Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 2
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (179)

Terva 

všechny recenze uživatele

Všechny události tohoto filmu se v létě roku 1942 opravdu staly. Film má docela podařený střih, který docela zásadně podporuje dramatičnost událostí. CITÁT - Francie, spása židů. V tomto snímku byl Adolf Hitler v záběrech ukazován jako kliďas, vtipálek, milovník zvířat a dětí. Připadali mi to trochu divné. Je to velice smutný a dramaticky natočený film. Ale o druhé světové válce už toho bylo dost. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

O Francúzoch je známe, že najlepšie, čo vedia je vzdávať sa a tuto, smradľavý Nemčúrik s mastnými vlasmi a priščami po celom ksichte, zahajloval a celé Francúsko sa zosralo a vrhli sa na Židov ako nenažratí vlci na karkuľku. Ta to nielen vyspevovať žetem, žetem, ale keď treba tresnuť aj po papuli chlapovi a nie vršiť sa na malých deťoch. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

No nič, žandári zo Saint-Tropez boli rozhodne ľudskejší ako žandári z okupovaného Francúzska. Silná udalosť a výborne herecky zvládnuté, no emočne jednoznačne víťazí iný film, ktorý pokrýva tú istú tému: Klíč k minulosti. Viac sa film nedá kritizovať. A nesmie. Režisérka Bosch povedala, že každý, kto pri filme nezaplače, je ako Hitler. Tak už radšej pšt. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Stejně jako KLÍČ K MINULOSTI je i tento snímek jehož hlavním námětem je 16.červenec 1942 a zátah na židovské obyvatelstvo v Paříži, ukázkou hrůzy, kterou si Evropa prošla během druhé světové války. Film nepotřebuji nějaké výrazné tlaky na city, neboť jen pouhý náznak toho čím si lidé museli projít, je dostačující. Věřím, že skutečnost byla ještě mnohem horší. Výborný výkon Mélanie Laurent vše jen podtrhl. Během filmu pocítíte bolest i vztek, ale to už filmy této tématiky mají. Po filmařské stránce je to okolo průměru a trochu mě mrzí ten Hitler, to byl přeci někdo úplně jiný, fanatik a blázen. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

16. července proběhne v Paříži vojenská akce, během níž jsou všichni Židi sestěhováni do obrovského Velodromu d´hiver. Po několika dnech, během nichž žijí v nepředstavitelných hygienických podmínkách, jsou deportováni dále po Francii do dalších sběrných táborů. S jednou skupinou jede i židovský lékař Jean Reno a zdravotní sestra-protestantka Melanie Laurent. Na venkově není situace o mnoho lepší, ale po nějaké době se přece jen zlepší. Jak už to ale bývá, po každém zlepšení následuje nacistická facka. Neviděla jsem zatím mnoho francouzských filmů s tematikou druhé světové války. Respektive ano, ale La Rafle se od nich liší. Je zaměřený na francouzské Židy, na psychiku davu, ve kterém jedinec ztrácí svou autonomii a stává se součástí většího celku. Reno i Laurent jsou skvělá dvojice a doufám, že se společně ještě v nějakém dalším filmu objeví. Film se dá shrnout takhle: "Rasistická čistka, jejímž spolupachatelem je Francie." Je to zhruba takové, jako bychom my natočili film o Čurdovi. "Spojenci by to nedovolili" - jak směšně zní tahle věta od Francouzky. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Mezi deportovanými nebyli jen obyvatele Francie, ale také uprchlíci z Polska, Německa a také Československa. (Lucas87)
  • Jednu z dětských rolí, Noe "Nono" Zyglera, hrají ve skutečnosti dva chlapci, dvojčata Mathieu a Romain Di Concetto. (7trpasliku)
  • Film byl částečně natáčen v Maďarsku (15.5 do 13.8.2009), kde byla rekonstruována část stadionu Vélodrome d'Hiver, který byl po válce zničen. (Lucas87)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama