Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Ze skupiný psů je Dug jediným, kdo je úspěšný s hledáním tropického ptáka. Jedná se totiž o zlatého retrívra, loveckého psa, zatímco zbytek skupiny jsou psy hlídací. (Maulincio)
  • Tržby v Severní Americe se vyšplhaly na 293 milionů amerických dolarů, v celosvětových kinech pak na 735,1 mil. (NIRO)
  • Existuje teorie podle níž v noci před svým odletem Carl (Ed Asner) vlastně zemřel. Celé jeho dobrodružství by se tak odehrávalo jen v jeho posledním snu. To by vysvětlovalo řadu nelogických věcí, které se dějí ve zbytku filmu. Například příliš rychlý spád děje, seniora podávajícího fyzický výkon neodpovídající jeho věku, nebo věk Charlese Muntze (Christopher Plummer), který by v době setkání s Carlem pravděpodobně měl už být po smrti. (Chariot)
  • V závěrečných titulkách, ve kterých je album s fotografiemi, lze na jedné z nich vidět hlavní postavy, jak stojí před kinem, kde promítají film ze série Star Wars, na níž později zakoupila práva společnost Walt Disney. (Skywalkers)
  • Ačkoliv je Kevin fiktivní živočich, jeho podoba byla inspirována směsicí skutečných ptáků. (Olík)
  • Režisér Pete Docter se nespokojil pouze s fantazií a s částí štábu se osobně vypravil do džunglí Jižní Ameriky, aby vize krajiny, do které míří hlavní hrdinové, byla co nejautentičtější. (Olík)
  • Kvůli lesklému peří ptáka Kevina museli pracovníci studia Pixar vytvořit zcela novou technologii. (Olík)
  • Pracovní označení snímku bylo v době jeho tvorby "Helium". (ČSFD)
  • Jak už bylo tradicí Pixaru, svůj hlas jedné z postav propůjčil i John Ratzenberger. Byl tak jediným hercem, který namluvil postavu ve všech do té doby natočených pixarovských filmech. (ČSFD)
  • Ve své době šlo o jediný film, nominovaný na Oscara, jehož název se skládal pouze ze dvou písmen. Nicméně rekord, co se délky názvu týkalo, si stále udržela nominace filmu Z (1969). (ČSFD)
  • Vzhled malého průzkumníka Russella (Jordan Nagai) byl vytvořen na základě podoby jistého 32letého zaměstnance studia Pixar. (sluppka)
  • Druhý animovaný snímek, který byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší film. Ten první byl Kráska a zvíře (1991). (Sekmen)
  • Scéna, ve které se domek za pomoci 20622 balónků vznesl, byla nejnáročnější animací, kterou do té doby studio Pixar vytvořilo. (oje)
  • Filmový štáb čítal celkem 375 lidí, z toho 70 animátorů. (Witta)
  • Před cukrárnou parkuje dodávka Pizza Planet, která se poprvé objevila ve filmu Toy Story: Příběh hraček (1995) a mihne se ve většině filmů od Pixaru. (Witta)
  • Číslo soudní síně A113 odkazuje na číslo učebny na Kalifornské univerzitě, kterou tvůrci filmu navštěvovali. Objevuje se ve většině filmů studia Pixar. (Witta)
  • O roli Russella se ucházelo přes 450 dětí. Jordan Nagai, který ji dostal, původně na konkurz pouze doprovázel bratra. (Witta)
  • Film se inspiroval klasickou dobrodružnou knihou Arthura Conana Doyla "Ztracený svět". Ve ní se profesor Challenger vrací z expedice z Jižní Ameriky s kostmi pterodaktyla, ale je nařčen z podvodu. Vrací se proto zpět, aby odchytil živý exemplář. Rajské vodopády navíc sedí k popisu ze "Ztraceného světa" – vysoká plošina a vedle ní vrcholek obehnaný skalami s plochým vrchem. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama