Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film dle skutečných událostí. Je zde snaha o nějaký ten zmatek, kdo je kdo, kdo pro koho dělá atd.. ale nic zásadního děj jede kontinuálně od začátku do konce, kdy s ohledem na válku ani moc nepřekvapuje. Velmi kladně hodnotím prostředí a kameru. Herecké výkony nepotřebují mnoho gest, pohybů atd.. a i tak jsou skvělé a krásně navozují atmosféru. Celkově dávám slabší 4z5 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na filmy o protinacistickém odboji se dívám rád, přestože je téměř vždy dopředu jasné, jak dopadnou. Povětšinou (logicky) pojednávají o lidech, kterým nebylo všechno jedno a neváhali obětovat vlastní životy pro "vyšší princip". Zároveň mám s tématem i značný problém, protože bojovníci za svobodu často nebrali ohledy na takzvané vedlejší ztráty, které bývaly mnohdy značné a k nimž, bohužel, často docházelo z důvodu nedodržování pravidel konspirace. Tento snímek poukázal na jiný (poměrně častý) problém- nejednotné příkazy ze zahraničních centrál, které mezi sebou nejednou soupeřily (ke škodě společných cílů). Za největší slabinu filmu považuji to, že mi tvůrci neumožnili, abych si k oběma hlavním postavám vytvořil bližší vztah, a když mi jako nejcharismatičtější figura přijde šéf gestapa, asi je něco špatně. / Poučení pro odbojáře: Nikdy nikomu nevěř. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Docela drsný a povedený film z období druhé světové války o dánském odboji. Překvapilo mě především množství akce a poměrně krvavých scén, které působí velmi naturalisticky. Poslední dobou tyhle severské filmy vyhledávám, právě pro jejich naturalistickou a drsnou atmosféru. Mads Mikkelsen konečně v celkem drsné roli a natahoval na slzu asi jen jednou, možná dvakrát. Jeho přerod v drsného odbojáře a vůbec celá rola výborně zahraná. Jo, tenhle člověk to prostě umí prodat. A duo hlavních hrdinů výborně funguje. Pro mě příjemné překvapení s hlavní otázkou: Je násilný a ozbrojený odboj nástrojem hrdinského vítězství, nebo jen spoustou neodpustitelných a nesmyslných vražd bez nějakého vlivu na ukončení války? Podívejte se s posuďte sami. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé sledovat historii severského odboje proti nacistům, moc se u nás toho o ní nevi, ale to je asi logické. Každá země měla své hrdiny, kolaboranty a totální zráce. Madds Mikkelsen je velmi zvláštní fyzicky, on se mi totiž nikdy moc nelíbil, ale čím víc filmů s ním vidím, tím více boduje a postava jeho kolegy Plamene, ztvárněná Thurem Lindhardtem, nezaostává ani o vlásek. Věčná škoda role špionky, do které se Plamen zamiluje, že byla tak nesympatická - alespoň mě:-) Kam dal mladý zrzek oči?:-) Jediné, co mi trošičku vadilo, byla poměrně zbytečně dlouhá stopáž a i přes některé drobné nedostatky dám za toto válečné drama z Kodaně čtyři hvězdy. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama