Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

vanadium 

všechny recenze uživatele

"Připomíná mi to Alpy." "Mně to připomíná že mám hlad." "Ty si nesnídal?" "Tse." Závratná hloupost dialogů na začátku filmu dává tušit, že v podobně závratně přitroublé rovině bude ubíhat celý film. Parta mladých lidí vyjede na hory a počáteční idylka okořeněná alespoň o malicherné osobní nevraživosti se překlene pod vlivem nemalicherného externího nebezpečí do boje o holý život. Koncept již nesčetněkrát použitý, nic závratně revolučního divák očekávat nemůže. Ale na oddychový filmový zážitek to postačuje. Scenérie Balkánu jsou působivé, stejně tak vertigo scény. A přes závratně průzračnou dějovou linii si stejně divák nemůže u těchto filmů být nikdy jistý, zda - přežije někdo, nebo ne? Possibly. Possibly not. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Abel Ferry byl pro mne až do dnešního dne velkou neznámou, ale po shlédnutí tohoto filmu musím říct, že už teď se těším na další jeho kousek. Společně s hlavním kameramanem Nicolasem Massartem se mu podařilo diváky doslova vtáhnout do děje a především scéna s provazovým mostem udělala na většinu diváků opravdový dojem. Po chvilce napětí a nervy drásajícím boji se zrádnou přírodou nám byl představen další pomatenec, který rád vraždí a jí lidské maso. Je jím postava horala Antona, který byl v dětství unesen a zanechán napospas smrti hluboko v lesích a horách. Bohužel tento chlapík na mě moc velký dojem neudělal a přestože se mu celkem dobře dařilo eliminovat jednotlivé horolezce, tak druhá polovina ve které figuroval on byla o třídu horší, než ta předchozí. První dvě úmrtí se tvůrcům podařilo natočit opravdu bravurně a diváci do té chvíle vlastně nemají ani potuchy, kdo že je tím tajemným vrahem. Jenže poté se vytratí veškerá originalita a my už máme jen šanci sledovat další průměrný slasher z hor v něm jde vlastně jen o to, kdo bude další na řadě. V poslední dvacetiminutovce jsem se už docela nudil a čekal kdy bude konečně konec. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy je to ještě spíš takovej horskej drama thriller, je naprosto skvělá a dokonale napínává, navíc s úžasně natočenou přírodou a perfektní kamerou v těch nejvypjatějších situacích, jenomže jakmile se to změní v takovej trošku hixploitation a survival horor, tak nás napětí opouští a nastupuje více méně typickej vývoj, kterej ani nemá takovej finiš jakej by si tenhle jinak super horor zasloužil, ale přesto sem se i v tý druhý polovině dobře bavil a celkově to je rozhodně povednej francouzskej horor. Francie a Španělsko vládnou současnýmu hororu, to je prostě fakt. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý príbeh piatich mladých ľudí,troch chlapcov a dvoch dievčat na horolezeckej túre.S veľmi smutným koncom.V prvej polhodine filmu krásne zábery hôr,zhora,zdola,so všetkých strán.Potom už len naháňačka lesom,krvavá brutalita,vraždenie.Podoba z filmom Wrong Turn je tu určite ako aj s inými podobnými filmami.Škoda že herci nehrali lepšie,až na toho drbnutého psychopata,ten to hral asi najlepšie.Prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá,aj keď nebola krvavá.Dej je nasadený do Chorvátska v pohorí Risnjak,ale natáčaný bol doma vo Francúzsku v Alpách.Skúsil som film porovnať s filmom Deliverance a Ritual,ale nejako mi to nepasuje.Vertige má oveľa viac spoločného s akčným horrorom,komerčným,ako z tými dvoma filmami.No nuda to nie je,film sa oplatí pozrieť,keď už kvôli ničomu inému,tak kvôli prvej polhodine. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemuselo to být úplně špatné, neboť námět je celkem poutavý. Kamenem úrazu však pro mne byla kamera. Způsob natáčení natolik chaotický, s roztřesenou kamerou neustále v pohybu, že jsem v drtivé většině akčnějších scén absolutně nechápal co se na plátně vlastně odehrává. Konec byl navíc naprosto předvídatelným hororovým klišé a tak jsem se vzhledem k vysokému hodnocení rozhodl pro pouhé dvě hvězdy, ačkoli to vidím na 50%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)
  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)

Reklama

Reklama