Reklama

Reklama

Děti

  • Velká Británie The Children (více)

Důmyslný nízkorozpočtový horor britské provenience má ve svém klaustrofobním režisérském pojetí, jež mnohé nechává na divákově představivosti, ty nejlepší předpoklady stát se kultovním. Vyvolá vzpomínky na veškerou krvelačnou drobotinu svých předchůdců, od Městečka prokletých po Barbarellu, přesto si dokáže uchovat jedinečnou příchuť. Dvě středostavovské rodiny tráví vánoční svátky s příbuznými v odlehlém venkovském stavení, ale ani veškeré objímání a demokratičnost vzájemných vztahů nedokážou zakrýt skutečnost, že se mezi rodiči a jejich třemi dětmi vyvíjí znepokojivé napětí (jako když dívku v pubertálním věku začne fyzicky přitahovat její strýc). Už druhý den je v chování dětí něco opravdu podivného, nastupují první záchvaty zlostného násilí, které postupně vyústí až ve vraždu. Když se rodiče zdráhají děti za cokoli potrestat, natož aby uvěřili, že jsou schopny zabíjet, situace se dále zhoršuje. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (333)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě skoro vymodlený námět. Většina lidí, když řeknu, že při každé smrti dítěte ve filmu otevírám šampaňské, koulí očima, ale já ho otvírám opravdu pro to, že v 99% jiných filmů jsou děti nesmrtelné a i když se o ně máme mnohdy bát, všichni víme, že se jim nic nestane. A tady jsou navíc krásné zlé. Vůbec ten psychologický boj rodičů, kdy přesevšechno nechtějí své děti zabít, je velmi zdařilý. Spousta lidí odcházela ze sálu strachy. Ostatní se smáli z vlastních úleků, nikoli kvůli hlouposti filmu. Asi nejzajímavější horor posledních let. Navíc hodně sympatický režisér. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Poctivě působivý horůrek, který buď v pohodě odstřelíte, nebo vás chytne a nepustí... jestli váháte si tento film pustit, tak vypíšu několik indicií, proč byste měli tento film vidět: zajímavý nápad, tajemno, několik nepříjemných a drastických záběrů, pěkné ženské obsazení. Já se nenudil a obzvlášť u takového filmu jsem rád, že jsem se logických nesmyslů nedočkal. Hodnotím 3,5 hvězdičky… ()

Reklama

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Když člověk za celý film nepochopí, proč se děje to, co se děje, tak je něco myslím špatně. Ano, bylo řečeno že děti jsou asi nějak nemocné, ale co to způsobuje apod. Nic, bez vysvětlení, ale asi to byl záměr tvůrců. Budiž. Jinak to ale nebylo zpracované až tak špatně. I když nad některými hereckými výkony, spíše jednotlivými scénami, zůstává také rozum stát. Opravdu nepochopím proč, když chlap jedoucí na saních vidí 15m před sebou překážku, která by mu mohla ublížit, z těch saní prostě nespadne když je pod ním sníh, ale se vší parádou to do té překážky naboří. Za další jsem moc nepochopil, proč Casey musela chodit volat, kvůli signálu, kdoví kam, ale když volali z domu záchranku (která stejně nepřijela), tak najednou signál byl. No nic. Dost se mi líbila kamera, děti to zahrály také dobře a dramatické to vcelku i bylo, leč s nic moc koncem. Je ale jedna věc, která mi na filmu velice chyběla a to všudepřítomný strach v divákovi, co dělá horor hororem. Pár "lekaček" nemohu upřít, ale jinak to byl spíše thriller s vraždícími dětmi. 3+ P.S.: Děti jsou ale stejně celkově děsivé. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě povedený tísnivý atmosférický horor o tom, co se stane, pokud se působením neznámého parazita stanou z otravných malých parchantů otravní malí a hlavně životu nebezpeční parchanti. Původně jsem čekal tak trochu vykradačku loňského (a taktéž britského) Eden Lake, avšak naštěstí The Children berou tento námět z úplně jiného konce. Příběh má sice nějaké logické díry, ale téměř po celou dobu sledování jsem byl vyloženě napjatý, v silnějších místech dokonce příjemně postrašený. Atmosférou mi to připomnělo takové klasiky jako Who Can Kill a Child?, nebo The Brood - což je pro film snad dostatečné doporučení. 85% Horror movie of the year ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý build up, ale to je tak vše. Někdy jsem nechápal, jestli mají mít děti nějaké nadpřirozené schopnosti (rozhodně jsou v několika scénách nepřirozeně fyzicky silné), stejně jako mi unikalo chování všech dospělých. Ale přemýšlení hrdinů asi nemá smysl řešit u filmu postrádajícím základní motivace pro všechny činy všech postav. Možná jde o záměr, ale takový záměr je poněkud moc jednoduchý. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Režisér Tom Shankland získal zvláštní uznání na Mezinárodním filmovém festivalu Fantasia v roce 2009 za profesionální přístup k dětským hercům. (Homerking)
  • Film byl natočen v Cookhill Priory, bývalém cisterciáckém klášteře, a v nedalekých vesnicích Cookhill a Alcester v anglických hrabstvích Worcestershire a Warwickshire. (Homerking)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno