Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama, které nepochybně vyžadovalo spoustu práce a příprav. Trošku pak mrzí drobné mezery ve scénáři, kdy není tak úplně přesvědčivě vysvětlené, proč se dívky třeba nepokusily utéct, přivolat pomoc, bránit se, stejně jako zůstalo nedovysvětlené, jakou psychickou anomálií trpěla ona matka. Nicméně i tak je to silná dávka negativních emocí, které v člověku film dokáže vybudit. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný příběh podle skutečných událostí a svědeckých výpovědí. Nikdo asi nepochopí co jsou nějací lidi schopní udělat. Ellen Page z jedné hlavních rolí v podání dospívající a mučící dívky. Životopisný zfilmovaný příběh výborně zpracovaný. Klidně mohli dát do žánru i horor, protože snad každému kdo to vidí musí jít mráz po zádech. Je mi až líto, co se v tomhle světě děje.. ( Hodnocení: 9/10 ) ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mnou skutečně otřáslo. Např. ve filmu FUNNY GAMES se jedná o dva úchylné spratky, kteří se baví na účet cizího utrpení, ale tady jsou pachateli máma zfetovaná léky a normální děti, možná ani ne zlé, které pod vlivem okolností došly takhle daleko. Můžeme se pak divit, co je člověk jako takový schopný ve vypjaté situaci udělat, buď ze zbabělosti, zvědavosti nebo "jen tak"....Ellen Page výborná, tady ještě naposledy jako dítě na prahu dospívání v dalších filmech, které vzápětí následovaly již působí mnohem dospěleji. Ještě by mě taky zajímalo, co se všechno dalo koupit v roce 1965 za 20 $ na týden za opatrování 2 dospívajících dívek. Každopádně obrovskou vinu nesou rodiče, kteří své děti takto odhodili. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sylvie: ,,Reverend říkal, že ke každému skutku má Bůh nějaký důvod. Já ho však zatím nenašla...'' ------- Do tohohle filmu jsem šel naprosto čistý, kromě vysokého hodnocení jsem vůbec netušil o čem měl být. Snad proto na mne jeho tíha dopadla silou balvanu... Tu poklidnou atmosféru Ameriky roku 65 v Indianě, kdy z rádií a elpíček vyhrávaly dodnes známé hity protíná příběh dvou sester, které rodiče jezdící coby komedianti s poutí přenechají do opatrovnictví Gertrudy Braniszewské. Tato žena nevalného vzdělání má sama kupu dětí, je opuštěná mužem, kouří, pije, předávkovává se lékama a každý dolar dvakrát otočí v ruce, protože peníze jsou to, co tato ,,rodina'' nemá. Rodiče sester sice pravidelně posílají šeky, ale Getruda přivydělávajícíc si žehlením má problém získávat stabilní zakázky od sousedů. Když pak jedna z jejích dcer po náhodném románku otěhotní, vrhne Gertruda svoji zlost, své životní zklamání i všechny své temné běsy na jednu ze svěřených sester - starší Sylvii Marii Likensovou.. Tu ztvárnila křehká Ellen Page a opravdu mi jí bylo líto, jako by šlo o skutečnou dívenku. I Gertrudu zahranou Catherine Keener jsem z duše nenáviděl... Jen se divím, že se o mučení dívky nedozvěděl někdo normální, i když byla tak hojně ,,navštěvována'' a její křik byl slyšet až na ulici... Já bych si však tu Ameriku roku 1965 moc neidealizoval... Strašný film, strašnější o to, že se to stalo. Snad od té doby již jiní sousedé už tak nezúčastnění a hlužší nebyli a nejsou a snad již si nehledí jen svého i přes křik ze sousedního domu... Možná to byl ten důvod, na který se Sylvia ptala sama sebe a který nenašla. Kdo ví. Tohle je film u kterého se budete třást. Mimochodem když si vygooglíte skutečnou podobu Gertrudy Braniszewské, určitě by jste se této maceše nechtěli dostat do rukou... A je jen dobře, že nás tvůrci ušetřili znázornění skutečného stavu ubohé dívenky... Leckdo z komentujících kromě silného tématu film řadí k průměru, protože zkrátka filmařsky nevynikal... No já to beru citově, film, který mně rozklepe a dojme si i tak zaslouží plnou dávku hvězd. Nemohu jinak a dávám 5 dvacetidolarových šeků od rodičů. * * * * * ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi jste všichni naskákali do rány mířící na mě, jinak si nedovedu vysvětlit, že tahle americká kulka ke mně vůbec nedoletěla. Na týrání dětí mám samozřejmě taky ne zrovna vybíravý názor, ale to ještě neznamená, že si automaticky sednu na prdel z každého vodotrysku slz. Chybělo mi především větší přiblížení Gertrudy (sympaťanda už podle jména). Jasně, tak byla jebnutá, ale ona používala násilí tak automaticky jako já záchod, až to spíš vyznělo stylem, že je to normální, a ne na zastřelení. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)

Reklama

Reklama