Reklama

Reklama

Citrónový sad

(festivalový název)
  • Izrael Etz Limon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je inspirovaný skutečným příběhem vdovy, která byla nucena pokácet své citroníky z bezpečnostních důvodů. Filmová vdova, Salma, žije v palestinské vesnici na zelené linii oddělující Izrael od Západního břehu. V životě zažila samá zklamání - matka zemřela a vychovával ji jen její otec. Také manžel zemřel velmi mladý a nechal ji samotnou se třemi dětmi. Ty už ale vyrostly a rozutekly se do světa. Salma zůstala sama jen se svým sadem citróníků, který zdědila po otci. A ten ji teď chtějí vykácet, protože si tajné služby usmyslely, že stromy poslouží jako dobrý úkryt pro islámské teroristy, kteří budou chtít zavraždit izraelského ministra obrany žijícího v sousedství. Salma se nevzdá a bojuje o svůj sad u soudu. Boj proti celému státu Izrael se zdá předem prohraný, ale Salmu podpoří nečekaný spojenec, ministrova manželka. (Lyncha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Radko 

všechny recenze uživatele

Máme na výber: politika, výstavba, racionalizmus, blahobyt, uhladenosť, kariéra a snaha meniť pravidlá sveta - to na jednej strane, a na druhej strane: príroda. Každý z nás si musí vybrať. Inak to nejde. O tomto je Citrónovník predovšetkým - o snahe zachrániť krásny sýtozelený sad plodiaci množstvá šťavnatých žltých citrusov pred vyrúbaním. Bola tam aj politika a symbolické znázornenie konfliktu, ale i ten múr v závere rozdeľoval skôr spôsoby vnímania svojho okolia než politické, či národnostné postoje. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem většinou skeptická, co se týká filmů podle skutečné události, ale v tomhle případě jsem mile překvapená velmi věrohodně a citlivě natočeným příběhem o ženě, která se nebála a bojovala ze všech sil za nesmyslnost pro ní tak krutého rozhodnutí. O to víc jsem Salmu obdivovala, protože ani její nejbližší jí v tomhle nesnadném boji moc nepodporovali, buď z důvodů strachu či východních tradic, kde by žena měla být víc než poddajná a ani dětmi, zcela zaneprázdněnými jinými věcmi a tudíž lhostejnými k problémům své matky. Hiam Abbass hrála Salmu tak uvěřitelně, že jsem tu její příchuť trpkosti, která z ní vyzařovala po celou dobu, prožívala s ní. Jak to všechno dopadne bylo celkem předvídatelné, ale byl to moc dojemný film, který si určitě zaslouží větší pozornost. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malá ukážka z toho, že Palestínčania a Židia nikdy nebudú môcť žiť spolu. Je to v hlavách. Tu v Európe sa rieši rasizmus len za uprdnutie, no neviem, kto je väčší rasista ako tieto dva národy. Pre Žida je každý nežid menejcenný, pre Palestínčana je Žid švábom. A teraz keď ste si pozreli tento film, kto z vás vedel, kto je vlastne žid a kto Arab? Sú si na vlas podobní, veď aj majú spoločného predka, a oni si tam merajú, kto má väčší nos. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Citrónový sad se zdá být spíš politickým filmem o konfliktu mezi Izraelí a Palestinou. Kromě toho ale nutí přemýšlet i o mezilidských vztazích, tradicích, hodnotami v manželství, politikaření. Ukazuje, že lidé, které máme za nepřátele, nám mohou něčekaně pomoct, a naopak ti, od kterých podporu čekáme, se k nám mohou obrátit zády, že mezi všemi skupinami obyvatel najdeme dobro i zlo. Výborný film s působivým koncem. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nádherná Hiam Abass, která byla ve své roli uvěřitelná, až srdce sedalo.Ten věčný konflikt mezi Palestinou a Izraelem, strach z terorismu a život, který obrátí naruby ministr obrany. Usadí se totiž coby soused za jejím nádherným citronovým sadem. Jenže ten je jediným zdrojem obživy téhle vdovy a ministr má strach z teroristického útoku.A v cestě rozhledu v rámci bezpečnosti stojí - co čert nechce - sad... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v Izraeli, Palestíne a taktiež v americkom Washingtone. Celkovo trvalo od 25. apríla do 14. júna 2007. (MikaelSVK)
  • Ve filmu můžete vidět cca 4000 citronů. Z toho 200 je pravých a zbytek jsou plastikové atrapy z Číny. (Mamba)

Reklama

Reklama