Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Shivachki, které se na festivalu objevili minulý rok, i Świnki měli letos podobný námět. Nedostatek peněz, mladé herce a vidina rychlého zbohatnutí a to i přes popření svých morálních hodnot či kamarádské pouto. V tomto případě se však jedná o polsko-německé vztahy aneb sexuální turismus v plném proudu. Nejde ale jen o čistě temné drama z prostředí chlapecké prostituce, hlavní postavou je totiž Tomek, který se v místním disko-baru zamiluje do klasické majetnické pipky jménem Marta a tím začíná celý kolotoč jeho zdárné "kariéry". I když se mi Świnki nelíbily tolik jako Shivachki, alespoň to byla pro jednou trochu změna od té ženské prostituce. Pochválit lze především přirozené herecké výkony mladých představitelů a jeden z nevšedních příběhů o pomatení mladistvou láskou. (7/10) [MFFKV 2009] ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Šikovný a múdry chlapec sa nechá obalamutiť dievčinkou (a ani sa veľmi nemusela snažiť) a hneď začne zarábať a šetriť na jej nové fazety. To mi hlava neberie. Zase raz film, kde deti prežívajú strašné veci, ale zase raz im to nejako extra nevadí ... nebol to zlý film, určite sa niekde také niečo deje, ale celý film ma nechal chladnou ... a tú Martu by som zabila. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Chudoba cti netratí. Platí tohle úsloví i v dnešní moderní době? Tenhle film nám ukazuje, že u dnešních povrchních holek bez prostředků nemáte šanci. Alespoň tedy Tomek, který je zamilovaný do místní dívky Marty, toto poznává na vlastní kůži. A touha zalíbit se této slečně je u něj tak silná, že ho nakonec dovede až k přivýdělkům prostřednictvím prostituce. Tento smutný syrový film mi připomněl ty krásné doby, kdy jsem objevoval kouzlo nezávislých evropských filmů. Je to tak úžasně realistický a hrůzně smutný film, že mi z toho nebylo zrovna dvakrát dobře. Každopádně námět byl zvolen velmi atraktivní, mě osobně docela zajímá téma dětské homosexuální prostituce, bohužel normální člověk nemá zase tolik příležitostí dozvědět se o tom něco víc, k tomuto tématu jsem vlastně věděl jen tolik, co jsem slyšel v dnes už legendárním pořadu Tabu (vysílala ho v 90. letech TV Nova), který měl během své existence dva díly zaměřené na toto téma, kdy o dětské homosexuální prostituci vyprávěli kluci, kteří si tím prošli na vlastní kůži. Proto oceňuji tento film, který do tohoto tématu vlétl po hlavě a který nabídl zajímavý vhled do tohoto světa. Herecké výkony byly na vysoké úrovni, po dějové stránce uspokojivé, celkově film vnímám jako velice silný divácký zážitek, kterému uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Świnki chtějí být šokujícím filmem, který má v divácích zvedat žluč. Dopad je bohužel takový, že si řeknem, vždyt' je to jen film...Krok po kroku sledujeme jak tenhle mechanismus dětské prostituce funguje a doslova dokope hlavního hrdiny do záhuby. Bezchybně zahrané od dospívajícího Tomka, jeho nedůsledných rodičů, i ty jeho holky, kterou bych nakopal jako první a několikrát. Tenhle film naprosto vyvrátil moji představu o morálce a jestliže jsem si přál št'astný konec, dostavil se úplně jiný, kterému ovšem můj selský rozum odmítá uvěřit. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Šokující je to hlavně vzhledem k věku hlavních představitelů, což jsou všechno děcka, a kvůli tomu, že se to děje v pobožnym Polsku. Ale kde jsou socky a není práce, tam se musí holt šlápnout i trochu do hoven, aby člověk mohl aspoň trochu žít. A tak nám z filmu srší hromada beznaděje, skvěle ztvárněná mladým vyzáblem Filipem Garbaczem. Přestože jsem vůbec nevěděl, na co se to jdu vlastně dívat a název Sviňky zněl zajímavě, myslel jsem, že to bude určitým způsobem lepší. Takhle aspoň vím, co to taková sviňka je. Ale nenudil jsem se. Ale stačilo. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)
  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Natáčení probíhalo již od roku 2005. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno