Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování svého předchůdce. Tentokrát jde dokument ještě více do hloubky a kromě obrovské kritiky prakticky celé světové ekonomie přichází také s řešením, které mi ovšem přišlo spíš jako řešení z říše pohádek než že by bylo alespoň malinko uskutečnitelné. Rozhodně je to však dokument sakra zajímavý a jsem si jistý, že každého, kdo ho uvidí přiměje k zamyšlení. Malinko si však dovolím nesouhlasit se zmíněnou využitelností alternativních zdrojů el. energie. Trošku o nich něco vím. Dokonce jsem měl tu možnost mnoho druhů elektráren navštívit a mnoho přednášek na toto téma slyšet a pokud zaměstanci či přednášející nejsou banda lhářů, tak to rozhodně tak snadné, jako se v dokumentu povídá být nemůže. Pokud banda lhářů jsou, tak je to banda sakra dobře sehraná, protože všichni říkali to stejné a jiné informace si snad ani nikde vyhledat nelze. Je však dosti pravděpodobné, že mnoho patentů v zájmu státní bezpečnosti v klidu odpočívá v trezorech. Svoje hodnocení však musím snížit více než tomu bylo v případě předchůdce, protože mám pádné důvody s né úplně vším souhlasit. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Obzvlášť části týkající se vlivu korporátní/bankéřské elity na zapojení USA do významných válečných konfliktů 20. sto. a "economic hitmen" byly vynikající! K až sektářsky působícímu Venus Project mám trochu rezervy a skeptický postoj, ale celkově jde určitě o povedený dokument nutící člověka (moje oblíbené kritérium) - přemýšlet:-). Bravo! ()

Reklama

Toshiro 

všechny recenze uživatele

První díl mě donutil se trochu zamyslet. Pomocí druhého jsem už jen smutně prohlédnul skrz zbytečnost takovéhoto filmu. Poskládat pár informací na rádoby smysluplnou hromádku, která odsuzuje současný svět, není až takové umění, jak by se mohlo zdát. Snít o lepší budoucnosti je fajn, je ale myslím lepší začít nohama v realitě a ne jí šmahem odsoudit jako kompletně špatnou, to umí každej teenager i bez dvouhodinového dokumentu :). ()

THE_Joko 

všechny recenze uživatele

Všetci tí, ktorí tento dokument zavrhujú očividne žiju v raji, kde je všetko krásne, vonave v najlepsiom poriadku. Nikdy sa na vás nespáchala krivda, všetko je tak ako ma byt. Korupcia je len v amerických filmoch nas sa tu netýka! Politici nám chcú dobre dodržujú sľub chudoby, vzdy splnia predvolebne sľuby do bodky! ZOBUDTE SA! Skúste si zobrat z tohoto dokumentu aspoň niečo a ZAMYSLITE sa! Ci naozaj mate pocit, ze sme si tu všetci rovni??? PS: PanBozkari povinne "ODPAD" :-) ()

kchaja 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi jevil tento film jako vylepšená a více utříděná verze předchozího snímku. Autor jde s myšlenkami více do hloubky, snaží se spekulovanou oblast brát z širšího hlediska a nezabývá se podrobnostmi. Povedlo se mu tak utéct od konkrétních dohadů nad jedním problémem a pustil se do obecné stránky věci. Má za to můj obdiv, protože se tak odtrhl od Moorovského stylu dokumentů, kdy pouze přichází s konspirační myšlenkou a na ní hledá vhodné argumenty. Naopak, film se jeví a divákovy přijde jako učební pomůcka. Pomáhá mu vysvětlit některá fakta a konstruktivně se mu snaží vetknout svoji myšlenku. Je to vcelku zajímavý náhled na svět, ale pouze do poslední třetiny filmu, kdy se snímek snaží o něco více. Snaží se najít řešení předložených problémů (další rozdíl oproti předchozímu filmu). Bylo by stále vše v pořádku, kdyby se najednou karta neobrátila a film se nevrátil k tomu, co mi na "jedničce" vadilo nejvíce - ovlivňování skoro až nucení. Z ničeho nic se z faktů stávají rady jak proti předneseným problémům bojovat a vše je nakonec umocněno "emočním" videem, jak to bude krásné až všichni prozřou. Zjistíme že jediný důvod, proč si film dával takovou práci do nás čerpat informace bylo kvůli tomu, aby nás přesvědčil o Jeho pravdě. Ve výsledku ho jde tedy buď nenávidět nebo milovat. Opravdu nevím kam se přiřadit - za prvé jsem moc líný si daná fakta ověřit, abych v nich našel oporu v dalších názorech a za druhé závěr působí až moc ... ideologicky - dokonce i scientologická církev byla z počátku založena na technologii... Ale jinak celkové zpracování snímku je o řád výše - ztratila se chaotičnost a celý film tak získal zajímavou, starými televizními záběry oprýskanou atmosféru. Dokonce i zašuměných obrazovek ubylo a tak se na to kouká daleko lépe. O to je ale náročnější udržet pozornost nad myšlenkovými "obraty" autora. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama