Reklama

Reklama

Caprica

(seriál)
Kanada / USA, (2009–2010), 13 h 57 min (Minutáž: 43–92 min)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Brian Markinson, Genevieve Buechner, Polly Walker, Panou, Scott Porter (více)
(další profese)

Epizody(18)

Děj se točí kolem rodiny Graystonových a Adamsových, kteří žijí na mírumilovné planetě zvané Caprica. Brzy dojde k průlomu ve vědeckém vývoji a světlo světa spatří první robot s umělou inteligencí - Cylon. Nikdo nemá ani tušení, že by vše mohlo vyústit v nepředvídatelné následky, které mohou ohrozit celé lidstvo. Caprica je spin-offem seriálu Battlestar Galactica a představuje nám dění před 58 lety, než nastal "Pád dvanácti kolonií". (Fallen_One)

(více)

Recenze (85)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Pouhé degradované insignie z milovaného univerza BSG v unylém příběhu, nezajímavém zpracování, podivné retro stylizaci a otravném cyber vizuálu, které jen povrchně kombinují to, co bylo na Galactice tak přitažlivé - sílu postav, jejich vývoj a etická rozhodnutí, kterým museli čelit ...Zbyl jen směšný náboženský boj několika puberťáků, smutek dvou otců a něco akademických debat ohledně umělé inteligence...A to je zoufale málo... ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Hlavním problémem Capricy je to, že od ní všichni čekají druhou Galacticu. To je asi důvod, proč jsem se do tohohle seriálu ze začátku nemohla dostat. Tempo je pomalý, akce pomálu, a co si budeme povídat, hrdinové toho charisma taky nemají zrovna na rozdávání. Dokonce jsou tu postavy, který mě přímo štvou (hlavně Zoe Graystone, ztělesněná tak neskutečným nemehlem, že se nemůžu ubránit myšlence, čí je to dcerka / komu dala blow job). Prvních pár dílů je solidní nuda a proto to asi spousta lidí vzdala. Kdo vytrval, byl po zásluze odměněn. Ono to totiž nakonec ke Galactice nemá tak daleko, jak se zdá - psychologie, propracovanost příběhu, nečekaný zvraty, hrdinové dostávají řádsky na prdel, demagogie atd. Děj se rozjíždí podobně jako herci a posledních pár dílů jsem se od bedny prostě nehla. Kdybych hodnotila druhou půlku seriálu, dala bych 5 bez mrknutí oka. ()

Reklama

Toj 

všechny recenze uživatele

Ošklivý a chudý mladší sourozenec seriálu Battlestar Galactica... Navzdory tak strašně nízkému rozpočtu, že se divák cítí až trapně za příšerné CGI animace, se podařilo vytvořit seriál, který jde dál než seriály jiné. Tématizuje etickou a náboženskou problematiku, otevírá zcela nové perspektivy a k různým problémům se staví, tak jak si to může dovolit jen seriál z vlastního vesmíru. Geniálně je zde budovaná vlastní mytologie, inovativně se pracuje se stylem, pestře jsou vybírány motivy a témata.... Smutné je, že seriál kvůli nepříliš vábnému povrchu a komplikovanému jádru se stal nezkousnutelelný pro diváky, nedostal víc peněz, ale byl zrušen. Na druhou stranu potěší, že závěrečný díl docela šikovně uzavírá celý seriál.. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Caprica měla dva zásadní problémy. Zaprvé se ubírala směrem, kterým málokdo čekal a to směrem pomalejším a méně zajímavým, zadruhé to bylo občas opravdu velmi vláčné tempo vyprávění. Očekával jsem děj mnohem více zaměřený na cylony, na jejich postupný vzestup zakončený jejich rebelií a válkou. Jenže děj se mnohem více zaměřil na náboženské tahanice, které mě osobně nijak významně neberou a ikdyž děj nabere v druhé půli slušné obrátky a poslední díl je, až na rychlokurz v závěru, velice slušným finále, nedivím se, že i přes silnou fanouškovskou základnu BSG se Caprica neudržela a byla ukončena. Těším se BSG: Blood and Chrome a doufám, že se nám dostane pěkného uvedení do děje než skočíme nohama do první války se Cylony a dočkáme se opět trochu akčnějšího pojetí. Za Capricu dávám 69 %. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatímco Firefly bych přirovnal k mixu sci-fi a westernu, tak Capricu bych mohl označit jako mix sci-fi a noirovky s důrazem na charaktery postav. Caprica vyčnívá v tom, v čem excelovala i původní Galactica - v kvalitně napsaných postavach, uvěřitelných charakterech a v mnohavrstevnatém ději. Strašně se mi líbí kontrast Caprického futurismu střetávajícím se s fanatickým náboženstvím Gemenonu a mafiánským prostředím Tauronu. Svět Dvanácti kolonií Kobolu je totiž promyšlený a tím pro diváka velice atraktivní. A samotná linie o Cylonech plyne jen tak mimochodem... a proč by vlastně ne? Vždyť už původní Galactica vtloukala divákovi do hlavy, že Cyloni vznikli vcelku náhodou. Důležité je, že podstatné otázky byly zodpovězeny a i přestože byl seriál zrušen, tvůrci stihli natočit epilog, který tak trochu odhalil, jak mohla dějová linie Capricy v další řadě pokračovat. Kdo by nechtěl vidět, jak se "děti lidstva" vzbouří proti svým stvořitelům, že ano? Are you alive? The simple answer might be: you are alive, because you can ask that question. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (24)

  • Jazyk Tauronců je ve skutečnosti antická řečtina. (Caszidy)
  • "Počítače na papíru" byly vytvořeny pomocí stejné motion-capture technologie, která se používá pro zasazení postav vytvořených pomocí CGI k reálným hercům. (Caszidy)
  • V páté epizodě jedna ze scén nápadně připomíná scénu příchodu Cylona na zasedání rady v seriálu Battlestar Galactica (2003): příchod cylona na zasedání rady. (Barrymore)

Související novinky

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

Reboot Battlestar Galacticy má scenáristu

11.04.2014

Seriálová válka lidí a Cylonů začala už v Battlestar Galactice z roku 1978, její nejpamátnější okamžiky však přišly až po roce 2003. Stejnojmenná televizní minisérie totiž nastartovala temnou… (více)

Reklama

Reklama