Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (137)

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, ze sa povazujem za praviciara sa mi Michaelove dokumenty pacia. Vidi sice vsetko neuveritelne jednostranne, je demagog a populista a navyse "cerveny", nedava priestor na diskusiu, len sa snazi ludi presvedcit o tom, ze Amerika je v podstate zla, skorumpovana hra, kde politici a ludia su babkami v rukach financnikov.... Ze vsetkym ide o prachy. Ale pockajte... Hm... Sakra, ved on ma pravdu a na to, aby som to vedela nepotrebujem Michaela Moora, ale je fajn sa s jeho dokumentov obcas nieco dozvediet apripomenut si to, co uz clovek vie. Najviac ma teda "sokovali" vypovede mladych z pastaku (hodil som po nevlastnom otcovi steak, napisala som o ucitelke hanlivu stranku na myspace - WHAT???), vypovede pilotov a hlavne "dead peasants". Prijemne stravene dve hodiny :) ()

Swansea

všechny recenze uživatele

Deprivant Moore opět sází na osvědčené postupy, tj. naivita většinové populace, na nedokonalost a zranitelnost demokracie, zneužití svobody slova a z vhodných brainwashingových pořadů vytvořit vhodnou bojovou atmosféru. Opět vsadit na malost, na závist, na pomluvy, na tak osvědčené a reklamou vycepované nejnižší pudy davu." ()

Reklama

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Další film Majkla Můra. Manipulativní řeči slyšet odevšad. Asi udělám vyjímku. ___ Doporučuji jako protipól české propagandy proti socialismu (příp. komunismu) - jednak nemyslet a druhak navádět. Uřvané děcko by mělo dostat na zadek, ne lízatko. Na Majklově tlustém zadku je sice co plácat, chňochňochňo, ale za (víceméně úspěšnou) snahu o osvětu bych mu dal radši lízatko (každopádně kalhoty půjdou dolů --- teplá poznámka). ___ Film obsahuje několik účelově vybraných případů výhod a nevýhod, dalé několik bodů odsud http://cs.wikipedia.org/wiki/Logický_klam . Jsou to sice okrajové případy, ale jednak se na nich snáze (sic!) odhalují chyby systému a druhak jsou citové. A o citech přeci dokument "je" - ukazuje pěkná zvířat(k)a. Přestože se jedná o dokument obsahuje ironii, zajímavé. ___ OMG, ON POUZIL TO SLOVO NA "S" ___ Socialismus (příp. komunismus) i kapitalismus jsou 2 systémy. Každý z nich řeší určité problémy. Každý z nich v praxi podlehl korupci. ___ Au Contraire tento film přináši alespoň ukázku jedné společnosti která funguje demokraticky, kde všichni lidé co rozhodují věci rozumí (Nerovnoměrné množství znalosti je příčinou korupce. Ironicky, rovnoměrné množství malé znalosti taky.) ___ VUBEC NEMANIPULATIVNI UVAHA, FAKT ___ Dá se vyhánět "zlo zlem", "manipulace manipulací"? Nez začnu dělat nechutné vtípky na ty zelené čuráky (kouří trávu a [navzájem si] ptáky jakkoli říkají jak ptáky milují [a tak se ta barva šíří]), protože "oko za oko" je vítězná strategie a oni mají "nenásilí za nenásilí" (a prachy na trávu za humanistické kecy), tak si přečti, že "oko za oko" je vítězná strategie zde http://maly.blog.sme.sk/hladaj.asp?hltext=v%ECzen%ED&cas=1&zorad=datum&bloger=2929 . Vše, co jsem v "úvaze" napsal není vůbec manipulativní, vulgární, lživé a nesmyslné ... Nene! ___ Další film Majkla Můra. Manipulativní řeči slyšet odevšad. Být vyjímka mi dlouho nevydrželo. Zajímavé. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Moore sa opäť prekonal. Niektoré jeho názory a skutky sú síce až príliš na hranici (občianske zatknutie banky), ale rozhodne má pravdu. Banky nepotrebujú nič iné len sa nabaliť na cudzom nešťastí a prípadne aj smrti - "mŕtvi roľníci" ma šokli. Niečo také odporne kruté som dlho nevidel. Plný počet nedám len preto, že som sa občas trochu nudil. A vidno, že ľudská sila fakt porazí aj tie najväčšie bankové a vládne korporácie. Záver bol výborný. Inak veľmi pekne ukázaný mylný názor, ktorý som doteraz mal aj ja, že kapitalizmus NIE JE demokracia. To sú dva úplne odlišné pojmy. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Moore stráca šťavu... chýba mu ten povestný nadhľad, ktorý som u jeho skorších diel mnohokrát postrehol... snaží sa človeka presvedčiť, nevravím že sa mu to nepodarilo, avšak chýbalo mi tuna aspoň trochu objektívnosti... množstvo príkladov, množstvo faktov, pohľad však len z jednej strany... s väčšinou súhlasim a zbytok nemienim rozoberať. 6/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Záznam prezidenta Franklina D. Roosevelta, jak hovoří o druhé listině práv, byl považován za ztracený. Moore ho objevil v jedné knihovně v Jižní Karolíně. (Othello)
  • Michael Moore uvedl premiéru svého dokumentu v kině, které leží v budově vedení General Motors. Nebyl však vpuštěn ochrankou na svou vlastní premiéru po dobu několika hodin. (Othello)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)

Reklama

Reklama