Reklama

Reklama

Northangerské opatství

(TV film)
  • Velká Británie Northanger Abbey (více)

Obsahy(1)

Adaptace románu Jane Austenové vypráví příběh dívky Catherine Morlandové (Felicity Jones) s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym (JJ Feild) a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími, způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže - ale jiného druhu, než se domnívala...

Tato adaptace pochází z produkce společnosti ITV, která v rámci tzv. austenovské sezóny natočila i Mansfieldské panství a Annu Elliotovou (Persuasion). Většina diváků považuje právě toto ztvárnění knihy Opatství Northanger za nejzdařilejší ze všech tří filmů. Pod scénářem se podepsal Andrew Davies, autor scénáře k úspěšné televizní minisérii Pýcha a předsudek z roku 1995. (maku1304)

(více)

Recenze (79)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Další z modernějších adaptací románů Jane Austenové splnil svou oddechovou funkci. Pochválila bych hudbu, na televizní film nadstandartní výpravu a dobré herecké výkony. Hlavní hrdinka - okatá, zasněná a naivní Caterine, působila ve své roli věrohodně. Henry, i když nebyl tak charismatický jako Colin Firth nebo Matthew MacFadyen v Pýše a předsudku, vzbuzoval sympatie. Zdařilá adaptace, i když já osobně bych uvítala klasičtěji pojatou verzi. Nevím, proč si většina scénáristů myslí, že závěrečný vášnivý polibek v romantickém filmu prostě musí být, Austenovou nevyjímaje. Někdy je ale něžný dotyk, pohled či gesto daleko romantičtější. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Typický film pro televizi, na kterém nemohlo být nic drahé. Film sice nepůsobí levně, ale třeba kostýmově je s ohledem na dobu příběhu spíše chudý. Příběh se vyvíjí velmi pomalu, zato v poslední půlhodině se zase vše rychle vyřeší a ukončí. Moc společného to s původní knihou mít nemůže, protože to působí velmi prázdně. Hudba: Charlie Mole ()

Reklama

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Oproti minisérii Pýcha a předsudek (od stejného scénáristy), postrádá toto zpracování košatost vyprávění a nějaké to překvapení ve vývoji hlavních postav. Vše pak vyznívá až příliš pohádkově, kdy dokážeme odhadnout povahu každé postavy od první minuty, co se objeví na scéně. Celkově ale příjemné dílko. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento film i přes určité vybočování neustále budí dojem příběhu z růžové knihovny. Závěr filmu tento pocit dost dokazuje, což filmu trochu ubírá na žánrové kvalitě. Přesto ale je tento, dá se říct klasický, příběh protkán kvalitní atmosférou trochu mi připomínající "Fanny Hillovou". Tři hvězdy jsem dal proto, že jsem očekával trochu dramatičtější a možná i více mysteriózní příběh. Jedná se o to, že knižní předloha mohla být plošší a režisér chtěl trochu toho dramatu přidat anebo byla kniha dost dramatická a režisér to prostě na takovou úroveň nevytáhl. Knihu jsem ale nečetl, nemohu tedy hodnotit. Film byl tedy více romantický než tajemný. K této "sladkosti" dle mého soudu přispěla svým roztomilým projevem představitelka naivní a zasněné mladé dívky. JJ Feild byl sympatický a velmi příjemný, v některých pasážích se mi ale zdálo, že trošku přehrával. A to například v závěru, kdy vysvětluje chování a pohnutky svého otce, SPOILER: jenž svým chladem a vypočítavostí pomalu psychicky zabíjí svou ženu. KONEC SPOILERU. Celkově vzato: film je pro romanticky rozněžněné duše dobrou volbou. Mně ale k lepšímu hodnocení přece jen několik dějových vyhrocení chybělo. ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Která mladá dívka by neznala romány Jane Austenové. Ač tento nepatří mezi její nejvyhlášenější, též se jedná o krásný romantický příběh. Měla jsem mírný strach, že tento film nenaplní mé očekávání, ale rozhodně se tak nestalo a já jsem měla možnost zhlédnout nádherný film. Herci úžasní, objevil se zde zajímavý efekt - záběry ze snů a představ mladičké a dosti naivní Cathrine. Zahráno to bylo naprosto skvěle. Konec bych řekla, že byl oproti ostatním částem filmu trochu uspěchaný, ale to nic nemění na tom, že se mi film neskutečně líbil. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama