Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto filme. A aká škoda, pretože Murphyho vojna je výborný, dobrodružno-vojnový film, kde pomsta nepozná hraníc. P. O´Toole proti nemeckej ponorke vyletí najprv na malom lietadle ( výborná scéna s pilotovaním, ale naučil sa hajzlík jeden), neskôr to skúsi loďou a nakoniec žeriavom a torpédom! Akčné scény sú slušné, výborné je už úvodné potopenie lode a skvele funguje i všetko ostatné. Aj výroba a skúška zápalných šnúr či bomby. Nenudil som sa ani minútu. Pochváliť treba i priestor, ktorý dostala nemecká posádka ponorky i to, že sa ich v českom dabingu nesnažili nasilu dabovať. Vzhľadom na malý počet hodnotení, musím povedať, že je to vážne škoda. Neprávom zabudnutý film a minimálne za seba hovorím, že na záverečnú scénu s torpédom nikdy nezabudnem. 80%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa rozbieha pomalšie a dramatických prvkov je pomenej. Je jasné, že nepriateľ nie je ten, ktorý sa môže tak na prvý pohľad zdať. Ale vykreslenie nemeckých fašistov až príliš mieromulovne a príliš ľudsky nepridáva veľmi na atmosfére filmu. Tá je ako tak hore vďaka O'Tooleovi a hlavne vďaka skvelému záveru, ktorý sa mne osobne asi najviac 'zavŕtal' do pamäte. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že letecké kaskadérské kousky jsou na dobu vzniku opravdu realistické. Jinak je to vcelku průměrný film po všech stránkách, který působí trochu prázdně. Tou prázdnotou mám na mysli málo postav, techniky či nějákých významných prvků nebo situací, které by obrovský ostrov určitě mohl nabídnout, ale režisér to asi takhle chtěl. Nicméně se ale opravdu nejedná o špatný film, fanoušky Petera O'Toola určitě potěší, protože předvádí parádní sólo prácičku, ale bez něj by to asi byla nuda. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který chytí hned od začátku. Bohužel v našich končinách poměrně neznámý. Abych pravdu řekl, viděl jsem ho ještě na VHS a tenkrát jsem u toho byl nadšen. Nakonec když to shrnu Peter Yates je velmi šikovný režisér a jeho filmy to plně potvrzují. Hodnotit dějový námět nebudu. Nutno ovšem přiznat, že natočené je to poutavě, o tom není pochyb, ale což, raději se podívejte. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že těch 107 minut může být tak dlouhých aneb Murphyho válka není vůbec špatný film, jen jeho více jak první polovina se zbytečně táhne do jinak vynikajícího finále, které řekne mnohé bez nutnosti vysvětlovat. Souboj s ponorkou, v které Němci mluví konečně zase jednou německy člověka málokdy omrzí. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu byla použita Americká ponorka USS Tilefish (SS-307), kterou od roku 1960 používala venezuelské námořnictvo pod názvem ARV Carite (S-11). (Dragoni)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou sepsal Max Catto. (Dragoni)
  • Plovoucí jeřáb, který byl ve filmu použit, byl bývalý přistávací člun Landing Craft - LCT Mark z druhé světové války. (Dragoni)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno