Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (961)

castor 

všechny recenze uživatele

Tvůrci s Bournem zkoušejí něco nového. Nebojí se naskočit do rozjetého vlaku, zatímco divák už netráví čas po boku okolnostmi zmateného Bournea, ale jiného vycvičeného bouráka Aarona Crosse, který s puškou nebo holýma rukama právě přežívá v zasněžených horách, zatímco se divák mezi hlavouny pokouší rozplést další pletichy vládní chobotnice. Akce do toho moc není, takže i na zívnutí je naneštěstí prostor. Ne vždy to ale vadí. Vadit může někomu spíš to, že Tony Gilroy si postavil hlavu a jeho nový Bourne dělá věci prostě jinak. Někoho to může naštvat natolik, že před sálem kina roztrhá líbivě originální plakát, jiní to vezmou jako fakt a příslib do dalších dílů série, které rozhodně přijdou. Upřímně mě Jeremy Renner už nějaký ten pátek hodně baví, sličné a civilní doktorce Rachel Weisz by to slušelo, i kdyby byla knihovnicí v obci s padesáti obyvateli a modré pilulky podporující inteligenci prostě tak nějak musíme přejít. Škoda i slabého rozjezdu a místy nervózního stříhání, jinak ale tenhle čtvrtý příspěvek potěší razancí (výslech u Rachel doma, kaskadérské kousky, běhání po střechách, honička v Manile) a celkovou atmosférou. Úplně jisté čtyři hvězdy to určitě nejsou, ale i tak je dám!! PS: Stále méně zajímavý Norton zoufale šlape vodu.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tak čo bratia, nevoňalo vám? Ja som dostal presne to, čo som od filmu očakával. Nie celkom rozumiem niektorým sklamaným užívateľom. Film je dobre previazaný s trilógiou a Bourne Legacy sa odohráva presne v tom čase ako Bournovo ultimátum, len sa uberá iným smerom. M. Dammon sa objaví aspoň na fotkách. Akcia je adrenalínová tak ako sme z tejto série zvyknutí a dvojici Renner a Weiszová to sedí. Scéna ich prvého stretnutia v dome je výborná. Menšie výhrady mám k nevyužitému Nortonovi alebo napríklad k vystrihnutej scéne (bonusy na blueray), kde je zavraždený A. Finney, ktorá mohla vo filme ostať. Opäť sa nacestujeme a filipínska Manila bola dobrá voľba. Záverečná búračka na motorke a kop alá Chuck Norris od Weiszovej to bola adrenalínová paráda. Je to akčný film, tak čo viac by ste chceli? Dávam silné štyri, ktoré možno po prípadnom ďalšom dobrom pokračovaní dvihnem na maximum. Spokojnosť. 80%. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Sice lepší, než celý BOURNEŮV ODKAZ, byl pětiminutový trailer na ATLAS MRAKŮ předtím, ale i tak se jedná o nadprůměrný počin. Pokud by se měla zvolit dominanta, čili klíčový sjednodující prvek samotného díla, byla by jím vertikalizace, protože takto je organizována narace, odehrává se tak samotná akce a vytváří se propojení s předchozím filmovým textem v podobě BOURNEOVA ULTIMÁTA. Agentská série je vůbec v rámci žánru, poetických tradic i hollywoodské produkce výlučná, protože si pohrává se vztahem fabule a syžetu nejenom uvnitř vlastního samostatného textu vkládáním flashbacků, ale napříč všemi díly. Hodina a půl času projekce třetí části se může odehrávat před posledními pěti minutami druhé a čtvrtá zase paralelně s tou třetí, čímž se pod gilroyovským vedením greengrassovsky naivní vize jedince bojujícího proti politickému establishmentu proměňuje v zájemně propojenou paranoidní síť intrik a mocenských zájmů. Kromě zmíněného významového posunu to ale znamená, že vyprávění již není vedeno čistě horizontálně (dvojka) či do různých stran v případě uspořádání informací (trojka), ale vertikálně, protože se zaplňují narativní mezery universa, ve kterém není jenom jeden pěšák. Vertikálně je uspořádána nejenom narace (flashbacky nejsou hybnou silou, která žene hrdinu vpřed k dosažení pomsty, ale objasňují motivaci řady postav) a informace v rámci ní dávkované, ale i akce: útočí se z letadla na lidský objekt v lesích, skáče se ze střechy na policisty a schovává se pod stolem či za dveřmi. Jako ozvláštňující funkce je vertikalizace v rámci série dostatečná, ale v nutnosti odtajňovat některé prvky v podstatě kazí koncept "greengrassovek" (není fokalizována mysl ani stav společnosti, celou dobu šlo o pitomé pilulky) a spíš než k formálně progresivním počinům se BOURNEŮV ODKAZ řadí k revivalu sedmdesátek. Jak svým syžetem, založeném na operaci, která se zvrtla, a tak se hodně namluví a na konci se akční, tak i stylem, jenž rychlostí střihu v akčních scénách odpovídá bourneovským normám, ale kontinuita a přehlednost je zajištěna hlediskovými záběry a přeostřováním, nikoliv zvukem. Na rozdíl od horizontálního vedení, kdy se neustále nabíralo na tempu a pouze rytmus byl v rámci akčních scén proměnlivý, má ryze vertikální čtverka nevýhodu v nevyrovnaném temporytmu. Nejslabší díl, ale stále nadprůměr. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Tony Gilroy je hrdý scenárista, protože místo, aby jeho řádky sloužily jako motor akčního filmu pohybu schovaný pod kapotou, snaží se působit veledůležitě a všechno šíleně okecat. Zatímco Greengrass vkusně použil politický Treadstone pouze jako stabilní základ pro motivaci, pohyb a briskní rozhodování svého agenta, Gilroy využívá agenta, resp. postavy obecně pro odhalování svého nijak oslňivého a vlastně poměrně rutinního až fádního příběhu. Bournovského nářezu se tedy dočkáme akorát v poslední půl hodině a i tam je vidět, že Gilroy na Greengrasse nestačí. Akce by zasloužila větší přehlednost, méně chaotický střih - ani choreografie soubojů díky tomu nevynikne. Každopádně o selhání se hovořit nedá. 6/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Velmi sa mi pacila spojitost s predchadzajucimi tromi castami a mal som to stastie ich vidiet len nedavno vsetky tri dohromady, takze som presne vedel, co je to projekt Treadstone alebo Blackbriar, o ktorych mi detajlne povypraval uzivatel Yeosol, ktory ma velmi rad filmy o Bourneovi a vyzna sa v nich. Hudba je velmi podobna, ale Howard sa po Johnovi Powellovi snazil trosku viac vyhnut sa melodii, ktora bola pri Bourneovi a nechal tam skor rytmicku napinavu temu, takze aj tak skvela hudba. Jeremy Renner hra velmi podobnu ulohu stvanca na uteku a je rovnako dobry, ako aj Bourne a divak vie, ze sa z kazdej smrtelnej situacie nejako dostane zivy, aj ked mnohokrat len so stastim a tentokrat ma ako pomoc po ruke krasnu Rachel Weisz, ktora tu taktiez zohra dolezitu ulohu. Finalny zaver nahanacky na motorkach a autach sa mi velmi pacila, pre mna nezabudnutelna scena, ktoru si rad zopakujem a dufam, ze bude dalsie pokracovanie... __________ Jeremy Renner - (Aaron Cross) +++ Rachel Weisz - (Dr. Marta Shearing) +++ Edward Norton - (Eric Byer, USAF) +++ Scott Glenn - (Ezra Kramer) +++ Stacy Keach - (Penzionovaný Adm. Mark Turso, USN) +++ Albert Finney - (Dr. Albert Hirsch) +++ David Strathairn - (Noah Vosen) +++ Joan Allen - (Pamela Landy) +++ Produkcia: Frank Marshall, Patrick Crowley +++ (Videl v kine 15.09.2012) +++ ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Hlavný hrdina Aaron Cross (Jeremy Renner) má prvý dialóg až v 15. minúte. (ČSFD)
  • Ještě před premiérou filmu Matt Damon prohlásil, že jestli se film nebude divákům líbit a propadne, je ochotný se po dohodě se studiem k sérii vrátit a natočit regulerní čtvrtý díl s postavou Jasona Bournea. Bourneův odkaz by byl pak ignorován. (S.W.A.T)
  • Scéna naháňačky, kde sa Aaron (Jeremy Renner) s Martou (Rachel Weisz) spustí motorkou po zábradlí, bola točená veľmi bezpečne, kompletne na závesných lanách. Urobiť to bez nich síce bolo možné, ale nie so spolujazdcom. To bolo a je podľa viacerých odborníkov takmer nemožné. (gogo76)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama