Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl pocit, že jsem svědkem něčeho hodně zlého, ale nebyl jsem schopný přijít na to, co to vlastně je. Až náhle všecko z příběhu vyplynulo a já byl nákladním automobilem vyvržen na vrchol skládky, a letmo jsem dopadal dlouze, předlouze až na samotné dno, kde jsem teprve až tam poznal, že to vlastně nebylo nic hezkého. An American Crime je určitě zajímavý film, zobrazující tehdejší období, způsob života a jisté činy jisté Gertrudy Baniszewské, která žít v jiné době, asi by topila a pila krev mladých panen jako údajně Eržébet Bathoryová. Jenže v tomto období to bylo něco jiného, a pykat se za to muselo tak i tak. Film mě ale nedokázal nijak evokovat nepříjemné pocity, vlastně jsem z toho měl po celou dobu dost neutrální pocit. Nemohl jsem tomu filmu přijít na chuť. Do konce jsem čekal, jestli do průběhu příběhu dorazí něco zásadního a nakonec dle mě nic zásadního nedorazilo, a to mě zklamalo. Ellen Page si tu každý chválí, ale pro mě je to prostě průměrná holka, která má to štěstí, že není vybarbínovaná jako taková Lindsay Lohan a dostává role, které rozhodně mají divákům co nabídnout. Film jako takový mě nezaujal. Přišlo mi to tak nějak na nic. Film jako je tento mě potřebuje šokovat a jestli to pár scénama způsobit chtěl, tak ale měl zabrousit trošku hloubš, protože násilí v dnešní době není nic neobyčejného, a už vůbec ne ve filmu. Šokovat se má důrazně a jít se má rovnou na věc a ne to tak protahovat jako v tomto filmu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Veliky plus tohohle filmu je jeho inspirace skutecnym pripadem. Jinak film vetsinu casu funguje jako solidne natoceny i zahrany, ale nicim extra vyjimecny drama o nejakym malomeste, kde zenska vychovava hromadu dcer a stara se jeste o dve cizi holky. Dej nikam nespecha, vlastne se ani nic moc neresi, ale moc dobre se na to kouka. Jenze postupem casu zacne tyrani, zlehka, od vyprasku, pres paleni cigaretama az po drsnejsi zalezitosti a popravde receno, vyvoj deje docela prekvapi. Na zaver tu je jeden zbytecnej zvrat, ale film vyzni o to vic smutne. No a do toho se sem tam prolina linie se soudem, ta by tu sice bejt nemusela, ale dej prijemne spestruje. Takze nakonec hodne silny drama, s nekolika fakt drsnejma scenama a skvelejma hercema, i co se tyce deti. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama, které nepochybně vyžadovalo spoustu práce a příprav. Trošku pak mrzí drobné mezery ve scénáři, kdy není tak úplně přesvědčivě vysvětlené, proč se dívky třeba nepokusily utéct, přivolat pomoc, bránit se, stejně jako zůstalo nedovysvětlené, jakou psychickou anomálií trpěla ona matka. Nicméně i tak je to silná dávka negativních emocí, které v člověku film dokáže vybudit. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Navzdory krutému a skvěle zpracovanému portrétu o ženě, ze které se postupně díky nepříznivé životní situaci a psychickému i fyzickému vyčerpání začne stávat tyranka, na mě snímek nezapůsobil, jak jsem očekávala. Scény, ve kterých byla nebohá dívka týrána, jsem zaraženě sledovala, ale neobjevily se u mě vůbec pocity šoku, zdrcenosti, mrazení v zádech, ani jsem nepocítila slzy v očích či vztek a rozhořčení nad tím, jak se něco takového může tak lehce, a zcela jednoduše stát. Během sledování jsem si říkala, že celé to peklo vlastně způsobila jedna osoba, jejíž lží a naivním vztekem, se celý ten kolotoč dal do pohybu. Dívka, kterou ztvárnila Ellen Page, jí chtěla pomoci. A to se stalo její největší chybou, aniž by o ní v tu chvíli tušila. Catherine Keener skvěle ztvárnila osudem strhanou a necitelnou ženu, pro níž se mučení stalo nutným aktem, kterým bylo třeba potrestat nešťastnici, aby si uvědomila, co udělala. Její lhostejnost a naprostá absence pocitu viny či svědomí byla vykreslena působivě. Zároveň je Americký zločin ukázkou toho, jak jednoduchá může být manipulace s dětmi. Člověk si klade otázku, zda-li si vůbec uvědomovaly, že provádějí něco strašného jinému člověku, nebo jestli to pro ně byla neobyčejně zajímavá zábava, kterou jim matka zkrátka povolila, protože to byl "pouze" trest a bylo to správné. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)

Reklama

Reklama