Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (1 001)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná tragédie a takřka urážka zdravého rozumu. Troufám si tvrdit, že nad tímhle bych si pohrdavě odfrknul i v o pětadvacet let mladším věku. Je to debilní a na tom chci žít a zemřít. Zrovna jsem okomentoval Iásóna a Argonauty s tím, že to je poctivý film a poctivá práce. Tady si zjevně někdo myslí, že počet pixelů věnovaný čupřině hlavní hrdinky bude na poctivou práci stačit. Ale stokrát přežvejkaná story o princezně co nechce bejt princezna, protože je nejlepší, přičemž kromě střílení z luku je na ní zajímavá snad jenom absence zodpovědnosti, pro mě nesplňuje ani nejzákladnější požadavky na kvalitní příběh. Film naprosto postrádá smysluplný děj a něco, čemu by se dalo říkat zajímavé postavy. Rebelka sama se sice tváří drsně, ale ve skutečnosti to stačí leda tak pro rozmazlené přidrzlé puberťačky, co si dělají černé linky, protože je to gothic, a jejichž představy o samostatnosti končí u prázdné tatínkovy kreditkarty. Pak je tu její matinka, co myslí na její dobro, no a to je vše. Nějaké zaměnitelné zástupy mužů, co nerozumí ženské duši jsou jako z oka vypadlé z feministické příručky "Proč jsou ženy nejlepší", jejich jedinou úlohou ve filmu je být překážkou porozumění mezi ženami, které si sice za své problémy mohly výhradně samy, ale vždy je potřeba veškerou zodpovědnost přenést na jiného. Tůdle. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Pekná rozprávka spájajúca Disney a Pixar pod jednu strechu. Je to milá záležitosť ako po vizuálnej tak i po stránke príbehu. Animák, ktorý poteší ako deti tak i dospelých, pobaví, zaujme a nakoniec samozrejme prináša ponaučenie spôsobom, ktorý neuráža a neútoči silene na city. Je to taký akurátny mix príbehu a vizuálu obohatený o netradične škótsky prízvuk, ktorý je vítanou zmenou. [3 a pol *] Sorry, I don't speak Bear. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší animák s produkcie Disney a Pixar, ktorý nám servíruje v podstate všetko, čo sme už videli. Film je veľmi podobný animáku Tangled, čo by až tak nevadilo ako to, že aj keď príbeh je celkom zaujímavý, väčšina nápadov asi ostala len na papieri. Od takých gigantych štúdii človek čaká viac ako len priamočiary animák s peknou animáciou, príbehom či hudbou. Očividne miesto pre nápadité scény už nezostalo. Ale nemôžem sa zas moc stažovať, je to zábavne a bavil som sa. Obľúbený soundtrack: The Games, Weve Both Changed. 80% - 4* ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

vpravdě úchvatný animovaný epos z tolik poutavého skotského prostředí, kterému nechybí notná dávka legend, tajemna, kouzel, hrdinství a bojovníků... to vše má v sobě i okouzlující královská dcerka, kterou si prostě musíte už po pár minutách zamilovat (jak už to tak u zrzek bývá)... v pořadí již třináctý film pixaru je v tomhle případě hodně šťastná volba! 90% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

S Rebelkou mám stejný problém jako s Na vlásku, nádherně animované prostředí ve kterém se odehrává tuctový příběh. Hlavně scéna jak se hlavní hrdinka prohání lesem s lukem a narazí na "Stonehenge", Všechno od začátku vypadá velice slibně, Merida se při dospívání rozchází v názorech s matkou, který jí vyčítá, že postrádá jakoukoliv etiku a naopak Merida, že jí neposlouchá a nedává žádnou volnost. Jenže, když se objeví zápletka objevují se oslí můstky, které u Pixaru nikdy nepotřebovali, postavy přestávají přemýšlet, co by se dalo vyřešit jednou větou trvá čtvrt hodiny jen aby tam tvůrci mohli mít scény, které chtějí. Těžko říct, jestli Pixar už ztratil dech nebo v něm má Disney větší vliv než se zdá. 70% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Merida má ve filmu více než 1 500 jednotlivě tvarovaných pramenů kudrnatých vlasů, které dohromady dávají zhruba 111 700 jednotlivých vlasů. (Xavi6)
  • Jméno medvěda Mor'dua vzniklo spojením gaelských slov „Mór“ („velký“) a „Dubh“ („černý“). Sousloví odráží jeho vzhled. (tomeek)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama