo ničím jiným, než systematickým vyhlazováním hrdého národa původních obyvatel amerického kontinentu. Je to, po všech stránkách, vynikající filmový počin, který se dívá pravdě přímo do očí, a to je moc dobře. 100% ()

Galerie (192)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama