Reklama

Reklama

Columbo - Série 6 (1976) (série)


Případ vysokého IQ (S06E03)

(epizoda)
  • USA The Bye-Bye Sky-High I.Q. Murder Case (více)

Obsahy(1)

Oliver Brandt, člen exkluzivního klubu Sigma pro lidi s vysokým IQ, provozuje účetní firmu. Jeho obchodní partner Bertie Hastings, rovněž člen Sigmy, však zjistí, že Oliver tajně odvádí část peněz na soukromé konto, aby uspokojil potřeby své rozmařilé ženy. Bertie, který mimoto trpí tím, jak si jej Oliver neustále dobírá, chce vše odhalit na veřejnosti. Oliver jej proto zastřelí pistolí s tlumičem a připraví stopy tak, aby ukazovaly na neexistujícího lupiče. Proti vysoce inteligentnímu pachateli a jeho neprůstřelnému alibi nemá ošuntělý poručík Columbo šanci. Alespoň zpočátku to tak vypadá... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záporák je slušný a plán má perfektně promyšlený, ale co ten zbytek? Tolik hovadin a nesmyslů se hned tak nevidí. Třeba fakt, že důležité informace ani neslyšíme na obrazovce, Columbo se o finanční ztrátě podezřelého dozví off-screen, z nějakého důvodu ví, že je důležitá, tak s ní jde za bývalým sekretářem a hned na něj tlačí, že se podílí na zločinu a ten zjevně inteligentní člověk na to hned skočí a všechno mu klopí. Nebo třeba fakt, že si hlavní záporák nechává v kanceláři někoho, kdo pro zavražděného zpronevěru vyšetřoval, ještě ho navíc naštve tím, že mu odepře povýšení a tenhle člověk na něj nic nenapráská? Pak to závěrečné sestavení toho komplikovaného mechanismu k vytvoření iluze vraždy - odkud to všechno proboha Columbo vytáhl? Scénárista asi tušil, že se to pořádně vysvětlit nedá, tak se o to radši nepokoušel. A všechny ty dohady by jistě byl problém dokázat, tak se záporák musí obligátně přiznat - i když v momentě, kdy si to uvědomil, tak to mohl hrát na to, že ho to jako vysoce inteligentního člověka napadlo a jen se dohaduje. Pak tu jsou povinná stupidní vodítka typu "proč by si pouštěl jen tyhle 4 minuty z desky" (třeba se mu tahle část zrovna líbila) nebo náhodičky alá zaměněný deštník s dírkami po výbušných kuličkách. Detektivka je to opravdu slabá, dvě hvězdy za povedeného záporáka. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých absolutně nejoblíbenějších dílů. Tentokrát má Columbo za soupeře člověka s velmi vysoukou inteligencí, ale i on je na Colomba krátký. Hra se sáčky a pravým či falešným zlatem se mi velmi líbila...... ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O geniálním plánu a uskutečnění vraždy. Vždyť také pachatel má vysoké IQ. Absolutně rovnocenní soupeři, konečné šlápnutí vedle a poručík Columbo si opět může udělat další čáru doutníkem na dveře svého Peugeotu ročník 1952. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda, která se převážnou většinu času odehrává v jednom domě. V domě, ve kterém se nacházejí ti nejchytřejší lidé světa. A jeden z nich naplánuje a provede tu nejdokonalejší vraždu, kterou nemá nikdo nikdy objasnit. Případu se však ujímá poručík Columbo… ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokáže Columbo vyluštit hádanky od nadprůměrně inteligentního vraha? Mohou mu být ostatní členové spolku s tímto obdařením nápomocni? A jak je na tom s IQ sám poručík? :) Tento díl mě nejvíce bavil svým humorem. Velmi zdařilá epizoda. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Géniové jsou zvláštní lidé. Svou inteligenci dávají okázale najevo, neboť jsou si vědomi své mozkové převahy a taky se netají tím, že veškerou moudrost světa spapali včera k večeři. Pokud se takový vědátor rozhodne dopustit vraždy, tak je mu jasné, že každý elitní detektiv bude nadšeně cupitat po cestičce, kterou mu brilantně vydláždí směrem do úplného ztracena. Jenže vyšetřující bezdomovec to je jiná třída. Pokorně se klaní, uznává svou malost a jako vždy, s výrazem premianta v ústavu pro choromyslné, usvědčí pachatele. Přirozená inteligence opět vítězí nad akademickou dokonalostí a tak to mám rád. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mystika, hlavolamy, búrky, dážď, vražda ako dokonalý hlavolam, ktorý nemá chybu a pilný deketív, ktorý tvrdí, že nie je príliš bystrý, ale vlastnou snaživosťou toho môže dosiahnuť viac, ako tí chytrí. My, diváci, mu na to samozrejme neskočíme a vieme, že keď vrah spácha dokonalú vraždu, treba ho k priznaniu nejakým fíglom donútiť. "To je prvý krát, čo sa niekomu páčim kvôli telu a nie kvôli inteligencii". "Som medzi najchytrejšími ľuďmi na svete a ani som si toho nevšimol". Jedna z najlepších a najvtipnejších častí seriálu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom vydarený diel, aj keď sa nemôžem stotožniť s vysokým hodnotením ostatných. Prípad nás zaviedol do zvláštneho sveta nadpriemerne inteligentných ľudí, ktorí však paradoxne nie sú obľúbení a musia si dávať pozor aby sa v ich blízkosti ostatní necítili ako hlupáci. To im nezabraňuje mať o sebe veľmi dobrú mienku a zvrchu sledovať snaženie sa nejakého ušmudlaného policajného poručíka. Ale ten zasa vládne iným typom inteligencie, ktorý mu umožní využiť vrahove schopnosti a pýchu na vlastné usvedčenie sa. Do lepšieho hodnotenia mi tam chýbal celý postup skladania dielikov mozaiky. Nemám rád, keď z ničoho nič jeden vie všetko a ostatní iba nechápavo čumia. ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečlivě promyšlené provedení vraždy, výborný záporák (Theodore Bikel), krásně vygradovaný závěr a několik vtipných momentů navrch. Prostě díl jak má být. Jinak v roli servírky je v několika záběrech k vidění Jamie Lee Curtis. ()

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mám snad nejraději. Vrahem je intoš, co si myslí, že chytřejší než poručík Columbo. Cha, to se přepočítal, Colombo zvládá vyšetřování s typickou lehkostí a předstíranou demencí. Nakonec samozřejmě zvítězí pravda a poručík ještě velmi originálně polichotí malé chytrolínce. Mile dojemné. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Columba až tak veľmi neobľubujem ale uznávam, že podaktoré časti (no dobre.. väčšina čo som videl) mali prepracovaný scenár, slušnú zápletku a skvelé vyvrcholenie. Táto časť s parádnou hudbou tsajkovskeho nie je iná. Nadpriemerne inteligentný vrah dáva zabrať ale ako iste tušíte, aj tento bude tak či onak odhalený aj keď to dá zabrať. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že je Columbo velmi chytrý, to už dávno víme. V tomto dílu nám to je jen potvrzeno. Columbův protihráč byl dobře zahrán a usvědčilo ho nakonec jeho vlastní ego. Pár záporů tato epizoda také má. Uběhla mi nějak moc rychle, no ale zase je to jen 70 minutový díl, nejspíš se mi to jen zdálo. A v té záležitosti s účetními a tajemníky jsem se poněkud ztrácel v ději, ale možná se to při dalším zhlédnutí změní. I tak je to na pět hvězdiček. "Celej život jsem narážel na chytrý lidi. Už ve škole bylo spousta chytřejších dětí. A když jsem poprvé nastoupil k policii, bylo tam pár velice inteligentních lidí. Okamžitě mi došlo, že nebude snadný stát se detektivem, dokud jsou nablízku. Ale přišel jsem na to, že když budu pracovat více než oni, když věnuju práci víc času, přečtu víc knih a budu mít oči otevřený, možná že to někdy dokážu. A dokázal jsem to. Já mám svou práci opravdu moc rád, pane." ()

Reklama

Reklama