Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 4

Recenze (1 001)

Matty 

všechny recenze uživatele

Že by emancipace konečně pronikla i do animáků? Merida představuje zřejmě první disneyovskou hrdinku, jejíž životní spokojenost není vázána na prince ani jinou mužskou postavu. Byť k tomu film zpočátku, kdy se dívčina svéhlavost projevuje zejména „mužským“ chováním, zdánlivě směřuje. V předurčené úloze poslušné holčičky nedokáže naplnit svou touhu po volnosti, vyjadřovanou divokou jízdou na koni. Ženské šaty, v nichž musí mít schované své ohnivé vlasy a které jí brání v pohodlné lukostřelbě, viditelně dusí její pravou povahu. K jejímu zmužštění přispívá absence ženského vzoru, který by mohla následovat. Obklopují ji jenom stereotypizované obrazy ženství (dobrosrdečná služebná, upjatá matka), jejichž role v procesu dívčiny proměny je ale nakonec překvapivě významnější než role mužských nápadníků, kteří jsou (doslova) jen za MacGuffiny. Merida si možná víc rozumí s otcem, ale ten, natrvalo zakletý v minulosti, kdy se (ne)slavně utkal s medvědem, pro ni není výraznou inspirací. Tou se stává matka. Příznačně teprve poté, co je prostřednictvím její metamorfózy ozřejměna skutečná role ženy v patriarchátu – ženy jsou kořistmi, muži lovci. Jenom společnými silami mohou Merida s matkou toto nastavení změnit. Ústřední konflikt sice stejně jako v mnoha mateřských melodramatech vyplývá z dceřina nerespektování matky, jeho řešení se ale většině melodramatickým klišé úspěšně vyhýbá. Emblematická scéna, ve které je Merida kvůli záchraně jednoho z rodičů nucena spojit to, kým by být měla s tím, kým by být chtěla (vyšívání na koni), je poměrně vyzrálá nejenom na animovanou pohádku. Radost z dospělosti přístupu k ženské postavě tlumí infantilita vyprávění. U Pixaru dříve nebylo zvykem, aby se od práce na vývoji postav a prohlubování zápletky neustále odbíhalo k atrakcím. V akci (nebo rovnou akcí) je řešeno téměř vše důležité. Hladká návaznost řetězce akčních scén, důraz na to, ať je stále nač koukat a čím se bavit, neponechává prostor a čas pro trvanlivější emoce. V jistém směru zlomové poznávání dosud výhradně mužského území z ženského úhlu pohledu je tak hlavně rychlou zábavou, jejíž pravá hodnota zaniká pod hromadami akčního a komického blbnutí. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, Macejko, MartinezZ, Allia ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jak už známe z několika jiných pohádek, ne každá princezna touží v brzkém věku po vdavkách, a snaží se to řešit různě. Zde si hlavní hrdinka vystačí s koláčkem od čarodějnice, který má změnit myšlení její matky. Jenže matka se promění v medvědici, což je začátek velice zajímavého a docela dobře koukatelného příběhu, který uplynule rychle a přitom takřka nenudí. Je zde velká řada vtipných scén, i když dospělý divák, jako jsem já, nedocení na rozdíl od dětí úplně všechny scénky, ale i tak to bohatě stačilo na příjemně strávený nedělní večer. Většina postav je sympatická, zvířečí postavy, což se týká především poníka hlavní hrdinky a mámy medvědice, jsou příjemné a roztomilé, a vůbec celkově je tohle milý příběh, který dokázal zaujmout a potěšit. Písničky jsou jako vždy vydařené, zkrátka klasická dobře odvedená práce, jak se na Pixar a Disneyho sluší a patří. A jelikož jsem s výsledkem spokojený, rozhodl jsem se filmu udělit čtyři hvězdy, pět hvězd přece jen dávám animákům jen výjimečně a tenhle film si tu pátou hvězdu vyslouží teprve tehdy, zůstane- li v mých vzpomínkách i pár let po prvním zhlédnutí. Zatím mohu jen říci, že to je dobrá práce. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $185miliónovTržby USA $237,282,182Tržby Celosvetovo $554,606,532Tržby za predaj Blu-ray v USA $61,793,913 //počet predaných kusov 3,750,793Tržby za predaj DVD v USA $111,838,180 //počet predaných kusov 6,594,508║ Pixar riadne poľavil, akoby stratili svoju dokonalú nápaditosť a už sa len priklonili k overenej šablónke, ktorú produkoval šéf Pixaru John Lasseter, ide o hit spoločnosti Disney Na Vlásku(podobnosť kôň, princezná, "krutá" matka, či kliatba, troška bije do očí). Je to škoda lebo príbeh to nemalo zlý len akoby sa báli sa s ním ešte troška pohrať aby záver bol pompéznejší, aspoň že je slušná zábavnosť zachovaná, o vydarené gagy tam veru nie je núdza. Animačne ide o samozrejme prvotriednu prácu, za čo sa Pixar nemusí hanbiť ale keď si to tak zoberiem DreamWorks posledné roky svojou animovanou produkciou(Ako si vycvičiť draka, Megamozog, dokonca aj Madagaskar 3, Kocúr v čižmách či Kung Fu Panda 2) rázne prekonáva konkurenční Pixar. /videl v kine 2D verziu: 80%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4164 // Otvárací Víkend USA: $66,323,594 // Štúdio Pixar sa konečne rozhodlo dosadiť ženu ako hlavnú postavu a myslím si, že tento krok bol veľmi vydarený a prospešný. Tak veľmi sa mi filmu Brave páčil, že mu jednoducho nemôžem nič vytknúť a ak by som mal na oplátku niečo pochváliť, tak určite nádherný soundtrack a dokonalú animáciu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Babička na tenhle animák vzala mou pětiletou sestru do kina, aby jí donutila zamyslet se nad tím, proč ji máma neustále k něčemu postrkuje a připravuje ji tak o všechnu "zábavu". Nechci tu povídat o tom, jestli babička trochu nepřecenila inteligenci pětiletého dítěte, ale jde mi spíš o to, že celý "Brave" je o poučení. A vyloženě to z něj ČIŠÍ. "Děti, mrkněte na animák a pochopíte, proč vás matka buzeruje". Nechci tu být za kritika, příběh je to pěkný, ale proboha, proč v posledních letech jsou všechny animáky jen o tom mravnostním ponaučení ?Kromě toho je to vyloženě pohádka pro děti a nejsem si tedy jistá, zda o nějakou další směsici Pixar/Disney vůbec stojím. Vtipné byly bohužel jen situace s mámou medvědicí. Nepřu se s nikým o tom, že je to kvalitní snímek, ale já už tyhle nevtipné učenlivé pohádky prostě nemůžu ani vidět. Achjo. Mimochodem, nekoukat s dabingem. Pár skladeb předělali do češtiny a u toho mi skutečně krvácely uši. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Když princezna během písničky vyleze na skálu „Babský zub“, tak vidíme, že vrchol skály je suchý. Pohled nahoru ale vzápětí potvrzuje předpoklad, že z vodopádu jde také hodně vodní tříště, takže skála by musela být nahoře zcela mokrá. (Jarek572)
  • Na snímku začalo několik nadšenců ze společnosti Pixar pracovat již v roce 2006. Oficiální zahájení výroby filmu přišlo o dva roky později. (Andrew78)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama