Reklama

Reklama

Manželské etudy

(seriál)
  • angličtina Marriage Stories

Epizody(6)

Obsahy(1)

V roce 1981 přišla dokumentaristka Helena Třeštíková s nápadem točit po dobu několika let okamžiky ze společného života několika vybraných novomanželských párů. Vznikla tak zajímavá studie proměny lidí a vztahů, která rovněž nabízí konfrontaci párů s původními očekáváními od vzájemného svazku. Dokumentární cyklus je hodnotný i nefalšovaným zprostředkováním života "obyčejných" lidí v 80. letech minulého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

koza3 

všechny recenze uživatele

Když se začala vysílat řada po 35 letech, rozhodli jsme se sjet to celé od začátku. Ty první roky, kdy se mladé páry plné lásky rozhodovali co dál se životem byly super. Třeštíková byla nenápadná, nikam nikoho netlačila a snažila se ukázat pohled do života běžných lidí. Kontrast charakterů byl cítit už tady a mohli jsme tipovat, které páry vydrží a které se rozpadnou. Trošku taková TV show. Po dvaceti letech bylo naprosto boží. Podchytilo to asi největší období, éru šílených devadesátek a tvořivost jednotlivých protagonistů. Tady byly největší změny, zvraty a bylo to nejvíce zábavné, ale i poučné. Některé páry mě inspirovaly k tomu, jak v životě nepostupovat. Etudy po dvaceti letech tedy ode mě mají ultimátní hodnocení, protože předávají nejen dokumentární pohled, ale i hodnotu a poselství. Myslím, že ovlivnilo spoustu diváků. Poslední díl po 35 letech byl slabší. Spousta protagonistů odmítlo natáčení, čemuž rozumím. Zásah do soukromí musí mít velký dopad na jejich životy. Jedná se o takové shrnutí života, tak jak jednotlivci dopadli. Bylo to místy smutné (tedy většinou), ale nemělo to ten správný drive. Možná by bylo zajímavé více se věnovat stopám dětí, ale je pravda, že tím by byla v rozporu korespondence s původním párem. Celkově vzato se jedná o zajímavý cyklus, za který si Třeštíková zaslouží metál. Dočkáme se i dílu po 50 letech? ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé - a to nejspíš proto, že jsem ještě v té době ani nebyl na světě, takže mě hodně baví koukat se, jak to v té době chodilo a jestli třeba bylo v něčem to manželství jiné. Avšak Manželské etudy po 20 letech, mně příjdou ještě poutavější, každopádně tohle je ''základ'' a že to byl hodně dobrý nápad, pustit se do takového projektu!! ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentární TV-seriál. Sledování rodiny (či manželského páru), jak žijí, co je náplní jejich života, jaké mají vztahy s příbuzenstvem a podobně. Je vidět, že Helena Třeštíková s hlavními postavami jednotlivých příběhů soucítí a o to kvalitnější tyto příběhy jsou. | Mirka a Antonín: Vyučená kadeřnice Mirka se musela nechat zplnoletnit, aby si mohla vzít dispečera Antonína. Záhy po svatbě se narodila dcera. Mirka zůstala na celou domácnost i výchovu dítěte sama, protože Antonín se snažil donést domů z práce co nejvíce peněz. Antonín propadl rychlé jízdě v autě, jednu dobu dokonce závodil. Kariéru jezdce ukončil po havárii, která si vyžádala čtvrt roku léčby v korzetu. (zdroj CSFD.cz) 70% ___ Ivana a Václav: Ivana a Václav byli studenty stejné vysoké školy, zamilovali se do sebe, vzali se, odstěhovali se do bytu po babičce a záhy se narodil jejich první potomek Honzík. Oba úspěšně složili závěrečnou státní zkoušku, Ivana se začala věnovat šití, pletení a malování. Václav začal učit na střední škole. (zdroj CSFD.cz) 80% ___ Ivana a Pavel: Ivana s Pavlem spolu nejprve čtyři roky chodili, když Ivana otěhotněla, Pavel se s ní oženil. Mladá rodina začala rekonstruovat byt, ale záhy došly peníze. Během oprav bytu po babičce bydleli mladí manželé i se svým synem Dominikem u Ivaniných rodičů. Po mnoha peripetiích se jim podařilo svůj byt dokončit a přestěhovat se do něj. Pavel se pak mohl více začít věnovat svým zájmům, hrát hokej, fotbal a divadlo. Ivana začala chodit cvičit.. (zdroj CSFD.cz) 80% ___ Zuzana a Stanislav: Elektromechanik Stanislav přivedl studentku gymnázia Zuzanu do jiného stavu, vzali se. Dlouhou dobu žili odděleně, pak se jim teprve podařilo získat byt a sestěhovat se do něj. Pořídili si další dvě děti. Zuzana zůstávala s dětmi doma a snila o kariéře v hudební oblasti. Stanislav jezdil na motorce, vymýšlel různá elektronická zařízení a vyrobil si 200 kilový dalekohled na pozorování luny. Zuzana stále doufala, že o rok starší Stanislav jednoho dne dospěje. (zdroj CSFD.cz) 70% ___ Zuzana a Vladimír: Zuzana s Vladimírem jsou stavaři, kteří se berou po zralé úvaze a budují si svůj byt. Vladimír touží studovat na FAMU, nebo se alespoň věnovat fotografii. Když si Zuzana najde práci v projekční kanceláři, začíná Vladimír fotit pro časopis Melodie jako externista. (zdroj CSFD.cz) 80% ___ Marcela a Jiří: Marcela má ráda koně, Jiří svou maminku. Po svatbě se nastěhují k Jiřího rodičům, narodí se dcera Ivana a atmosféra začíná houstnout. Pár záhy končí u rozvodového soudu a Marcela se vrací zpět ke svým rodičům, kde čeká na přidělení vytouženého bytu. (zdroj CSFD.cz) 80% ___ > Průměr: 77% (4*) | ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Nejsilněji na mě působí první série, která vypovídá o tom, jak neexistovala za minulého režimu výchova k rodičovství a k manželství. Lidé se brali velmi mladí a díky naivitě, kdy věřili, že se jim snadno sežene byt si pořídili dítě a vzali se. Po svatbě přišlo rychlé vystřízlivění, kdy zjistili, že se žádný byt konat nebude a musí žít většinou u jednoho z rodičů. Kdo tvrdí opak, tak si lže sám do vlastní kapsy nebo zkrátka ztratil paměť. ()

rigidite 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy jsou odrazem doby osmdesátých let. Když se na to člověk kouká, říká se, jestli to bylo tahle podobné i u jeho rodičů. Na nejednom páru je vidět, jak jsou ještě mladí a sami pořádně neví, co by chtěli. Všichni řeší stejný problém (bydlení) a snad všichni se berou právě proto, že partnerka otěhotněla. Jedna šablona, šest různých příběhů. Věřím, že pustíte-li si to rovnou i s pokračováním "Manželské etudy po dvacet letech", budete kolikrát zírat, jak to všechno dopadlo. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Prvý príbeh "Ivana a Pavol" veľa ľudí nevidelo, nakoľko sa vysielal prvého januára. (Raccoon.city)
  • Duchovním otcem projektu byl psychiatr MUDr. Zdeněk Dytrych, CSc. Hlavní význam časosběrného dokumentu měl spočívat ve vysledování příčin nárůstu rozvodovosti mladých manželů. Původně bylo sledováno 10 párů, ale z finančních důvodů došlo k redukci na 6. (sator)
  • Manželstvo Marcely a Juraja bolo ako jediné z príbehov odávané aj v kostole, konkrétne v kostole svätého Mikuláša na Staromestskom námestí. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama