Reklama

Reklama

CoMyJenVíme!?

  • USA What the #$*! Do We (K)now!? (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film CoMyJenVíme!? představuje odklon od konvenčního světonázoru. Požaduje od diváka fantazii a otevřenou mysl - nechce totiž nic víc než přinést důkazy pro přehodnocení dosud známého vnímání světa. Diváci jsou v podobné situaci jako Koperníkovi současníci, když je učenec na přelomu 15. a 16. století přesvdčoval, že Země není středem vesmíru. Film uvede diváka pomocí počítačových efektů a výpovědí několika předních světových fyziků, neurologů, molekulárních biologů, mystiků a duchovních činitelů do kvantové neurčitosti, kde se realita mění s každou další myšlenkou. Jedinečný filmový zážitek podobný snímkům Matrix, Vanilkové nebe či Minority Report, se díky svému žánrovému přesahu dostává blíže k podstatě pojmů Vědomí, Prostor a Realita. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

ic

ic (hodnocení, recenze)

Tvůrci filmu byli jednoznačně odvážní, nejen tím že si do žánru napsali dokument, ale i tím jak si na obal napsali "přední kvantoví fyzici mluví… ". Né že by tam skutečně přední kvantoví fyzici nemluvili, jenže problém je že mluvili o něčem jiném. Viz. třeba Subjektivem zmíněný profesor David Albert, ze 4 hodinového rozhovoru s ním se do dokumentu dostalo jen pár vystříhaných kousků a sestavených tak že tvoří přesný opak toho co se mluvčí snažil říct. Samozřejmě se ozval proti překrucováním svých slov, ale myslíte si že to tvůrci "dokumentu" nějak reflektovali? No jistě že ne, to nebylo omylem, oni ví že lžou áááá je jim to jedno, hlavně že je to zajímavé a jsou prodeje. Mnoho vědců vystupujících v tomto dokumentu se ohradilo proti tomu jak zde jejich slova překroutili a mnoho vědců nevystupujících v tomto dokumentu prostě řeklo že je to neuvěřitelná kravina. Celkem problém v kontrastu toho když se přestavujete jako vědecký dokument.

Wau

Wau (hodnocení, recenze)

patrim mezi ty .. co jsou vdecni za tento film .. i za ten nasledujici :-) ..

kdo ho videt ma, nemine ho to :-) .. kdo neni zraly a poznat tyhle veci nema, i kdybych mu ho "vnutila", bude mu to k prdu :-) .. treba na nej pozdeji narazi sam/a .. nebo take nikdy (v tomto zivote) ..nebo priste :-)

videla jsem ho nejmin 50x :-)) .. a moc me mrzi, ze je nadabovany jak je, ale diky za to  .. fakt jo :-)

druhy dil jsem nasla jenom otitulkovany .. stale to zastavuji :-D ..musela mi to vylozit mala ..

zkuste se tedy skeptici zamyslet nad tim .. "na co myslite, co u toho citite a co dokaze videt vas MOZEK" :-) a shrnte svuj zivot .. co jste zili, zijete .. vas "pribeh" .. ceho jste se bali .. z ceho jste se radovali ..co vas vzrusovalo ..

muzou me mit za blazna a casto maji :-) .. dobre vim, ze lekari, pokud svou praci berou "lidsky" v neco vyssiho take veri a je jedno, jak se tomu rika .. "stale je to jenom slovo" :-)

co clovek .. to kapka v mori bozskeho oceanu ..

jj .. ty co me ctes .. jasej .. je proc jasat .. JSI BUH :-) .. a spolutvurce sveho osudu .. ! :-))

callix

callix (hodnocení, recenze)

Jak si tady čtu tu diskuzi tak musím souhlasit se Shadwellem, já ty představy co se plní mám taky. A nejlepší je, že si takhle tvořím celej život a vědomě. A dělám zázraky a to i před přáteli, rodinou atd. Opravdu to funguje a přál bych všem těm skeptikům aby na to taky přišli. Prostě myšlenky utváří hmotu.

Carodej_pes

Carodej_pes (hodnocení, recenze)

Indiáni co neviděli lodě? : -D Děti musejí být podle tohoto filmu potom úplně slepé. Divné je, že mi tak ale nikdy nepřišly...

petrkony

petrkony (hodnocení, recenze)

Na mne to zapusobilo hodne - cely film se snazi naznacit ze tu mozna existuje jina dimenze vnimani sveta ale my diky svemu evolucnimu vyvoji a soucasnemu zpusobu fungovani mozku nejsme schopni se odprostit o zazitych konvenci a zpusobu nahlizeni na soucasnou realitu. Co kdyz prave myslenka je dotek te jine dimenze ktera se prolina do nase materialistickeho sveta ?

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Jestli někdo z vám viděl film Donnie Darko, hlavně tu fanatickou pasáž s Patrickem Swayze. Tak přesně v tomhle duchu byl celý film. Je to jen snůška fanatických nesmyslů, překrucuje to víru a vědu a s reálnou kvantovou mechanikou to prakticky nemá moc společného. Mně tenhle film přijde oplzlý a odporný. Kvantovou fyziku mám rád, pár knih jsem přečetl, ale co je moc to je příliš. FUJ!

Fuser

Fuser (hodnocení, recenze)

přesně takto měl ten film působit, polovina jej odohodí do koše a polovina jej vyzdvihne...myslím, že v tomto filmu ani tak nejde o to dokazovat, zda-li je něco pravda či ne...jde jen o poselství, chceš- li vidět víc než vidíš nyní, potom to uvidíš...spousta lidí žije v totálním wakuu, možnái my? Otázkou je v jak velkém. Kolik těch děr v té krabici, která nás obklopuje máme? 50% proto, že někdy až opravdu příliš agitační...

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Shadwell: Co se týče předpovědí, děláš to tímhle způsobem: sesumíruješ si, kdy jsi něco předpověděl a ono se to stalo a kdy jsi něco předpověděl a ono se to nestalo? A kdy jsi něco nepředpověděl a ono se to stalo a kdy jsi něco nepředpověděl a ono se to nestalo? Typický příklad je smrt francouzského krále Jindřicha II. na turnaji, kterou měl předpovědět Nostradamus. Svou četností takové zranění i předpověď připomínají zápas sparty a baníku, jak psal Subjektiv.

Terter

Terter (hodnocení, recenze)

Shadwell: To by byly vyhozene penize. Existenci Boha je nutne chapat na individualni urovni ve vztahu jedinec - Buh a ne skrze serii poucek a dogmat vytvorenych lidmi. Ja jsem agnostik a Boha chapu jako abstraktni silu. ty to muzes videt jinak, a stejne tvoje teorie neni o nic vic pravdivejsi nez ta moje. Stejne je to s osudem a veskerym duchovnem. Nelze ho konkretizovat a generalizovat. Priznam se, ze jsem tenhle "dokument" nevidel, ale jak jsem pochopil, je to konkretizace a generalizace to, o co se snazi. To bych mu asi vytykal vic nez pavedeckost, tuto snahu prezentovat jedinou pravdu. BTW, kartari nejsou nic vic nez lide, kteri pouze umeji dobre mluvit. Nebo neni snad tarot vymyslem cloveka?

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Páni, tady se dozvím věci - takže šedvel třeba vidí, jak zanedlouho půjde na hajzl a bude se mu chtít na velkou - a ejhle!

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Vidím události, které se teprve stanou. Týkají se víceméně mě osobně a užšího okolí. Tu představu mám zřejmě uloženou v hlavě, a když k té události dojde, ihned se mi vybaví a já vím třeba pět minut dopředu, co bude následovat. Představa se jakoby začne kopírovat přes současnou realitu a nejde tomu zabránit. Stalo se mi to zhruba 10 krát. Není to ale v banální rovině, jestli vyhraje Baník a jestli blikne na semaforu po červený zelená apod. Je to ryze esoterická zkušenost, kterou je pochopitelně možno přes filtry skeptiků odsoudit tak jako lze odsoudit světelný tunel, který vidí člověk při smrti, což je pouhá biochemická reakce v mozku, jak je zjištěno ale vhání to do mě cosi z předurčenosti. A v Zákon velkých čísel věřím svým způsobem taky. Ale spíš ve významu Sportky. Že bych jako vyhrál menší sumičku a mohl se vybodnout na práci / školu. :) Eventuelně bych ty peníze mohl věnovat na výzkum, zabírající se tím, jestli je snazší vyvrátit / potvrdit existenci Boha, nebo vyvrátit / potvrdit existenci jasnovidectví a kartářů.

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

Shadwell: Tomu nerozumím... V tvém předchozím příspěvku tedy platí rovnice Duchovno=Iracionalita? A ten článek IMHO vcelku dobře ukazuje několik věcí:
a) Že "jasnovidci" mohou být škodliví a že vůbec není trapné a hloupé proti nim bojovat. b) Že kolikrát nejsou jen škodliví, ale také mimořádně chamtiví a prolhaní. A tito naprosto nemorální lidé mají tu drzost někoho obviňovat z nedostatku duchovna. c) Že činnost Sisyfa nezahrnuje jen udělování Bludných balvanů za účelem výsměchu "alternativní vědě", kterou zkostnatělí skeptici nechápou, případně snahou zrušit pořady jako je Detektor. Že radí lidem, které poškodili různí léčitelé a jasnovidci. Poskytují jim právní pomoc, snaží se popularizovat vědu, pořádají přednášky pro veřejnost o různých tématech (které nějakým způsobem souvisí se skepticismem), na které zvou odborníky z oborů. To prosím dělají ve svém volném čase a zadarmo. Já nevím, jestli je takové chování duchovní, ale rozhodně je morální a záslužné. Ty ovšem dle svých slov takové chování považuješ za otravné a úsměvné.
Osud je podivný koncept, tím se zabývat nehodlám, ovšem jeho případné předvídání, to je jiná. Obvykle se plní následnující druhy předpovědí: dostatečně vágní a ty, které si dá dohromady každy zdravým rozumem (dostatečně pravděpodobné události).
Já třebas taky občas vidím věci, které se stanou a ejhle, vychází mi to. Dneska jsem třebas stál ve stanici a říkal si: "Za chvíli to přijede, akorát škoda, že nebude místo k sezení." A ono to přijelo a já musel stát.
Mimochodem se občas plní i předpovědi poměrně málo pravděpodobných událostí. Typickým příkladem jsou předpovědi lidí, kteří mají strach z létání. Těch je spousta. Neustále si stěžují, že mají tušení, že to dneska spadne. Když to nespadne, tak se na jejich tušení zapomene. Ale když to náhodou spadne (a ono se to občas děje), tak jsou z nich hned jasnovidci. Doporučuji přečíst si něco o zákonu velkých čísel, sebeklamu a positive confirmation effect.
Pokud ti jde o vyvracení jasnovidectví, tak si myslím, že to není až tak katastrofální a vcelku rozumně to jde. Prostě stačí sepsat seznam předpovědí, někde je zapečetit a otevřít obálku až k oné události dojde. Pokud k ní dojde tak, jak tvrdil jasnovidec (a nemohl onu událost ovlivnit), ejhle, opravdový jasnovidec. Jinak smůla. Musí to být ovšem velmi přesná předpověď. Nic ve stylu: vyhraje Baník, vyhraje Sparta, bude remíza. To bude pak třetina jasnovidců tvrdit to, třetina ono a poslední tamto a nakonec třetinu prohlásíme za opravdové jasnovidce. Můžeš tvrdit, že ani prozkoumání všech předpovědí všech jasnovidců nepovede k principielnímu vyvrácení. To budeš mít sice pravdu, ale myslím si, že takový důkaz by poskytl poměrně slušnou jistotu, že jasnovidectví je nesmysl... Už jeden římský (nebo řecký) básník říkal: "Horoskop stojí drachmu a je o drachmu předražený."

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Shadwell: Jak je vidíš? Kolikrát se to stalo? Říká ti něco pojem náhoda?

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Duchovno jsem myslel ve smyslu iracionality. A ten článek je pochopitelně zcela bezzubej, protože nenapadá jasnovidce a kartáře přímo (což pochopitelně nejde, protože osud a jasnovidectví není vyvratitelné, a nemůže být tudíž považováno za nesmyslné; já třeba vidím věci, které se v budoucnu teprv stanou a několikrát jsem tuhle zkušenost zažil), ale zprostředkovaně skrz několiko případů pár ignorantů.

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

Shadwell: To ale nemáš pravdu. Skepdic a Sysifos se sice nezabývají duchovními záležitostmi, ale to není příliš podstatné. Jejich cílem je snaha vyvracet nesmysly, obvykle ty, které se nějakým způsobem tváří jako vědecké, ač jimi nejsou. Vyčítat členům Sysifa neduchovnost je jako vyčítat ji představenstvu ČEZu. ČEZ kurva vyrábí elektřinu, co to má co dělat s duchovností. Sysifos vyvrací nesmysly, co to má co dělat s duchovností? Abych ti dokázal, že boj proti nesmyslům, např. astrologii, má smysl, dávám ti sem odkaz na tento článek ze Sisyfa.
http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1206721235

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Silas: To možno. Jen jsem chtěl podotknout, že tuzemští a nadnárodní fundamentalisté z řad Sisyfos a Skepdicu, ignorující duchovní rozměr lidské existence, jsou stejně otravní a úsměvní jako tenhle dokument.

Silas

Silas (hodnocení, recenze)

Shadwell: Jen poznamenám, že teorii relativity rozumělo 5 lidí na světě možná tak v letech, kdy s tim Einstein přišel. Ted už je ten počet několikanásboně vyšší. Nebo sis to spletl s kvantovou fyzikou, tam by těch 5 možná sedělo :-)

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

Shadwell: Ten Feynmanův citát IMHO není zvolen příliš vhodně. Sice Feynman něco takového skutečně řekl, ale chtěl tím spíše ukázat fakt, že výsledky kvantové mechaniky jsou takového rázu, že rozum není s to je přijmout, protože příliš odporují běžné každodenní skutečnosti. Na druhou stranu Feynman považuje kvantovou mechaniku za rozumově uchopitelnou, ale pouze nepřímo, skrze matematiku. Ono od člověka, který dostal za kvantovou mechaniku Nobelovu cenu lze těžk očekávat, že by nějak proti kvantové mechanice brojil.
Pokud jde o Schrödingerovu kočku, tak ta ukazuje, že chápání stavu v kvantové mechanice je něco zcela jiného než v běžné lidské zkušenosti (a klasické mechanice). Nikoli to, že věřit zdravému rozumu je bláhové (konečně onu kočku stvořil rozum).
Pak je zvláštní, že cituješ jako autoritu Feynmana a zároveň pžedhazuješ větu: "teorii relativity rozumí maximálně pět lidí," s kterou právě Feynaman hrubě nesouhlasí. Vlastně onen nesouhlas a tvrzení, že "kvantové mechanice nerozumí absolutně nikdo" je součástí jednoho a toho samého odstavce v jedné Feynmanově knize. Přičemž Feynman zde brojí proti laciným popularizátorům vědy, kteří tvrdí onu věc o terorii relativity, což je dle něj nesmysl a zapomínají na kvantovou mechaniku, která naopak má tuhle vlastnost. A kdo něco od Feynmana přečetl, tak také ví, že nadsázka mu není cizí.
Přirovnání teorie ke spirituálnímu sektářství není příliš rozumné. Teorie obvykle něco dost jednoznačného předpovídá a její předpovědi se dají ověřit. Málokterá teorie je tak dobře ověřená jako teorie relativity, jedno zda speciální či obecná. Iž v 19.století byla s dostatečnou přesností známa jistá odchylka v dráze Merkuru oproti předpovědi klasické mechaniky. Obecná teorie relativity ji byla schopna vysvětlit. Pravda, jeden experimentální důkaz by většině lidí asi nestačil na uvěření v takhle troufalou teorii.
Vědecké poznání je sice nedokonalé, ale na druhou stranu je to poznání, které ze všech druhů poznání, co máme k dispozici, dokonalosti blíží nejvíce. Nejenom, že je nedokonalé, nejspíše bude nedokonalé vždy, ale zároveň věřím, že se té dokonalosti přiblíží, jak to jen lze.
Ten příklad se včelami mi taky nepřijde šťastný. My zase nevidíme UV záření, ale můžeme se přesvědčit, že existuje.
A říkat o tomhle dokumentu, že je to blábol a nesmysl, je IMHO činnost záslužná. Jistě že nejsme na vrcholu poznání, ale jsme výš než tenhle film. Takhle se dá zpochybnit úplně všechno. To je jako...
"Tak jsem byl v Římě v Koloseu." "Ale v Římě není Koloseum." "Ale je, vždyť jsem tam byl." "Jsi snad expertem na dějiny Říma? Měj trochu pokory, nejsi přece na vrcholu poznání..." "No to sice nejsem, ale..." "No tak vidíš..." Hrozná představa a typický argument ad ignorantiam.

Shadwell

Shadwell (hodnocení, recenze)

Můj názor je tenhle: Fyzik Feynmana (takovej menší Einstein) řekl, byť je to nějakej pátek, že si je jistej tou skutečností, že kvantové mechanice nerozumí absolutně nikdo. Nakonec jak ukázala implicitně Schrödingerova kočka, věřit zdravému rozumu je bláhové a popsat naší skutečnost vlastně nikdy úplně nelze. Takže o co se jako chtějí opírat odpůrci tohohle dokumentu? A teorii relativity rozumí maximálně pět lidí na světě a ještě v 19. století by byla vnímána stejně jako spirituální sektářství (neboli, tento dokument). Už několikráte se ukázalo napříč historií lidstva a říká to v jistým smyslu i Popper, kterej to sice hezky zakuklil do falzifikace, že veškerý vědecký teorie jsou nedokonalý a nejsou prostě schopný postihovat náš svět, protože - a to je asi ze všeho nejpodstatnější - vědecký teorie pocházejí od lidí, ne od vyšších Entit, a i top vědce s IQ 180 prostě nemá zdaleka mozkové, percepční a duševní a další parametry na to, aby obsáhl vše potřebné v našem světě a tyhle limity mu sice dovolují vynášet soudy jakžtakž v rámci lidí, ale ne v rámci přírody a univerzální objektivity vesmíru aneb Včely sice nevidí červené světlo, ale červené světlo existuje. Z čehož vyplývá, že je zcela irelevantní, jestli Amit Goswani a John Hagelin něčemu rozumí nebo nerozumí. Čili říkat o tomhle dokumentu, že je blábol a nesmysl, jako bychom se snad ocitli v roce 2008 na vrcholu poznání, je v podstatě ve stejně neadekvátní rovině jako ho prohlašovat za hodnověrný. Racio je sice fajn, ale rozhodně skrz něj nelze filtrovat všechno.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Za Fukýnovu pirátskou ukázku dík - přijde mi, že dost podobnou propagandičku už jsem někde/nekdy/v nějakém paralelním vesmíru viděla a nejspíš ji kdysi radši vytěsnila z mysli - protože tohle je vážně výplach nejhrubšího zrna. Navrhuji hromadnou návštěvu kina, každý min. jednu flašku s sebou - to pak bude kvantová fyzika&splynutí s Bohem jedna báseň.

Subjektiv

Subjektiv (hodnocení, recenze)

To Sonnak: Když jsem řekl, že Deepak Chopra je ve skeptických kruzích dobře znám jako člověk, který o kvantové mechanice rád mluví, ačkoliv jí vůbec nerozumí, tak to byl argument, který měl zpochybnit jeho autoritu. Dělal jsem to proto, aby nedošlo k tomu, že spousta lidí bude věřit tomuto dokumentu, že tam hovoří nějak nanejvýš vzdělaný a uznávaný pán. Nebo jeho spolupracvoník, který s ním a s celým dokumentem sdílí ty nejpodstatnější ideje a myšlenek. Ba co víc, Deepak Chopra je jejich tvůrcem. Tvoje tvrzení, že jde o: "Nádherný pseudoargument, který by padnul naprosto na kohokoliv, jen tak dál...," není pravdivé. V současné době oblíbeným a často používaným zdrojem je pro skeptiky webová stránka www.skepdic.com - to znamená skeptický slovník. Jde o jakousi miniencyklopedii skepticismu. Je v ní určité množství hesel, z nichž některá patří přímo určitým jménům. Jmen lidí je v tomto slovníku asi 40-50. Většina z nich patří k těm, jež skeptický tábor považuje za pseudovědce či šarlatány apod. Je tam ale i pár jmen jiných lidí, kteří tam jsou uvedeni z jiných důvodů, např. Sigmund Freud či baron d'Holbach. Ale řekněme, že tak 40 jmen odpovídá lidem, které skeptici považují za pomýlené či podvodníky. Jen velmi málo z nich se motá do kvantové mechaniky. Myslím, že když řeknu 10, nebudu daleko od pravdy. Čili se nejedná o tvrzení, které sedí na každého. Tak dobře jako na Deepaka Chopru sedí na každého šestistého milióntého. Zbývá jen poslední otázka a uznávám, že se jeví podstatná. Je skeptický tábor takovou autoritou, abychom se jeho tvrzeními museli vážně zabývat? Odvolávám se opět na www.skepdic.com... vahou autority se tam argumentuje zřídka, proto váha autority skeptického tábora není nějak podstatná. Člověk se může sám kdykoliv přesvědčit "kolik váží jejich argumenty samy o sobě". BTW - není bez zajímavosti, že J.Z. Knight a Ramtha jsou další dvě samostatná hesla na této webové stránce.

Tweety1

Tweety1 (hodnocení, recenze)

IMHO, urcite velmi zaujimavy film pre tych, ktori nemaju zdania o fyzike, natos kvantovej :D a o zivote sa doteraz zamyslali len z nejakej urcitej 'beznej' stranky. Ja som sa celkom pobavila na vysvetlovani principu superpozicie a srandovnych peptidoch ci neurotransmiteroch, ci co to chceli byt tie male potvorky :D Uff, no esteze do toho tahali len kvantovu fyziku, lebo keby tam chceli zamontovat este dalsie teorie a nebodaj odvodit teoriu vsetkeho, tak to uz by mohla byt fakt slusna komedia LOL

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama