Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádné opatrné oťukávání a mazlení se s lodí. Frakes startuje od první chvíle naplno a doposud nejtemnější trekovský scénář (Mooreho předgalactický rukopis je hrozně znát) přetavuje do strhující podívané. Borgové díky tomu nepůsobí jakkoli směšně a ta samá posádka, která ještě v předchozím filmu téměř otravovala, najednou jako průvodce dějem funguje. Snad jen toho pozemského pošťuchování s opilým Cromwellem mohlo být méně. Jinak ale společně s Cestou domů určitě vrchol série a nebude náhodou, že se tomu tak děje zase při časovými hrátkami se Zemí. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

I po třech zhlédnutích v podstatě nemám slov - pecka ve všech směrech. Naprosto fantastická atmosféra po celý film, obzvlášť hororově laděné pasáže s Borgy, ta inspirace Vetřelcem je zde znát - vidět to v kině, tak mám normálně husinu. Borgové jsou fakt odporní, k tomu ještě naprosto dokonale ladící soundtrack a zběsilé nájezdy kamery reprezentující vidění Borgů. Skvěle tu funguje nejen mix zvuku, ale i mix vážných a hororových pasáží s těmi humornými, Frakes přesně věděl, kdy tam dát vtip, kdy dát scénu odehrávající se na Zemi a kdy na Enterprise. I všechny známé postavy našly své využití, nikdo nepřekážel. Musím ovšem přiznat, že bych si přála o něco větší roli pro Rikera a Troi, jelikož pro ně mám slabost. Zase ale nechci narušit tu skvělou rovnováhu filmu. Mimo jiné scéna s opilou Deannou je jedna z nejvtipnějších věcí, pokaždý se u toho řežu smíchy, fakt by mě zajímalo, na kolik pokusů to točili. Ještě bych dodala, že i co se týče CGI, tak je to krása, ten film vůbec nezestárl. Zejména na Enterprise E, mou nejoblíbenější loď ze Star Treku, je radost pohledět. P.S.: Asi nejlepší využití simulátoru za celou Novou generaci. P.P.S. Úvodní scéna je jednou z nejpůsobivějších snových sekvencí, co jsem kdy viděla. 10/10 ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmový zářez Nové generace, který snoubí všechnu kvalitu Hvězdné štreky – strhující zápletku (které jsou odpudiví Borgové většinou zárukou), výborné efekty, dobré herecké výkony a nezaměnitelný smysl pro humor, tentokrát ještě podpořený postavou geniálního kořaly Cochrana, který svými hláškami a chování trochu ironizuje celý Star Trek. Frakes odvedl špičkovou práci a natočil kvalitní sci-fi, které se navíc může opřít o komplexní svět Star Treku. Navíc pobaví i ty, kteří jinak tomuto světu neholdují... a Jerryho taktovka? Líbám, klaním se, ústřední melodie je tak koncentrovaný patos, že mě válcuje na placku, jakmile ji slyším. Pro mě absolutně nejprvotřídnější jízdenka mezi hvězdy galaktickou první třídou. Jupí! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď obľubujem žáner sci-fi, séria Star Trekov ma minula. Dnes som si pripomenul jediný film zo série, ktorý som pred časom videl, a po znížení hodnotenia som sa uistil, že vynechaním Star Treku z mojej filmografie sa nič zlé nestalo. Vesmírne strieľačky sú tým najhorším, čo mohlo žáner postihnúť. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Všechny atributy Star Trek New Generation byli naplněny. Tzn. standardně dobré trekee triky, úsměvné hlášky, scénář zaměřený převážně na dějovou linku, bez bližšího zkoumání charakteru postav a jasně nalinkovanými vztahy mezi hrdiny. Prostě vše, jak už jsme zvyklí. Z tohoto pohledu musí být fanoušci spokojeni. Borgové jsou víc než obstojní protivníci a pokud by se náhodou někdo chtěl pozastavovat nad tuctem nelogičností, tvůrci nám je jako vždy pohotově vysvětlí např. oznámením, že Enterprise byla skryta za měsícem :o) Jo, jo, Star Trek je fenomén. Rozumím tomu, že na pokusy o prohloubení a zrealizovatění trekee světa, ještě nenastal v roce 1996 ten správný čas, ale i tak je zvláštní poslouchat, s jakým klidem se v Prvním kontaktu konstatuje, že je půl posádky mrtvé a sledovat totální absenci jakýchkoliv emocí, i když jde o člena můstku. Také zamrzí vcelku odbytý první kontakt lidstva s ušouny, eee, tedy vlastně ufouny. Hold nejsem zarytý fanoušek, takže jsem si musel rýpnout. Jinak je První kontakt nenudící a důstojné pokračování seriálu a jeden z lepších celovečeráků. 80% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Třetí světová válka v univerzu Star Trek probíhala v letech 2026–2053. (vojtaruzek)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. listopadu 1996 v Hollywoodu. (Varan)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama