Reklama

Reklama

Bořiči mýtů

(pořad)
všechny plakáty
Ukázka z filmu 2

Série(15) / Epizody(268)

Obsahy(1)

Myslíte si, že když spadne chleba na zem namazanou stranou, že to není náhoda? Nebo že Vás může krabička s ubrousky položená pod zadním oknem automobilu při srážce zabít? To jsou jenom dva z mnoha případů různých pověr, předsudků i domnělých pravd, které se snaží duo bývalých expertů na filmové triky vyvrátit či potvrdit. Každý z dílů obsahuje rozuzlení tří více či méně známých mýtů v podání Adama Savage a Jamieho Hynemana. Tito dva pánové a jejich tým provádí pokusy do té doby, až si jsou jisti, zda může být mýtus "zbořen" nebo ne, což je častokrát hodně napínavé a zábavné. (in4mator)

(více)

Zajímavosti (30)

Letecké katastrofy (2003) (seriál)

  • Ve 13. díle 9. série s názvem "Hrůza v ráji" jsou použity záběry z pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003), kdy Bořiči prováděli experimenty se sílou výfukových plynů proudového letadla mimo jiné na malé sportovní letadlo. (Tony-Z)

MacGyver (1985) (seriál)

  • Některé MacGyverovy vynálezy zkoušeli vyrobit v pořadu Bořiči mýtů a pár jich opravdu fungovalo. (Riker)

Útěk z Alcatrazu (1979)

  • Epizóda televízneho programu Ničitelia mýtov: Escape from Alcatraz/Duck Quack/Stud Finder (2003) dokázala, že spôsob úteku bol teoreticky možný. Znovu uskutočnili celý útek, použili rovnaké materiály, ku ktorým mali prístup väzni. Dokonca použili rovnaký typ pršiplášťov, z ktorých bol vyrobený čln. Provizórna plť vytvorená a vybavená tímom Ničiteľov mýtov skutočne dorazila na pobrežie, ale na Marin Headlands namiesto Angel Island. (Arsenal83)

Nebezpečná rychlost (1994)

  • Scénu, ve které se Jack (Keanu Reeves) snaží zabránit převrácení autobusu v ostré zatáčce tím, že požádá cestující, aby se přesunuli z jedné strany autobusu na druhou, testovali experti na speciální efekty v pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003). Nakonec zjistili, že autobus by se nepřevrátil, i kdyby cestující zůstali na svých místech. (Narcis)

Vsauce (2010) (pořad)

  • V některých videích se objevil i herec a moderátor Adam Savage, známý téměř výhradně díky pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003). Mimo jiné s Michaelem spolupracoval i na projektu Brain Candy. (Akrman)

Wanted (2008)

  • V 10. epizodě 7. řady seriálu Bořiči mýtů (od r. 2003) bylo dokázáno, že zakřivení dráhy letu kulky je zcela nemožné, a to i s nadlidskými schopnostmi (které simulovala robotická ruka). (ČSFD)

Just Another Paper Story (2011)

  • Matematický úkol "paper folding theorem" neboli problém skládání papíru vyřešila v roce 2002 americká školačka Britney Gallivan. Zmínka o její osobě se pak objevila v seriálu Vražedná čísla (od r. 2005) v epizodě "Identity Crisis" a ve 3. díle soutěžního pořadu QI (od r. 2003). Ve 72. epizodě pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003), kdy se moderátorům podařilo složit papír velikosti fotbalového hříště, přesněji 51,8x61,7 metru, jedenáctkrát, se objevila jako konzultantka. (Aelita)

Perníkový táta - Felina (2013) (epizoda) (S05E16)

  • Spoiler: Scéna, ve které Walter (Bryan Cranston) zlikviduje celý gang kulometem v kufru auta, byla testována v pořadu Bořiči mýtů (od r. 2003). Testování se zůčastnil i sám scenárista seriálu Vince Gilligan. Bořiči i scenárista se po testování shodli, že takto by to opravdu reálně šlo provést. (Narcis)

Čelisti (1975)

  • Spoiler: Na konci filmu žralok vybuchne. V rámci show Ničitelia mýtov (2003–2018) sa to ukázalo ako nerealistické. Realistickejší koniec by bol, ak by sa namiesto celého tela vytratila iba hlava. (WalterIK7)

Sběratel polibků (1997)

  • Spoiler: V jednom z dielov populárneho seriálu Ničitelia mýtov (od r. 2003) overovali scénu zo záveru filmu, kedy Dr. Alex Cross (Morgan Freeman) zastrelí Cassanovu (Cary Elwes) v miestnosti plnej plynu cez krabicu mlieka, ktorá uhasí plameň, ktorý vytryskne z pištole pri výstreli. Záver bol, že aj keby nestrieľal cez krabicu s mliekom, tak miestnosť nevybuchne. (Lukoh)

Reklama

Reklama