Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

Faye 

všechny recenze uživatele

David má od života špatně rozdané karty a padají mu ještě horší. Přesto dokáže stále trpělivě rozmlouvat se svým postiženým bratrem, učit ho hrát karty „Až ti zůstane jenom jedna karta, potom musíš říct Uno. Když potom můžeš hrát dál, tak aby ti nezbyla žádná, tak jsi skončil. Jsi volný a vyhrál jsi.“ , a problémům věcně a chlapsky čelit. David. Uno! Je to moje teprve druhé setkání s Akselem Hennie (Hawaii, Oslo bylo první ), ale rozhodně ne poslední. Oba filmy mohu jen vřele doporučit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Život nerozdáva karty spravodlivo, a keď je v rodine rakovina a dieťa s postihnutím, netreba k tomu pridávať ešte problémy s drogami. Dráma je to naozaj drsná, posilovňa tu nie je miestom pre fair play šport a z bezohľadnosti sa zastavuje rozum. Ak je toto zobrazenie dnešného Nôrska, tak môžeme byť radi, že žijeme na našom malom Slovensku. Film ale nie je nejako zvlášť podarený, množstvo scén, kde sa posiľuje, prechádza, prípadne nedeje vôbec nič a to všetko bez hudby, často v úplnom tichu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa ľudia dostanú do problémov, aj keď chcú druhým pomôcť. Nevinné odovzdanie správy rozpúta kolotoč udalostí, ktoré budú pre hlavného hrdinu dosť nepríjemné... Bolo to reálne, surové a bezútešné, presne ako mám v severskej kinematografii rád. Žiaľ na plný zásah mi tu chýbala výraznejšia negatívna postava, Floberg sa snažil, ale bola to len okrajovka, Pakistanec moc nepresvedčil. Možno by pomohla aj údernejšia hudba. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nórsko ma svojimi filmami zatiaľ nikdy extra nesklamalo. A o Akselovi a jeho hereckom výkone sa dá povedať to isté. Šikovný chalan ... a ešte aj réžia mu ide. Výborný film, skvelá hudba ... a chlapec, ktorému život rozdal naozaj karty o ničom. (filmová výzva 2017 - emma53) a Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2017) ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Akselova prvotina na režisérském křesle a hned takový majstrštyk. Ač to David nemá v životě zrovna lehké, přesto mu osud háže pod nohy další a další klacky a on se s nimi snaží postupně vyrovnat. Do problémů nechce zatahovat rodinu a časem zjistí, že se se vším musí vypořádat zcela sám,...ale je to vůbec možné zvládnout? Hodnocení 88% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Během dvou týdnů po premiéře zhlédlo film v norských kinech zhruba 150 000 lidí, což znamenalo velký úspěch. (Cheeker)
  • Soundtrack má na svědomí norská kapela Ulver. (bohhous22)

Reklama

Reklama