Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Sviňky mají upozorňovat na závažný společenský problém, ale činí tak způsobem dost nevhodným, protože realita tohoto světa je v něm podána způsobem nanejvýš nereálným, což v důsledku způsobuje, že je film k smíchu. Kluk, který vypadá na 12, se stane úspěšným pasákem - to je jen ten nejokatější příklad toho, jak je film hnaný do extrému. Toto vyhrocení pak způsobuje, že jsem si čím dál více uvědomoval, že tohle je od reality odtržené, a ne naopak. Navíc mi vadí takovéto černobílé vidění světa. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Raz darmo, u takýchto filmov mi vždy budie kypieť žlč! Banda vydlákov zo Szlonska alebo inej prdele s hranicami s Reichom, ktorých si automaticky spájam, ako prichádzajú do UK v sandáloch a bielych ponožkách, a potom, hned' ako dostanú prvú robotu, naťahajú tam svojich bratrancov, sesternice, babky, dedkov, kamarátov svojich kamarátov a nie je nad nich! Tak toto ja FUCKt nemusím. No a d'alšia vec bol ten tábor tých náboženských zmrdov v Lednici. Dve veci vo filme dohromady spojené, ruka v ruke kráčajúc spolu... buranstvo a fanatizmus a môže ma veselo jebnúť u obrazovky!!! No, začal som trochu obkľukou... Film je plný najrozličnejších typov, vydláckych držiek, utrápených životom xichtov, pedofilných hovád a mladých dievčenských rachitických svíň ! Viac ako polovicu filmu som čakal, kedy sa hlavný hrdina Tomek konečne rozhýbe a celý film divil, kde sú také fajné poľské diskotéky pod 12 rokov! Ale ten svižný záver nemal chybu... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Prostituce nezletilých na polsko-německé hranici v syrově autenticky působícím podání. Hlavním hrdinou je nevinný klučík zajímající se o astronomii a fotbal. Ale tlakem ekonomických problémů, kdy na nic nejsou peníze (navíc ani jeho první láska není laciná), začíná chápat, že po něčem je stále poptávka. Postupně se otrkává v temném polosvětě ilegální prostituce, až se z něj stává větší svině, než z protřelých pasáků okolo. Režisér se vyvaroval sexuálních scén, protože nechtěl, aby to nějaké úchyly vzrušovalo. Herecký výkon mladého Filipa Garbacze zaslouží hlubokou poklonu (90%). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Šikovný a múdry chlapec sa nechá obalamutiť dievčinkou (a ani sa veľmi nemusela snažiť) a hneď začne zarábať a šetriť na jej nové fazety. To mi hlava neberie. Zase raz film, kde deti prežívajú strašné veci, ale zase raz im to nejako extra nevadí ... nebol to zlý film, určite sa niekde také niečo deje, ale celý film ma nechal chladnou ... a tú Martu by som zabila. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

jeden z nejsilnějších zážitků píseckého festivalu. tvrdá realita tehdejší doby, podaná syrově, ale ne nechutně, přesto vyvolávající až pocity zvracení umě zahuštěnou atmosférou, skvěle vygradovanou v zajímavé vyvrcholení... malý velký (či spíš velký malý) film našich sousedů. 100%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Scénáristka filmu žila dvacet let v oblasti, kde se děj odehrává. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Ceny: MFF Karlovy Vary 2009: zvláštní cena za herecký výkon (F. Garbacz), Festival polských filmů 2009: cena za herecký debut (F. Garbacz). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)

Reklama

Reklama