Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

Molir 

všechny recenze uživatele

Mnam mlask, Britove proste umi, drsna serialove-policejni 70. leta videna optikou dneska, se silnym (jak uz to v britskych vecech byva, nicmene funguje to, neni z toho kazani jako v americkych zalezitostech) socialnim podtextem, proste radost se divat... a k tomu pro labuzniky uzasna slangova "severska" anglictina :-)) [ktera toho pro atmosferu dela hodne, bez ni by to sice taky slo, ale rozhodne by to nebylo to prave orechove] ....... videl jsem preair US verze a hoooodne slabe a hodne velke zklamani :( snad s tim zvladnout neco udelat, i kdyz to by to asi museli pretocit ()

burina 

všechny recenze uživatele

LoM je výnimočná záležitosť. Spája starú dobrú retro detektívku s prvkami fantasy a to v podaní, v akom to vedia len Briti. Je zaujímave sledovať dva absolútne rozdielne charaktery a názory na výkon detektívnej práce, Sama Tylera a Genea Hunta, a popritom postupne zisťovať prečo a ako sa Sam Tyler ocitol v 70. rokoch. Všetko smeruje k nádherne vygradovanému a originálnemu záveru, ktorý sa rozdýchava pomerne dlho. A bonus? Soudtrack v podaní The Who, Davida Bowieho či Eltona Johna. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

K Life on Mars jsem si hledal trochu delší cestu. Úvod mě nalákal, ale posléze to trochu sklouzlo do epizodického case-of-the-week vyprávění, které po stránce scénáře prostě nijak zvlášť neohromí a navíc jsem měl tak trochu pocit, že vzhledem k okolnostem hlavního hrdiny vlastně tyhle případy nemají příliš váhu. V druhé sérii mi partička okolo Gene Hunta přišla o fous sympatičtější a když jsem si na ně konečně zvykl, skončilo to hodně pěkným a atmosférickým finále. Jestli je něco zachyceno fakt dobře, tak je to dobová atmosféra a i přes trochu fádní televizní vizuál se na to dobře dívalo. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Nikdy v životě se mi u žádného seriálu nestalo, abych po konci posledního dílu zůstala koukat na obrazovku s otevřenou pusou a deset minut přemýšlela, co se vlastně stalo. Nepopsatelně geniální seriál, se skvělými herci a výborným soundtrackem. John Simm a Philip Glenister si se svým úplně odlišným stylem herectví perfektně sednou, a dobře se doplňují. Hudba ze 70. let, přesně vybraná pro různé situace a epizody, a s písní Life on Mars prolínající se celým seriálem, která se nedá dostat z hlavy ani dny po dokoukání posledního dílu. Nemluvě o tom, že při opakovaném shlédnutí se dají objevit paralely mezi prvním a posledním dílem, či najít další detaily a odkazy. Dokonalé P.S. - Americký remake je zlo. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Na túto britskú sériu som sa tešil. Bohužiaľ do bodky musím súhlasiť s užívateľom EricNor ("očekával jsem hodně a moc jsem toho nedostal"). Ale úplne najviac ma rozosmiali tie PLKY o tom, že LOM je nenadabovateľný. HA HA Ja si dovolím tvrdiť, že keď sa to dostane trebárs na ČT (podobne ako HUSTLE), tak to bude minimálne o triedu zábavnejšie ako v origináli. Teraz sa chystám na ASHES TO ASHES, tak uvidím čo to bude za zázrak. (29.12.2008) ()

Galerie (71)

Zajímavosti (8)

  • V 8. epizodě 2. série Sam Tyler (John Simm) zmiňuje tři definice správné policejní práce podle RoboCopa (1987), kterého v roce 1973 přirozeně ještě nikdo neznal. Nejedná se o chybu, ale o jeden z mnoha vtípků v seriálu. (ČSFD)
  • Od prvního dne, kdy Sam Tyler (John Simm) vkročí na stanici CID vedenou v roce 1973 DCI Genem "Guvem" Huntem (Philip Glenister), se všeobecně rozumí, že sem byl přeložen z Hyde. Jde o město v Manchesteru a rovněž o narážku na nevypočitatelné alter ego z románu "Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda" spisovatele Roberta Louise Stevensona. (ČSFD)
  • John Simm v jedné z epizod řekne, že si řekl Doktorovi Who o pomoc a ten mu předepsal nějaké léky. V 70. letech byl Doctor Who (1963) velmi populární seriál a John Simm si v nových dílech Doktora (David Tennant) zahrál Mastera, hlavního Doktorova soupeře. (ČSFD)

Reklama

Reklama