Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

Laerry 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý seriál, který má jen jednu vadu: že je tak krátký... .V nesrozumitelném anglickém dialogu se odehrává věčný souboj „dobra a zla“ - Sam Tyler se musí proti své vůli přizpůsobovat degradované pozici Detektiva-inspektora a poslouchat svého nadřízeného, detektiva Gena Hunta (Philip Glenister), který je doslova jak ze staré školy, kterému „lidská práva pro podezřelého“ absolutně nic neříkají, stejně tak jako zachovávání důkazů z místa činu. Připravte se tak na spoustu nepřeložitelných nadávek, hrubého násilí, ale především dobré zábavy. Sledovat hlavní dvojku je totiž to největší lákadlo; svou sehraností (a rozpory) zapadají do Life on Marskategorie legendárních parťáků jako byli Boddie a Doyle z Profesionálů či Starsky a Hutch. A ne jen tak nadarmo, atmosféra seriálu jako by svým předchůdcům z oka vypadla. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Seriál s nejdokonalejší a nejsilnější finální epizodou ze všech, které jsem dosud viděl. Postava Gena Hunta je navíc natolik propracovaná a skvěle zahraná, že ačkoli samotné téma není zrovna nejoriginálnější (četl někdo z vás Pratchettovu Noční hlídku? Je to sice zasazeno do zcela jiného prostředí, ale ta dějová podobnost je nepopíratelná), nemůžu se ubránit nejvyššímu hodnocení! ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

K Life on Mars jsem si hledal trochu delší cestu. Úvod mě nalákal, ale posléze to trochu sklouzlo do epizodického case-of-the-week vyprávění, které po stránce scénáře prostě nijak zvlášť neohromí a navíc jsem měl tak trochu pocit, že vzhledem k okolnostem hlavního hrdiny vlastně tyhle případy nemají příliš váhu. V druhé sérii mi partička okolo Gene Hunta přišla o fous sympatičtější a když jsem si na ně konečně zvykl, skončilo to hodně pěkným a atmosférickým finále. Jestli je něco zachyceno fakt dobře, tak je to dobová atmosféra a i přes trochu fádní televizní vizuál se na to dobře dívalo. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Bodie and Doyle meet Charlie Kauffman. Námět je to stejně prostý jako geniální: Šéfinspektor manchesterské policie Sam Tyler upadne do bezvědomí po přímém kontaktu s čelním nárazníkem projíždějícího auta a probudí se na místě nehody o 33 let dříve. Auto zmizelo bůhvíkam, s ním i silnice, soudě podle dokladů ztratil Sam někde jednu hodnost a v dříve vycíděné a vymalované policejní stanici se teď v oblaku cigaretového kouře procházejí chlápci, kteří nosí kotlety a flanelové košile, předpisy jsou pro ně sprosté slovo a pro ránu nikdy nejdou daleko. Vyvážená kombinace akce a humoru, vcelku dost mysteriózna, nádherná retro patina 70. let, nadupaná znělka, naprosto nesrozumitelná angličtina a David Bowie – to je Life on Mars v celé své kráse. Co epizoda, to jeden zajímavý, pečlivě vygradovaný příběh s promyšlenou pointou. Musím říct, že podobný pocit nefalšované dokonalosti jsem naposledy zažila snad jen u prvních dvou sérií Lost, s tím rozdílem, že tvůrci LOM věděli, kdy přestat, a nenatahovali seriál víc, než bylo zbytečně nutné. Možná, že moje nadšení už napodruhé nebude tak veliké, to ale nic nemění na tom, že Life on Mars je jedním z nejlepších a nejoriginálnějších britských seriálů posledních let se skvěle napsanými postavami. Hlavně Gene Hunt, to je přímo automat na hlášky. She’s as nervous as a very small nun at a penguin shoot. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Brilantní série s šestihvězdičkovým závěrečným dílem, který budu rozdýchávat ještě dlouho. Neuvěřitelně nápaditá hra s formátem kriminálního seriálu, který ve finále přesahuje mnohem dál než byste čekali. Krása. P.S. Vřele doporučuji minimálně stejně zdařilé volné pokračování Ashes To Ashes. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (8)

  • John Simm v jedné z epizod řekne, že si řekl Doktorovi Who o pomoc a ten mu předepsal nějaké léky. V 70. letech byl Doctor Who (1963) velmi populární seriál a John Simm si v nových dílech Doktora (David Tennant) zahrál Mastera, hlavního Doktorova soupeře. (ČSFD)
  • Od prvního dne, kdy Sam Tyler (John Simm) vkročí na stanici CID vedenou v roce 1973 DCI Genem "Guvem" Huntem (Philip Glenister), se všeobecně rozumí, že sem byl přeložen z Hyde. Jde o město v Manchesteru a rovněž o narážku na nevypočitatelné alter ego z románu "Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda" spisovatele Roberta Louise Stevensona. (ČSFD)
  • Ve 2. minutě slyšíme v pozadí skladbu „Live and Let Die“ od Paula McCartneyho a jeho kapely Wings z roku 1973, kterou v roce 1991 předělala americká rocková kapela Guns N' Roses. (Trajektt)

Reklama

Reklama