Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět formou DVD ke mě kdysi přicestoval nevinný britský seriál, který se během několika málo dní stal mým nenahraditelným oblíbencem. S láskou k dinosaurům po celé své dětství jsem si plnohodnotně užíval každou epizodu a ačkoli se zde i na jiných databázích Primeval nepotýká s příliš pozitivním hodnocením, pro mě to bude ještě dlouho jeden z nejzajímavějších projektů do BBC. Až se člověk zpětně zaráží, jak na svůj malý rozpočet a nepříliš velkou světovou "fame" měl seriál propracovanou kontinuitu a potenciál, který stoprocentně využil. Jen škoda, že snaha o kanadský "spin-off" mě už tolik nezaujala. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Z převažujícího pocitu dvouhvězdičkovosti se moje hodnocení nakonec vyškrábalo na tři (ale s hoooodně odřenýma ušima a jen díky tomu, že jsem nakonec celý seriál - byť ve zrychleném promítání - dokoukal). Námět je zajímavý: cestování v čase, historická i budoucí zvířata přesunující se do naší doby, třenice mezi různými zájmovými skupinami o tom, jak naložit s anomáliemi. Na samotném zpracování mi vadila jakási béčkovitost postav. Ale asi to jinak udělat nejde. Prostě, postavy schématické: inteligentní, schopný, ale i tvrdohlavý a jiným názorům neotevřený Cutter, jeho stejně inteligentní mrcha žena Helen, nerdík, hezounek a drsňácká herpetoložka. Vypracovaného hezounka samozřejmě občas svlečeme do půl pasu (jak sexy pro dámy), drsňáckou herpetoložku necháme zmlátit se s jinou mladou ženou, se kterou si lezou dlouhodobě po krku (jak sexy pro pány). A samozřejmě nějaká vztahová mezipostavová omáčka. No, když se překonají tyhle klišé, bez kterých to ale na druhou stranu asi vážně nejde, tak nejzajímavější je asi pokoukání na roztomilá či děsivá zvířátka. A to, jakou paseku umějí natropit v současnosti. Hlavní dějová linie, která se táhne celým seriálem, je vcelku dobrá, místy napínavá, jen by to nemusel kazit Cutterův udivenozděšený výraz z vytřeštěnýma očima a potevřenou pusou ("co to je? to snad není možné! to je tak děsně děsivě děsivé!!"), u kteréhožto vážně míněného okamžiku divák dostává záchvaty smíchu. Celkový dojem spíše slabší, ale vzhledem k tomu, že jsem to celé dokoukal, asi to nějaké kvality má. ()

Reklama

Idealista 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanda Jurského parku a filmů o cestování v čase , takže ten to seriál je vážně pro mne to pravé . Kvalita jednotlivých dílů je trochu kolísavá , je i vidět že tvůrci neměli nijak závratný rozpočet . Ale i přesto mne každý díl pobaví skvělým humorem a napínavou akcí . Nikdy před tím bych neřekl že ve mne budou hrůzu vzbuzovat evidentně počítačové potvůrky . Skrátka mi to sedlo a patříto k malé skupině seriálu na které se vždy velmi těším ! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +čas od času hodně zajímavá část, akce, napětí, záhadno -herci nejsou tak charismatičtí, méně zajímavé postavy, je tu moc cítit britský rukopis, některé triky působí hodně levně (hlavně v prvních částech)/// Tak konečně dokoukáno všech 13 částí z první řady (v originále to byly řady 2). Nejednu chvíli jsem s tím chtěl seknout, protože se často dostavovala nuda. Občas však seriál překvapil a když jsem si dal více částí naráz, tak mě to i začalo zajímat. Někam se to aspoň vyvíjí. Pořád ale ještě není vše řečeno, takže jsem i celkem zvědav na zbývajících 10 dílů. Snad je brzy odvysílají. Bohužel ale nemohu říct, že by mě výrazněji zaujala některá z postav. To na čem většina seriálů staví (pozn. na vašich oblíbených postavách) tu celkem ztrácí a táhne seriál spíš k zemi. Efekty jsou občas hodně úsměvné, ale s tím se u takového seriálu musí počítat. Když zapojíte fantasii, tak se to celkem dá. Uvidíme co bude dál. Mimochodem má to hezký ukázky "co uvidíme v další části"./// Celkem 67%/// ()

david666 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že před posledním dílem 1. série už jsem byl celkem unaven s těch "skvělých" herců a hlavně některých přiblblých dialogů. Jediné, co mě drželo u sledování byly příšerky z minulosti. Ale poslední díl zmíněné série mě nadchl - to, co přišlo z budoucna má hodně do sebe a proto se budu dívat i na 2. řadu. Snad se to zlepší. 2. a 3. řada sice nic moc nového nepřinesla, ale jinak se na to dá dívat. Pouze však kvůli zvířeně z minulost/budoucnosti. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • K seriálu bylo vydáno i několik knih. V češtině jsou k dispozici knihy "Ztracený ostrov" a "Velké vymírání". (jh666)
  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Počet epizod v sériích je zrcadlový. Série měly postupně 6, 7, 10, 7 a 6 dílů. (jh666)

Reklama

Reklama