Reklama

Reklama

Epizody(10)

Od osudné chvíle, kdy předstíral vlastní smrt, uběhlo už deset let a Dexter Morgan (Michael C. Hall) se ukrývá daleko na severu. Prosluněné prostředí kosmopolitního Miami vyměnil za ospalou atmosféru malého městečka hluboko v mrazivých lesích státu New York. Pod falešným jménem Jim Lindsay pracuje jako prodavač v místním obchodě se sportovními a loveckými potřebami. A dokonce i pro něho platí rčení, že pod svícnem bývá největší tma. Zatímco Dexter úspěšně potlačuje vnitřní temnou touhu propadnout vraždění, udržuje romantický vztah s šéfkou policie Angelu Bishopovou (Julia Jonesová). Ale ta není jedinou ženou jeho nového života. Dextrova sestra Debra (Jennifer Carpenterová) je sice dlouho po smrti, ale v bratrových představách žije dál a často s ním rozmlouvá. Přesto se zdá, že hlavní hrdina drží věci pevně v rukou. Dokud se mu na nich nečekaně neobjeví nová krev. Když do městečka dorazí za záhadných okolností jeho dospívající syn Harrison (Jack Alcott), Dexter se začíná bát, že dědičný „temný pasažér“ uvězněný hluboko v jeho nitru znovu udeří. (TV Prima)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (166)

grogodil 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakoniec si to existenciu predsa len obhájilo. Aj keď tá cesta k cieľu bola pekne povedané kostrbatá občas a práca scenáristu niekedy rovnako lajdácka fušerina ako samotné Dextrovo konanie. Nevieme ako pohnúť ďalej s dejom, tak tam nejak nasilu vsunieme postavy, ktoré sú v príhodnu dobu nejak podozrivo nepravdepodobne konkrétne ukecané? 'Lazy writing' ako z telenovely občas. Podaktoré vedľajšie postavy priehľadné a skratkovité, šablonovité, rovnako, ako spôsob, ako sa občas ich linky prelínajú... Posledné dve-tri epizódy vracajú Dextra do dôstojnej formy v akej som ho chcel vidieť po toľkom čase a finále je uspokojivou (aj keď ťažkopádnou) bodkou, v ktorú som ani moc nedúfal po predošlých epizódach, keďže mali bližšie k vyčpelým posledným sezónam, než k jeho začiatkom v najlepšej forme. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

Sory ale tendle seriál mohl skončit jen dvěma způsoby, aby byl zákazník spokojen a dávalo to smysl: Varianta A: Dexter učí syna kodex, ten ho ale nezvládá dodržovat a nakonec skončí v igelitu na stole. Varianta B: Dexter učí syna kodex, ten má ale svoji hlavu, Dexter se ho pokusí dostal na svoji pracovní desku, ale žák překoná svého učitele a nakonec skončí na stole v igelitu sám Dexter. -- Doufejme že se jednoho dne deepfake vydá i cestou filmu a odchod, stáří nebo úmrtí herce už přestane být významným problémem, a stejně tak pokažený konec nějaké série. ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Některé ze show budou působit neuspokojivě, neuzavřeně, nehledě na to, jaký konec si zvolíte (vzpomněl jsem si, na ten poněkud otevřený, ale přesto pochopitelný konec u Dr. House). Předchozí série, jak všichni věděli, skončila v poněkud otevřeném, antiklimatickém konci, v kvalitě, která tápala už posledních pár sérií a pak člověk zapomněl, jak parádní show byl Dexter ve svých prvních sériích, které jsem nenasytně sjížděl, totální binge watch. A tak přišla, po skoro dekádě, poslední řada, která působila jako takové to kudy z nudy, kdy si tvůrci, herci, kdokoliv, vzpomene, že kdysi stáli za něčím, co mělo něco, a tak se k tomu chtějí vrátit - klasický neduh, který bych řekl, hmm, v 8 z 10 případů dopadá špatně. Dexter, seriál, ke kterému jsem se dostal, nějakých, snad, patnáct let zpátky, v podobném období, s Californication... byly to zvláštní období, prodchnuté americkým pobřežím a skvělými příběhy s antihrdiny, kteří vás přimějí cítit sympatie, nicméně, to, co dělalo Dextera unikátním, se v poslední řadě vytratilo, není tam nic z té kombinace věcí, černého humoru, trefných vnitřních monologů (až na pár momentů), reagujících na skvělé vedlejších postavy (především sestava detektivů, okolo Dextera, tohle dokonce předčilo i knižní předlohu, která působí spíše jen jako taková "bublina psychopata"), vlastně to s původní show, v rámci toho, co ji udělalo tolik unikátní, krom hlavní postavy v popředí a příběhu za ní, nemá příliš společného. S novým prostředím přichází nové a ploché, nezajímavé postavy, které nemají příliš prostoru, i kdyby měli větší hloubku a je těžké si k nim vybudovat pouto. Zvláštní sledovat show, která byla svého času tak originální a působivá, jak spadá do průměrnosti, ve které neví, co se sebou. Miami a slunce bylo nahrazeno chladným severem a příběh, jak je u klasických "kudy z nudy" se snaží, ale přitom neví a nemá, chce jen být uzavřen, jakožto Michal C. Hall sám řekl, že si všichni mysleli, že tohle dluží fanouškům. Několik prvních sérií bylo svého času opravdu moje nejoblíbenější TV zábava a na jednu stranu jsem Dextera zase rád viděl, ale dlouho jsem váhal s tím, jestli se na tohle vůbec podívat a ten pocit byl oprávněný. Obdobně jsem přemýšlel nad návratem k Twin Peaks, jenže k té show jsem neměl až tak hluboký vztah a myslím si, že v tom případě, to dlouhatánské kolo vynechám. Některé věci zkrátka mají místo jen pro a v určitém období života. A bylo zvláštní sympatizovat s Dexterem, protože nehledě na to, jak si ospravedlníte jeho morální kód, dojde v něm k řadě věcí, kde si musí volit mezi morálkou a vlastní kůží a pořád, na konci dne, je to sériový vrah. "Tonight's the night." Oh, sbohem, goodbye, Dexter Morgan, what a character to study and observe you have been. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z mého pohledu to vypadalo tak, že měli tvůrci po celou devátou sérii problém s udržením setrvalé kvality. Jednotlivé epizody na mě působily značně odlišným dojmem, což se odrazilo na jejich hodnocení, a vše dokonalo to holé neštěstí, které na mě bylo vypuštěno v podobě finálního dílu. Můj výsledný dojem po shlédnutí deváté řady je, i přes hodnocení vyjádřené hvězdičkami, takový, že tato záležitost neměla být natočena. Závěr osmé série mě opravdu naštval a sotva po deseti letech vychladnu, přijde ještě horší pecka. / Poučení: Chceš si užít parádní seriál? Dej si Dextera a vynech osmou a devátou řadu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nebudu přehánět, když napíšu, že jistý Dexter patřil v době své největší slávy mezi seriálová esa. Asi každého fanouška (včetně mě) naštval závěr seriálu - mnohými přirovnávaný k "nejdebilnějším koncům vůbec", stejně jako Ztraceni nebo Jak jsem poznal vaši matku. Po oznámení zbrusu nového pokračování se moje srdíčko zatetelilo a nemohla jsem se dočkat dalšího osudu nejoblíbenějšího seriálového vraha historie. A jak to dopadlo? Nad očekávání dobře. Dexter začal nový život, vyměnil parné Miami za zapadákov na severu, v klidu si prodává lovecké potřeby, ale jednoho dne ho dožene minulost. Michael nezestárl snad ani o den, neztratil svůj smysl pro černý humor, pořád umí krásně vraždit a stojí proti němu hodně zákeřný protivník. Bohužel, i když se vyvrcholení desetidílné série dalo čekat, jeho provedení mě zase zklamalo. Tentokrát se navíc nějakého návratu těžko dočkáme... ()

Galerie (238)

Zajímavosti (14)

  • Kvapkajúca krv zobrazená v hlavnom názve (DEXTER) pokrýva s každou epizódou viac a viac slová NEW BLOOD (nová krv). (Dajman)

Související novinky

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Reklama

Reklama