Reklama

Reklama

Saturn 3

  • Velká Británie Saturn 3
Trailer

Osamělý měsíc planety Saturn, osamělá laboratoř a dvojice vědců, kteří si tu bezstarostně výzkumnicky žijí. Když se k nim ale nečekaně přidá cizinec se svým robotem, jsou oba nuceni bojovat o holý život. Robot se totiž vymkne kontrole, začne vraždit - a výběr není velký. Britský science fiction horor natočil v roce 1980 režisér Stanley Donen, který se proslavil žánrově zásadně odlišnými filmy jako muzikál Zpívání v dešti nebo hitchcockovský thriller Šaráda. Saturn 3 se nechal inspirovat extrémně úspěšným Vetřelcem, který měl premiéru jen o rok dříve... (Filmhouse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sci-fi odohrávajúce sa na jednej osamotenej vesmírnej stanici s troma postavami. Zaujímavé je, že hneď na začiatku zistíme, že ten nový člen (Keitel) je psychopatický nebezpečný magor, ktorý práve zabil jedného človeka. Lenže po jeho príchode na stanicu sa strašne dlho nič nedeje a thrillerovo-hororové napätie sa buduje strašne pomaly a pozvoľna. Prekvapenia sa dočkáme v poslednej tretine v ktorej sa do súboja o samičku zapojí aj robot a chlapov pekne drsne prevalcuje. Technická stránka je taká rozporuplná. Páčili sa mi modely lodí jak po vizuálnej stránke tak aj prevedením. Horšie je to s kamerou, ktorá ich sníma tak blbo a neprirodzene, že je až príliš očividné, že ide o modely. Star Wars a ďalšia dobová konkurencia bola na tom oveľa lepšie. Interiér stanice mohol byť pre zmenu nápaditejší. No a herecké trio je tiež skôr nevýrazné. Takže po napínavom a brutálnom začiatku kvality filmu neustále klesali až sa z toho stala veľká nuda. 4/10. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený eurotrash s áčkovým rozpočtem kombinující frankensteinovské téma s biblickým příběhem Adama a Evy. Psychopatický vědec ze Země stvoří psychopatického robota, který naruší idylku dvou milenců ve výzkumné stanici na třetím měsíci Saturnu. Když si shrneme největší highlighty, tak tu máme divně předabovaného Harveyho Keitela s copánkem v roli chladnokrevného šílence, s kterým v jednu chvíli zápasí zcela nahý 63letý Kirk Douglas. Dále pak nadrženého robota se svítícími baterkami místo hlavy, který po svém tvůrci podědí sexuální fixaci na hlavní hrdinku („Charlieho andílka“ Farrah Fawcett), kterou nahání v rozlehlých extravagantních kulisách. To všechno překvapivě režíroval Stanley Donen, který má za sebou klasický muzikál Zpívání v dešti nebo sofistikovanou komedii Šaráda. Hudbu pak složil oscarový Elmer Bernstein. Donen se k filmu připojil coby režisér až na poslední chvíli a výsledek působí rozpačitě, uspěchaně a v mnoha směrech nedotaženě (některé pohoršující scény byly z filmu vystřiženy). Nezbývá, než si představit, jak by film dopadl, kdyby ho po tvůrčích neshodách s Douglasem neopustil jeho původní režisér John Barry (ne ten skladatel, ale ten výtvarník, co má na svědomí např. výpravu Hvězdných válek), pro nějž byl Saturn 3 vysněným projektem. Jako osmdesátková kuriozita na zahnání nudy to ale zabaví. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nostalgia s detstva. Ako malí som sa toho robota bál. Po rokoch som si film zopakoval a hoci mi teraz niektoré momenty prišli komické, nečudo že som s toho mal strach. Robot plížiaci sa ticho ako myš ktorý vydáva počas pohybu hrôzostrašné zvuky má aj dneska niečo do seba. Netradične spracovaná hlava, číslo 5 sa tu určite inšpiroval, a masívny trup je nečakane originálna kombinácia. Ide možno o jeden s prvých kopírákov Votrelca hoci tu hrajú špičkový herci ako Kirk Douglas a Harvey Keitel. Veľmi originálne interiéry zhadzujú scénky vo vesmíre, tie sa naozaj nepodarili, na šťastie sa to odohrávalo takmer výhradne v uzavretých priestoroch. Dávam nostalgických 4* ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dokud se robot nenasere, je film poměrně zoufalá nuda, ve které se příliš nedaří budovat atmosféru a která zklame i největší devizou, jindy kvalitními herci. V druhé polovině se to trochu zlepší, ale vzhledem k počtu potenciálních obětí (max. 3) je bodyvount velmi nízký a napětí upadá až na dno. Přesto jsem film dokoukal bez ublinkávání a fandy klasické scifi by mohl možná pobavit. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

No trošku zklamání ale dostal jsem prakticky co jsem čekal, jen s trochu více nudy. Robot se mohl nasrat rychleji a ne až po polovině filmu, nicméně herci byly sympatičtí Douglas, Fawcett a mladý Keitel. Na ně si stěžovat nemůžu, ale na co si chci stěžovat je robot samotný, ty jeho pohyby byly strašný, a přišel mi takový moc "uměly", vždyt by mu dal Douglas pěstí a ten robot by se rozpadl. Ale jako scifi na jedno zkouknutí to ujde. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (4)

  • Film zpočátku režíroval John Barry, byl ale propuštěn a nahrazen Stanley Donenem. (Caszidy)
  • Film obdržel 3 nominace v historicky prvním ročníku (1980) Razzie Awards (Zlaté maliny), udělované nejhorším filmům. (Caszidy)

Reklama

Reklama