Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (772)

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Tommy O'Haver, Irene Turner | Hudba: Alan Ari Lazar | Produkcia: Christine Vachon, Jocelyn Hayes, Henry Winterstern, Kevin Turner, Hans C. Ritter | Distribúcia: Showtime | Štúdio: First Look | Rozpočet: 2miliónov $ | Tržby: ? $ || Moje hodnotenie má morálny dôvod. Remeselne je film vypracovaný, emočne strhujúci. Problém mám s tematikou. Filmy tohoto rázu by sa nemali predávať do kina ani do televízií. Hovorím o scenároch, ktoré sú vytvorené na základe skutočných udalostí so sadistickým obsahom. Jednak tvorcovia zarábajú na rekonštrukcii utrpenia iných a na druhú stranu je to najhoršie médium pre prípadné detské alebo dospievajúce publikum už bez takýchto podnetov náchylných k zvrhlostiam. Tento film totiž sucho reflektuje, vôbec nepoukazuje na nesprávnosť týchto činov. Pláč hlavnej predstaviteľky a následne jej rodičov nie je vôbec dostatočným kontrastom k odpornosti konaniu ostatných. Neodpustiteľný počin, ktorý by mal byť zakázaný!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem měl pocit, že jsem svědkem něčeho hodně zlého, ale nebyl jsem schopný přijít na to, co to vlastně je. Až náhle všecko z příběhu vyplynulo a já byl nákladním automobilem vyvržen na vrchol skládky, a letmo jsem dopadal dlouze, předlouze až na samotné dno, kde jsem teprve až tam poznal, že to vlastně nebylo nic hezkého. An American Crime je určitě zajímavý film, zobrazující tehdejší období, způsob života a jisté činy jisté Gertrudy Baniszewské, která žít v jiné době, asi by topila a pila krev mladých panen jako údajně Eržébet Bathoryová. Jenže v tomto období to bylo něco jiného, a pykat se za to muselo tak i tak. Film mě ale nedokázal nijak evokovat nepříjemné pocity, vlastně jsem z toho měl po celou dobu dost neutrální pocit. Nemohl jsem tomu filmu přijít na chuť. Do konce jsem čekal, jestli do průběhu příběhu dorazí něco zásadního a nakonec dle mě nic zásadního nedorazilo, a to mě zklamalo. Ellen Page si tu každý chválí, ale pro mě je to prostě průměrná holka, která má to štěstí, že není vybarbínovaná jako taková Lindsay Lohan a dostává role, které rozhodně mají divákům co nabídnout. Film jako takový mě nezaujal. Přišlo mi to tak nějak na nic. Film jako je tento mě potřebuje šokovat a jestli to pár scénama způsobit chtěl, tak ale měl zabrousit trošku hloubš, protože násilí v dnešní době není nic neobyčejného, a už vůbec ne ve filmu. Šokovat se má důrazně a jít se má rovnou na věc a ne to tak protahovat jako v tomto filmu. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi jste všichni naskákali do rány mířící na mě, jinak si nedovedu vysvětlit, že tahle americká kulka ke mně vůbec nedoletěla. Na týrání dětí mám samozřejmě taky ne zrovna vybíravý názor, ale to ještě neznamená, že si automaticky sednu na prdel z každého vodotrysku slz. Chybělo mi především větší přiblížení Gertrudy (sympaťanda už podle jména). Jasně, tak byla jebnutá, ale ona používala násilí tak automaticky jako já záchod, až to spíš vyznělo stylem, že je to normální, a ne na zastřelení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Hodně drsné drama podle skutečných událostí. Rozum mi z toho zůstával stát, bylo mi fyzicky zle a měl jsem z něj několik nocí noční můry, přičemž téma filmu bohužel nemohlo být aktuálnější (případy Fritzla a Nataschi Kampusch). Film, který vás přinutí přemýšlet o nejednoznačných kořenech zla a násilí, jehož původcem tu není žádný psychopat ani sadista, ale obyčejná svobodná matka, která chce chránit svou rodinu, jenže tak činí pod obrovským tlakem materiálních problémů (které jí způsobili její muži) a s úsudkem zastřeným prášky, takže se jí to tragicky vymkne z ruky... Film se soustředí na obsah a díky kvalitní režii a hercům dosahuje maximální intenzity. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Navzdory krutému a skvěle zpracovanému portrétu o ženě, ze které se postupně díky nepříznivé životní situaci a psychickému i fyzickému vyčerpání začne stávat tyranka, na mě snímek nezapůsobil, jak jsem očekávala. Scény, ve kterých byla nebohá dívka týrána, jsem zaraženě sledovala, ale neobjevily se u mě vůbec pocity šoku, zdrcenosti, mrazení v zádech, ani jsem nepocítila slzy v očích či vztek a rozhořčení nad tím, jak se něco takového může tak lehce, a zcela jednoduše stát. Během sledování jsem si říkala, že celé to peklo vlastně způsobila jedna osoba, jejíž lží a naivním vztekem, se celý ten kolotoč dal do pohybu. Dívka, kterou ztvárnila Ellen Page, jí chtěla pomoci. A to se stalo její největší chybou, aniž by o ní v tu chvíli tušila. Catherine Keener skvěle ztvárnila osudem strhanou a necitelnou ženu, pro níž se mučení stalo nutným aktem, kterým bylo třeba potrestat nešťastnici, aby si uvědomila, co udělala. Její lhostejnost a naprostá absence pocitu viny či svědomí byla vykreslena působivě. Zároveň je Americký zločin ukázkou toho, jak jednoduchá může být manipulace s dětmi. Člověk si klade otázku, zda-li si vůbec uvědomovaly, že provádějí něco strašného jinému člověku, nebo jestli to pro ně byla neobyčejně zajímavá zábava, kterou jim matka zkrátka povolila, protože to byl "pouze" trest a bylo to správné. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Ve filmu můžeme vidět Rickyho Hobbse (Evan Peters) za volantem světlemodrého Fordu Mustang Hardtop ročník 1967 – ovšem snímek se odehrává v roce 1965. (J.F.B.)

Reklama

Reklama