Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepřejte si skončit s ním za mřížemi. Stylizovaný životopis notorického násilníka a nejslavnějšího britského vězně. Píše se rok 1974 a devatenáctiletý mladík, rváč a nepřizpůsobivý živel Michael Peterson vykrade poštu. Je okamžitě zatčen a odsouzen k sedmi letům žaláře. Jiní by to považovali za trest, ne tak Michael. Vždy chtěl být totiž slavný, jelikož však nic neuměl, uvědomil si, že právě až za mřížemi se může stát hvězdou. Jednoduše tím, že bude pokračovat v tom, co dělal na svobodě. A tak přijal jméno Charles Bronson a začal mlátit každého, kdo se mu dostal pod ruku. Nakonec si odseděl 34 let, z toho 30 let na samotce (tato čísla platila v době vzniku filmu). O datu jeho možného propuštění nebylo dosud rozhodnuto.
Dánský režisér Nicolas Winding Refn se proslavil trilogií Pusher (první díl u nás vyšel na DVD pod názvem Dealer), snímanou autenticky působící ruční kamerou, tady máme naopak ode všeho odstup. Refn od počátku sází na to, že nemůžeme proniknout do Bronsonova nitra a že tento reálně žijící člověk s nálepkou nejnebezpečnějšího vězně Velké Británie má jen image, ale nikoli vnitřní identitu. Při stylizaci Bronsona si vybírá jako určující jeho vzhled kníratého cirkusového siláka a vyprávění posouvá do polohy klauniády a divadla. Snímek Bronsona ukazuje jako šílence nejen coby aktéra v minulosti, ale i jako vyšinutého vypravěče, jenž se obrací přímo k imaginárnímu kabaretnímu i reálnému publiku v kinosále. Součásti výsostné stylizace vizuálně brilantního snímku je také bohatý hudební doprovod, který sahá od Wagnera, Verdiho nebo Pucciniho po rytmicky nadupané skladby současných skupin Glass Candy, Pet Shop Boys či New Order. Ostatně díky působivému spojení klasické hudby s násilnými scénami bývá film často srovnáván s Mechanickým pomerančem (1971) Stanleyho Kubricka. A nakonec je zde patrně životní herecký výkon Toma Hardyho v titulní roli, který dokázal během unikátně krátké doby nabrat téměř dvacet kilo svalové hmoty, oholil si hlavu a se svou rolí absolutně splynul. V jeho podání je Bronson postava, která vás bude zajímat. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (496)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zpovědi nebezpečné mysli. Mysli, která víc jedná, než myslí. Bronsonovo chování se vymyká veškerým škatulkám, stejně tak styl filmu. Na představení režírované uvnitř hlavy samotného Bronsona (jak naznačuje potlesk publika na nepatřičných místech) jsou záběry nezvykle dlouhé a brutalita vcelku mírná. Černohumorné metafora jediného myslitelného přístupu, s nimž vás nezlomí britský nápravný systém, naráží do pokusu vypovědět jakž takž pravdivě příběh jednoho života. Nebo mělo jít dokonce o snahu „zlidštit“ pro masy (líbivá audiovizuální stránka vždy navýší počet zájemců) další minoritní skupinu obyvatelstva – masochisty? Zde se film potýká s nadobyčejnou psychologickou plytkostí – ani aktuální prostředí o Bronsonových náladách moc nevypovídají, jak by se nabízelo – a prostým faktem, že málokterou ránu osudu schytal Bronson bezdůvodně, takže proč s nim jakkoli soucítit? Bronson je filmem spíše problematickým než špatným a rozhodně méně hloupým než třeba v něm citované Přání smrti. Nevím, co nám tvůrci usilovali sdělit, ale i kdyby nic, je to nic vyšperkované jedním z nejlepších soundtracků posledních let (první skladba působivě variuje první tóny Mechanického pomeranče) a účastí herce (ve vedlejší roli), který vypadá trochu jako Peter Bogdanovich. Něco takového už se slyšet a vidět vyplatí. 65% Zajímavé komentáře: Cival, genetique ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se Charles Bronson, a jsem nejnásilnejší britský vězeň." Okrem toho aj najdrahší a najslávnejší. Unikátny štýlový portrét nenapraviteľného násilníka a bitkára, ktorý si vybudoval meno z kriminálu. 34 rokov vo väzení, z toho 30 na samotke, bez známeho dátumu prepustenia. To už o niečom svedčí. Bravúrna one man show koncentrovaného zmrda Toma Hardyho, pecková hudba a šialená porcia násilia. Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. Refn má know how. 100% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Smrdí to britskou produkciou a o mini vtáka Toma Hardyho som naozaj nestál, ale ono to bola zábavná akcia. Prepojenie umení je v Bronsonovi kľúčové. Divadlo, výtvarné umenie, klasickú orchestrálnu hudbu, film a animácie kladie Bronson za pomoci režiséra na rovnakú úroveň spolu s násilím. Rozmanitosť umení zabezpečuje snímke širokú škálu výrazov a filmová forma je tak veľmi atraktívna. Aj keby divák s privretými očami klesol do kolien pod ohurujúcou formou. Postava Charlesa Bronsona je zobrazovaná veľkolepo prostredníctvom „zaužívanej filmovosti“, ako by si to Bronson zrejme sám želal. Avšak spôsob zobrazovania je taký výrazný, aby neustále pripomínal, že je to „len film“. Nedochádza ani k stotožneniu sa s ktoroukoľvek postavou, pretože to nie sú postavy z drámy, z psychologického diela. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bronson představuje alternativní úlet z oblasti mainstreamu do vod produkce určené především menšinovému festivalovému publiku. Silně přestylizovaný, prakticky bezdějový, ale slušně zábavný a poctivě odehraný, navíc se zajímavým Tomem Hardym v hlavní roli, který se v postavě násilnického pošuka vyloženě vyžíval. Nechtěl bych s Petersonem alias Bronsonem žít v jednom městě, tím spíš mě děsí představa, že bychom měli sdílet byt v jednom činžáku, ale na filmovém plátně jeho zuřivé výlevy a maniakální nápady můžou u diváka vzbudit úsměv. Neodvažoval bych se ale Bronsona komukoliv doporučovat, na to je příliš - možná ani ne kontroverzní, jako spíš ujetý, výstřední, bláznivý, zkrátka obtížně zařaditelný originál. Je tam cítit inspirace montypythonovským smyslem pro mystifikaci a absurditu a, jak už napsal můj oblíbený uživatel Radek99, je i ovlivněný tradicí britské sociální komedie. Je to filmík, který určitě nijak nezasáhne do filmových dějin, ale pro zpestření mainstreamové filmové produkce má všechny předpoklady. Celkový dojem: 60 %. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tenhle portrét dokonale vymydleného mozku se stěží dá brát skrz tradiční filmová měřítka. Na jedné straně geniální Tom Hardy, který plně definuje pojem ‚one-man show‘, na straně druhé otravný režisérův styl pseudo-intelektuálního vyprávění. Abych to hodnotil, musel bych to vidět znovu, ale to nechci. Sic se mi to líbilo a bavilo mě to, někde v koutku mě to strašně sralo. Musím si to nechat rozležet v hlavě. Každopádně nic rozporuplnějšího jsem neviděl od Kellyho Southland Tales (i když se ten příměr bude mnohým zdát notně mimo). Edit: Tak nakonec průměr. Vzhledem k výše vypsanému solidní kompromis. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (15)

  • Skutečný Bronson za svou poezii a výtvarná díla získal rekordních 11 ocenění Koestlerovy nadace. (dinamit_1)
  • Pravý Charles Bronson řekl: "Jsem na tento film pyšný, protože i kdybych dnes zemřel, díky němu budu žít dál". (Elisebah)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama