Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (158)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkrocení zlé Katharine kooperací Caryho a Jamese. :o) Milá komedie s břitkými dialogy. Vznikala s představou benefice dosud netušených stránek slečny Hepburnové, ale upřímně... asi proto, že jsem viděl dřív její pozdější filmy, mě tady jaksi nepřekvapila. Ovšem ti dva ano! Cary Grant přece vždycky býval bytostně situační komik - hrával seriózní gentlemany, kteří se dostanou do prekérních situací a proto se chovají výstředně. Kdežto tady je komický vnitřně, aniž by zběsile pobíhal a poulil oči do kamery. Úplně stačí, že věčně někde posedává a sarkasticky glosuje situaci jako kocour Garfield. Je výborný. A James Stewart? Odjakživa mi připomíná roztomilé, neohrabané štěně. Chcete-li vidět, jak to vypadá, když se štěně opije, rozhodně se na Příběh z Filadelfie mrkněte. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty od ztřeštěné screwball komedie k sofistikovaně vtipné romantice se strhujícím tempem. Krásní, bohatí, ale zdaleka ne dokonalí lidé se díky dynamické režii (četné hlediskové záběry a detaily, přesná choreografie herců a střídání prostředí v souladu s proměnou postav a vztahů mezi nimi) po dvě hodiny prakticky nezastaví. Katharine Hepburn jako schopná a sebevědomá žena (kterým Cukor rád poskytoval extra prostor) skvěle doplňuje oba své partnery, rovněž největší herecké hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Hepburn byla ovšem před premiérou filmu považována za živel, který svou přítomností diváky spíše odrazuje (zčásti vinou nevýrazných rolí, které jí byly přidělovány). Spásu měla přinést divadelní hra, kterou speciálně pro ni napsal Philip Barry. Lehce autobiografickou roli rozmazlené dědičky, která se musí naučit toleranci a respektu ke druhým lidem, lze proto chápat jako reakci na chladnost a nepřístupnost, s jakou působila na diváky (jinými slovy se jim – oproti jiným herečkám – nesnažila zalíbit). Co nejvěrnější převedení hry do filmové podoby si zajistila zakoupením práv na ni (za finančního přispění Howarda Hughese) a vlastním výběrem členů štábu. All-star tým tvořil vedle Cukora, Granta a Stewarta rovněž legendární výtvarník Cedric Gibbons, který obdržel za svůj život stejný počet Oscarů, jako Ben-Hur nebo Titanic. Úspěch broadwayské předlohy a podle ní natočeného, výborně napsaného i zahraného filmu skutečně pomohl kariéře Hepburnové a stal se nestárnoucí klasikou. Krom jiného zásluhou skutečnosti, že jde oproti dnešní zvyklosti o romantickou komedii vtipnou také tím, co vidíme, nejen tím, co slyšíme. 85% ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na film, o kterém mohu upřímně prohlásit, že ho nemá rád. Trojlístek hollywodských starrs, které zde předvádějí svojí běžnou rutinní práci (především oskarový James Stewart); nejapná,stále se zaplétající, vykonstruovaná, a hned od počátku jasná zápletka; legrace bez vtipu a fantazie. Zřejmě ddechovka pro zaměstnance v průmyslu, obchodu a zemědělství - hollywoodský cílový segment zákazníků. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Z nějakého zvláštního důvodu musím dát jen tři hvězdy. Jak mám ráda tři hlavní představitele, tak tenhle film mě prostě nevzal. Leopardí žena s Grantem a Hepburn byla plná slovních přestřelek a jela ve zběsilém tempu. Tady jsem asi čekala něco podobného a to byl dost možná ten problém. Moc se tu mluvilo (původ v divadelní hře se nezapře), a ačkoliv mám všechny hlavní představitele ráda, tady mi nejvíc sedl asi Stewart, jehož pohnutky jsem ale trochu nepochopila. Katharine Hepburn vdechla své postavě přesně to, co jí vyčítali, a opravdu připomínala chvílemi obletovanou královnu. Naneštěstí mi přišla i dost protivná a místy jsem nechápala, co na ní všichni vidí tak zajímavého. Její "polepšení" a náhlý happy-end byly moc rychlé zvraty po pomalém tempu filmu. Navíc to jejich řešení tříd a sociálních rozdílů tam bylo vpraveno dost násilně. Ale abych jen nekritizovala - Grant i Stewart si svými rozdílnými hereckými styly a výrazy velmi sedli, aniž by se vzájemně nějak přetahovali o pozornost. Na Katharine je vždycky radost pohledět a ač mi tady její postava přišla místy chladná a protivná (což byl ale účel), tak to dokázala zahrát s elegancí a zkrátka nešlo ji sledovat jen tak, "po očku", protože vyžaduje plnou pozornost. Nejsympatičtější mi přišla postava Dinah, a to obvykle děti ve filmech moc nemusím. Taková všetečka a vlastně nenápadná průvodkyně příběhem. Nějak mi to zkrátka nesedlo, ale po čase se na to podívám znovu a možná hodnocení zvednu. Zatím ale jen tři hvězdy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, cakal som nieco omnoho lepsie. Cely film tam boli na mna skor nudne dialogy o tom, ako prekazit svadbu a koho si nakoniec vyberie Katharine Hepburn, skor by sa tato komedia hodila do divadla, kedze sa takmer cely film odohrava v jednom dome. Vidim, ze uzivatelia, ktori tento film videli su viacmenej nadseni, takze moje hodnotenie neberte vazne. Proste ak sa mi nejaka romanticka komedia so starsich filmov poriadne pacila, tak to boli urcite PRAZDNINY V RIME (1953) s Audrey Hepburn alebo teraz nedavno videny BYT (1960) so Shirley MacLaine. Reziser George Cukor natocil okrem Pribehu z Filadelfie MALE ZENY (1933), vedla reziserskej stolicke s Victorom Flemingom aj JIH PROTI SEVERU (1939) alebo aj uspesny muzikal s Audrey Hepburn MY FAIR LADY (1964)... 01.08.2009 ____ Cary Grant - (C.K. Dexter Haven) +++ Katharine Hepburn - (Tracy Lord) +++ James Stewart - (Macaulay Connor) +++ Ruth Hussey - (Elizabeth Imbrie) +++ John Howard - (George Kittredge) +++ Produkcia: Joseph L. Mankiewicz +++ Hudba: Franz Waxman +++ ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Právě tímto filmem přestala být Kathrine Hepburn považována za "jed pro kasy". (kenny.h)
  • Informace o honoráři Caryho Granta se objevila v novinách, a tak Grant oznámil, že celý výdělek věnuje Britskému fondu pro oběti války, čímž si zasloužil velkou slávu. Podle daňového úřadu daroval Grant nakonec přesně 62 500 amerických dolarů, což byla částka po sražení daní a zaplacení ostatních nákladů na natáčení. (Pavlínka9)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 5. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama