Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po nemeckom filme Nordwand vznikol ďalší výborný horolezecký film. Nanga Parbat (8125 m) je deviaty najvyšší vrchol na svete, ale pravdepodobne najnebezpečnejší. J. Vilsmaier po Stalingrade zrejme natočil svoj najlepší film a krásne zábery Himalájí mu v tom výrazne pomohli. Exteriéry celkovo sú silnou zbraňou filmu, tu sa prejdeme aj zaujímavými, nižšie položenými miestami v Pakistane a obetavosť Pakistancov zažije na vlastnej koži aj hlavný hrdina, ktorý im vďačí za život. Film sa síce venuje dvom bratom, ale aj tak som mal pocit, že ich vzťah by chcel pár minút naviac. Mnoho podobných úspešných i tragických výstupov zažili aj naši česko-slovenskí horolezci a Tatranské expedície, len škoda, že nemáme peniaze na ich sfilmovanie. Slováci I. Fiala a M. Orolin vystúpili na Nanga parbat v roku 1971. Viem o jednom silnom príbehu, z ktorého by mohol byť bombový film. Mohol, ale nikdy nebude...80%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zábery na hory sú krásne, ale nechcel by som sa tam ocitnúť. Messnerovci a ďalší horolezci sú na tom opačne a vyhľadávajú nebezpečenstvo a snažia sa hore dostať tou najnebezpečnejšou cestou. To všetko už odmalička, čo tvorí dosť veľkú časť filmu. Potom nasledujú prípravy, trochu politiky okolo získania peňazí, krátka cesta lietadlom a sú tam. Už na začiatku sa dozvieme, kto sa z expedície nevráti, znalci horolezectva to samozrejme vedia aj tak, takže by som to nebral ako zbytočné vyzradenie záveru. V tom závere nechýbajú dramatické zábery záchrany holého života, ale niečo tej dramatickosti chýba, jednoducho ma to často nudilo. –––– Čo to robíte? – Tá stena jednoducho stála v ceste. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal jméno Reinhold Messner? Pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o hory, horolezectví a s ním související tématiku, ví přesně, o koho jde a zná také jeho životní příběh. Snímek Nanga Parbat ukazuje jednu z kapitol života tohoto fenomenálního horolezce, kapitolu velice důležitou a smutnou, přičemž v pomyslné knize života by byla jednou z těch počátečních. Reinhold se svým bratrem Günterem v roce 1970 bojovali o život při sestupu z osmitisícovky, jejíž jméno se stalo názvem k tomuto filmu. Myslím, že nikdo nemá právo hodnotit Reinholda z hlediska tehdejších událostí, protože o život šlo oběma bratrům a to, co se tam vskutku odehrálo, ví - a to pouze z části - jen žijící Reinhold. Nanga Parbat je dobře zpracovaným životopisným dramatem a jelikož mám pro obdobné snímky slabost, nemusím o hodnocení již více uvažovat. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Cokoliv v budoucnu budete dělat, mělo by Vás to bavit. Životu se nedá poručit a pokud jste se zrodil pro hory, horolezectví se nevyhnete. Krásný, ale poněkud suchý příběh. Napsán podle skutečné události, přesto ve mě nevyvolal patřičné emoce. SPOILER / Dva bratry již od útlého věku fascinuje horolezectví a když dostanou nabídku vylézt na dosud nepřekonatelný horský hřebe, přirozeně se jí chopí. Ovšem nejsou příliš pro disciplínu a tak se sou rozděleni. Gunther má lézt nahoru a jeho cílevědomí bratr Reinhold má zajistovat lana. Samozřejmě se s tím nespokojí a rozhodne se vylézt za ním. Spojí své síly a nakonec horu pokoří. Jenže bez jištění a lan se nemají jak dostat dolů, začíná boj o holý život. Reinhold, který je silnější a má pevnější vůli, dolů sejde, jeho bratr nikoliv. / I když je bratrská rivalita obrovská, zde s ukazuje, že když jde do tuhého, bratrské pouto nemůžete jen tak odhodit, je to něco více, než sláva. Bohužel notoricky nesnáším němčinu a i hlavní postavy my ne tak úplně pronikli "pod kůži". Proto jsem se rozhodl pro 3 hvězdy. 65% ()

berusche 

všechny recenze uživatele

No vzhledem k tomu, že v mé topce je i takový klenot jako K2, která neodráží ani za mák reálný příběh, co myslíte, že je pro mě vážně stěžejní? Byla jsem jednoduše naprosto unešena. Je zřejmé, že horolozec nejsem, i když to byl vždycky můj sen. Proto také nedokážu kromě základních načtených věcí rozeznat, zda ty tríčky jsou možné. Dokážu ale s jistotou tvrdit, že Messner byl jeden z nejodvážnějších horolezců z těch, co znám, a má takových poprvé mraky (osmitisícovky, bez kyslíku a alpinimus), že na to už nikdy nikdo mít nebude (hlavně také kvůli možnostem, které dnes výstupy značně usnadňují). A já se musím přiznat, že jako bych ho z knih znala osobně, tady byl zvěčněn naprosto, neb jsem měla dojem, že přesně takový by mohl být. V neposlední řadě Vilsmaier mě překvapil a vůbec mi nevadí odhalení na začátku (vždyť to stejnak někteří předem věděli). O morálce bohužel pro dnešek mluvit nebudu, poněvadž té hory v některých případech plné prostě nebývají. Celému snímku ale jako by scházela ta třešnička, která se bohužel rozprostřela do delšího závěru, než bych čekala... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)
  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)

Reklama

Reklama