Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Několik zásadních poznatků: 1) Nemám rád, když se muzikály odehrávají v papundeklových kulisách. 2) Audrey Hepburn byla na začátku úplně k nepoznání, poté roztomilá a na konci k sežrání. 3) Rex Harrison byl největší devízou toho filmu. Byl velmi přesný, měl dokonalou dikci a super názor na ženy :) Celkově příjemný zážitek. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Překrásný muzikál, který je variací na legendární Pygmalion od G. Shawa. Snímek, kterému nic nechybí, skvělý herci, brilatní režie a kamera, překrásné kostýmy, výprava a vše za doprovodu geniální hudby. Rex Harrison, coby sarkastický profesor Higgins, nemá chybu a Oscar nemohl skončit v jiných rukou. Audrey Hupbern a její pouliční přízvuk je nezapomenutelný, stejně jako její výkon, za který nepochopitelně nebyla alespoň nominována na Oscara. Plukovník Pickering či Stanley Holloway, představitel Alfreda Doolittla, také nezůstali v závěsu a předvádí prvotřídní výkony. Nezbývá než poděkovat Georgovi Cukorovi, že vše skvěle namixoval......... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Všeobecně známá muzikálová klasika, jeden ze základních pilířů žánru. Těžila jednak z populární Shawovy divadelní hry, jednak z podpory studia, které ve filmu oprávněně vidělo sázku na jistotu a zaručený kasovní úspěch a tak nelitovalo nákladů na výpravu i herecké hvězdy. Úspěch podtrhla zkušená režie G. Cukora a obsazení křehké, typově dokonalé Audrey Hepburn. Celkový dojem: 95 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Při posuzování díla jde o vždycky o projevení vlastního názoru. Tato pravda, prostá ve svém vyjádření a nepůvodní ve své podstatě, se ovšem neobejde bez některých korigujících maličkostí. Patří mezi mě znalosti základních reálií, přehled o možnostech, které nabízela doba, atd., atd. ,atd. Odpustil bych si toto extempore, kdybych nečetl některé ohlasy na klasiku žánru, kterou MY Fair Lady nepochybně je. Tvořivost tohoto hudebního díla oceníme o to víc, známe-li jeho divadelní předlohu, Shawův PYGMALION. V hollywoodském lesku proti všemu očekávání nejenže nezanikla hořká sociální nota tohoto irského fabiánského socialisty, ale naopak - byť osvobozena od své hořkosti - se rozzářila do duhových melodií dnes klasických melodií nesčetných hudebnch čísel. Roztomilá starosvětskost, do které tak lehce vplula i mladší z obou Hepburnových, poněkud posouvá výchozí polohu LADY do shovívavější optiky středních vrstev, ovšem v americkém úsměvném posunu. Ďábelskost, se kterou je potrestán příživnický Doolittle, je přímo démonická: úpět pod tíhou přiměřené renty je trest horší všech vězení - právě v onom duchaplném úsměvu, v jehož znamení se celý muzikál odehrává. V českém prostředí se obě díla dočkala cenných ohlasů: mimo starší film FALEŠNÁ KOČIČKA s Věrou Ferbasovou a Oldřichem Novým, který je ovlivněn ještě PYGMALIONEM, je to nedoceněný moravský muzikál Stanislava Moši MY FAIR LADY (ze Zelňáku). V obou případech šlo a jde o inscenace přijímané s mimořádným diváckým a návštěvnickým ohlasem. Co více říci o díle, jehož nadčasovost oslovuje neustále další a další generace nadšených obdivovatelů? ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Já... stále se usmívám. Není to takové to culení, kdy máte pocit, že vám prasknou panty a budete mít pusu doslova od ucha k uchu. Ne, je to příjemný úsměv, něžné jiskření v očích. Snad že by to značilo spokojenost? Nu, i to je možné. Tak jak jsem se dopracovala k 5*? Ze začátku jsem Lízu nemohla vystát - slyšet, vidět, jak vyvádí; to bylo něco otřesného. Vážně! Což znamená, že Audrey obstála a svou roli perfektně ovládla. Pro mě na jejím hereckém výkonu stojí celý film, bez ní - kde by byl? Co mě dále uchvátilo, byly ty úchvatné dialogy, tak krásná hra s jazykem! Higginsova matka je úžasná dáma a nebyla bych proti ji mít za tchýni :) A ten konec... Bez vylévání tlukoucího svalového orgánu. Bez velký proslovů a objímání a ujišťování, že od teď už bude všechno je dobré, skvělé, s velikou láskou. Čehož si velmi cením. Dalším plusem byly kostými, obzvláště na dostizích - ty famózní klóbrci :) jediné, co mě nudilo, byly zbytečně dlouhé písně. Chtěla jsem se pohnout dál, aspoň o krůček a oni stále opakovali tytéž věty. Já tomu opravdu rozumím hned na poprvé, myslela jsem si a div, že nezačala skřípat zubama :-D A film dostává 5* - to hlavně za ten úsměv a vnitřní klid. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Audrey Hepburn byla za roli Elizy Doolitle nominovaná na Oscara. Ještě před vyhlášením výsledků se zjistilo, že ve filmu nezpívala, proto byla její nominace stažena a Oscara si tím pádem odnesla Julie Andrews za film Mary Poppins. (HOODY)
  • Roli profesora Higginse měl získat Peter O´Toole, měl však příliš vysoké finanční požadavky. (Terva)
  • Tvrdenie, že Marni Nixon nadabovala všetky spievané pasáže Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) je nepravdivé. Audrey naspievala väčšinu z piesne „Just You Wait". Taktiež naspievala minimálne jeden alebo dva verše v každej ďalšej skladbe, napr.: "Sleep, sleep, I couldn't sleep tonight!" v piesni "I Could Have Danced All Night". (TheRoller)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno