Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Môžme len ľutovať, že sa Lovecraftových diel nechytil niekto už pred 100 rokmi a nenatočil fascinujúcu prehliadku napätia a hororovej atmosféry. Knihám tohto spisovateľa, totižto naozaj sedí look nemých filmov a v takom expresionistickom podaní ( Murnau, Lang, Wiene, Leni, Wegener atď ), to by musela byť lahôdka. A toľká škoda, že tento pokus niečo také napodobniť, nedošla do zdárneho konca, ale zaspala niekde na pol ceste. Vizuál teší, ale je to len napodobenina a je to vidno. A to je ten hlavný problém. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PÁN WILCOX, MUSÍM VÁM OZNÁMIŤ, ŽE TENTO KUS NIE JE VôBEC STARÝ. JE ÚPLNE NOVÝ." __ Najväčším kladom ,,The Call of Cthultu" je okrem krátkej a pritom viac než postačujúcej stopáže fakt, že je nemý. Práve to mu pridáva na príťažlivosti a vďaka tomu je hrôzu miestami naozaj počuť. Filmík je veľmi dobre vystavaný. S pribúdajúcou stopážou tempo úžasne naberá na sile a pri scéne ožitia obludného božstva dosahuje úplneho majstrovstva a môžem prehlásiť, že mi vtedy nabehali zimomriavky. Fanúšikovská pocta žánru sa stala skutočným umeleckým dielom. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovy knihy jsem nikdy nečetl, ale jelikož hraji společenské hry a nyní jsem se zaměřil na Arkham Horror, tento filmeček jsem prostě musel vidět. Je natočen ve stylu filmů 20. let a je němý, ale právě proto je tak úchvatný. Po celou dobu jsem měl mravenčení a krásně se na to dívalo. Herci byli skvěle namaskovaní a ta strašidelná hudba. Možná jen kdyby to bylo o něco delší, protože právě v okamžiku, kdy jsem se do toho pořádně vcítil, byl konec. I tak ale nadprůměrná a neobyčejná podívaná. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já osobně Lovecrafta a jeho tvorbu skoro vůbec neznám. Nikdy jsem od něj nic nečetl a viděl jsem jenom Dagona. Ten si mi ovšem líbil víc, než tehle černobílý snímek. Nelze upřít, že za tak krátkou dobu se tvůrcům podařilo navodit docela příjemnou atmosféru, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem sledoval humornou grotesku, která se odehrává uprostřed papírových kulis a na rok 2005 jsou efekty docela suché. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama