Reklama

Reklama

Volání vlků

Obsahy(1)

Mladý biolog se nechá dobrovolně vysadit kdesi v severní Kanadě, aby zde studoval a shromažďoval údaje o vlcích, kteří údajně mohou za stále se zmenšující stáda Karibu. Postupně se biolog seznamuje s okolím a dokonce s životem vlků samotných. Zjišťuje, že vlci nejsou zdaleka takovou hrozbou jako lidé, kteří vlky vybíjejí pro jejich kůži. Dokáže se mladý biolog rozhodnout na čí stranu se přiklonit? (TomikZlesa)

(více)

Recenze (77)

Nach 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. Ty k tomuto snímku ani nejsou potřeba. On sám jich má minimálně. Tak nádherně zachycená příroda, vlčí chování i samotné psychické navrácení člověka závislého na moderních technologiích zpět do lůna přírody, to se takhle geniálně nepodařilo ve filmu natočit snad nikomu. Silný, srdeční zážitek, který si kdykoli rád zopakuji. Nechybí mu napětí, akční pasáže i humor a předně úcta k přírodě. Ta na vás sálá od prvního momentu do samotného záběru. Stejně jako hlavní hrdina na konci budete civilizaci nenávidět a vnitřně toužit zažít takové dobrodružství jako on. Vždyť příroda je sice krutá, ale jen k těm, kteří jsou moc slabí, než aby v ní dokázali přežít. Doporučuji! 90% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Never Cry Wolf bojuje zejména s falešným nenávistným mýtem o zlém "karkulkovském" vlkovi, který se v lidech během staletí usadil, a ačkoliv nevnucuje žádné pevné stanovisko, ponechává mnoho podnětů k zamyšlení. Scénáristická gradace je úchvatná, od rozpačitého začátku s přistáním v zasněžených končinách putuje přes dokumentaristicky laděnou pasáž s pozorováním vlčí rodiny až k uhrančivě nasnímané scéně se stádem karibu. Následuje už jen přímočarý, avšak realisticky tvrdý závěr, který v dokonale načasovaném momentě odhalí propastné rozdíly mezi vysněnými ideály a krutou realitou. Mladému vědci nezbývá, než se bezmocně poprat s faktem, že i v dobrém úmyslu vyslaná sonda může znamenat předvoj smrti, a že technologický pokrok lidské civilizace ruku v ruce s bezohledností automaticky deklasuje bezelstnou divočinu do role obětního beránka. Nic moc objevného, "pouze" natočeno fascinujícím způsobem s několika nezapomenutelnými scénami, nádhernou hudbou i kamerou a úžasnou severoamerickou přírodou. Never Cry Wolf je zkrátka hezky přirozený film, s nádherně sladěnou formou a obsahem, který si i přes svou krásu zachovává střízlivost a dává s přehledem přes ústa všem filmům o divočině z (nejen) poslední doby. Pro vlkofily povinnost a pravděpodobně láska na první pohled. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jediný film z dílny Walta Disneye, který není pro ty nejmenší. Vzhledem ke své ponuré atmosféře a celkové dějové konstrukci je mizivá šance, že by naplnil očekávání dítěte. Tohle výjimečně vyprávění má v sobě hloubku, nějaký cíl, výraznou psychologii a také hrdinu poznávajíc nejen sebe samotného, ale hlavně duše majestátních vlků, jejichž fantasticky nasnímané pohledy a pohyby jsou nejednou třešničkou na dortu. Originálně zpracovaný scénář nemá v takovém tématu obdoby. Téměř každá věta má šarm a většina z nich nutí diváka se zamyslet. Před takovýmito filmy smekám a vzdávám jim hold. Zajímavá podívaná o nelítostné přírodě, která dává poutavým způsobem najevo, že ne všichni predátoři mají v sobě jen dravost a zlou krev. Mají hrdost, city a dobrosrdečnost, což bohužel některým narušeným jedincům z rodu Homo sapiens chybí. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neviem, či je Charles Martin Smith taký nasprostastý od prírody alebo to iba hrá. Ako to iba hrá, tak to je jediné, čo dokáže skvele. Videl som ho v Americkom graffiti a odvtedy sa nepohol dopredu ani o piaď. Pokúšal som sa vnímať príbeh, ale kvôli jeho nepochopiteľnému správaniu som si musel pomáhať rýchloposunom. A ak by som chcel film o vlkoch, tak kvalitných prírodopisných snímok je množstvo. Netuším pre akú cieľovú skupinu je táto údajná dráma určená, viem len, že ja do takej skupiny určite nepatrím. Dráma, ktorú by som ocenil by bola vtedy, ak by toho hlupáka hneď na druhý deň vlci spotrebovali v rámci spestrenia svojho jedálnička. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Díky Never Cry Wolf se mnohým z nás otevřel jiný pohled na "zlého" vlka, který sežere vše včetně babičky a Karkulky. Tady to byl elegantní, krásný, hrdý tvor, s notnou dávkou inteligence, schopností si hrát i "zpívat". Tady - to ale znamená v přírodě, která vítá a objímá, je laskavá i nekompromisní. A krásná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Když se při letu do hor letadlo porouchá, jeho pilot Rosie (Brian Dennehy) vyndá z bedny s nářadím tzv. francouzský klíč. Při návratu do kabiny ale drží v ruce maticový klíč. (Dvojirakri)
  • Většina rozpočtu padla na scénu kdy Farley Mowat beží za stádem karibu. Několik helikoptér před sebou hnalo stádo před vypuštěnými vlky. Natáčení zabralo i 20 hodin denně v průběhu 1 měsíce. (TomikZlesa)
  • Film je založen na skutečném příběhu biologa Farleyho Mowata. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama