Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (1 246)

castor 

všechny recenze uživatele

Podle literárních předloh spisovatele Stephena Kinga toho vzniklo na filmovém plátně už nespočet, leccos je u mě hodně vysoko. Tentokrát podává obraz o problémech, které sužují svět dětí (a nejsou to lehká témata – sexuální zneužívání, rasismus, šikana), což samo o sobě stojí na pevných základech. Hlavní linie ovšem spoléhá na pološíleného klauna Pennywise, který je zosobněním zla a o kterém bychom se rádi dozvěděli víc. Smůla. Prostě se objeví, vyděsí, mučí, zabíjí, ovšem často bez logické opory. Navrch tamní policie se úplně nesnaží, takže fiktivní městečko obchází strach a zvyšující se počet zmizelých dětí. Kdo si vedle strážníků rozhodně nezaslouží přes prsty, jsou velmi šikovní malí herci. Casting se náramně vydařil, uvěřitelné mladé tváře potěší, velká chvála směřuje i na bezchybný herecký výkon Billa Skarsgårda. Stejně jako na práci maskérů a argentinského režiséra (Andy Muschietti), který nabízí příjemně gradující a zručně natočený kousek. Fanouškovská základna po právu roste (ona už dvojdílná televizní verze z roku 1990 solidně lákala), škoda jen, že tvůrci víc nehrozí atmosférou, ale lekačkami, jenže v tak předlouhém filmu nakonec divákův zájem kapku povadne a celkově budování napětí přestává působit. Což je velká škoda. PS: Sophia Lillis kouzelná. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nečekal, že by tak mainstreamově úspěšný horor mohl být výrazně dobrý - ne že by to bylo nemožné, jen to je v dnešní době (na rozdíl od dob minulých) nepravděpodobné. Nečekal jsem ale až takový přeplácaný bordel, který má v sobě asi tolik děsu jako FX seriál, ale bohužel o dost míň charismatu. Hádám, že komu chutná popcorn s příchutí Stranger Things, může být spokojený. Mě to nezajímá nad rámec pár hezkých záběrů. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četla třikrát a zabte mě - sledovat tuhle verzi bylo jako splnění dětského snu! Kniha je naprosto boží, jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. A mě prostě stačilo vidět všechny ty postavy, zápletky a detaily na plátně - navíc v takto skvělém zpracování. Ano, je to retro, ale já nevím, to je předloha taky a patří to k ní. Mě osobně by převod na "moderní horor" asi dost nas*al. Ale to je fuk, zpět k filmu. Dětští herci - bezchybní. Co se dalo do filmu nacpat, se nacpalo. Nejvíc mě teda mrzela absence vyhoření Černého fleku, protože v kníže je to bezpochyby jedna z nejděsivějších kapitol, ale aspoň jakýsi odkaz se do filmu napasovat dal. Prvek hlubokého dětského přátelství a prvních lásek - dokonalý. A Pennywisem jsem byla už zcela nadšená. Bill Skarsgard zaválel na plný čáře a vůbec se mu chudákovi nedivím, že měl z téhle postavy deprese a k druhé části se ani nechtěl vrátil (naštěstí - teda spíš pro diváky - se nakonec ke druhé části taky upsal, hurá!). Panebože ale využijte tu postavu víc!!! Pennywise má teda rozhodně na víc, než jenom na cukání hlavou a bububu, nechte ho mluvit, probůh! Hororovost se dá vystihnout takto: v tomto ohledu je prostě Kingova kniha lehce zaostalá, ale Muschietti z toho vytáhl maximum, co se dalo, aniž by musel sáhnout po nějakém modernismu, který by k old-school stylu neseděl. Takže to je místy pěkně hnusné i děsivé. Mám jen trochu obavy z druhé části s dospěláky, protože kniha se prolínala a ruku na srdce - "To" se mnohem lépe zúročí právě s dětmi, ale uvidíme... Rozhodně velké nadšení a nemůžu se dočkat druhého dílu. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tohle To bylo rozhodně lepší než tamto, ale že by To byla zas bomba tak to To není. Šáša PennisWife mě šukoval maximálně nemožným účesem, ale abych se ho bála, tak by musel víc přítápět pod kotel než jen votvírat hubu plnou žlutejch zubů a pouštět balonky. A že na sebe bral podobu toho, co nás děsí nejvíc? Tak kdyby na sebe vzal podobu kontroly z finančáku nebo propadlýho víza, možná bych se bála, nicméně na prdel bych si z toho nesedla. Křivá děvka, MáloMocnej nebo grilovaný ruce mě ale fakt netankujou. Dětští hrdinové hráli ale slušně a ta holka byla šukézní. Lekačky mě nelekaly, šukačky mě nešukaly a čuráček Henry byl ještě ubožejší kokot než v knize. Ale jako jo. Šlo to ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ešte že máme To CGI, vďaka ktorému už dnes klauni vo filmoch môžu aj behať... Nebolo To samozrejme zlé, koniec koncov s takým monumentálnym rozpočtom by na To musel byť asi väčší babrák než Muschietti. Ale vo všetkých aspektoch sa mi To zdalo slabšie než pôvodná 9O´s verzia a navyše To na mňa pôsobilo dosť vyčerpávajúco, takže mi je jasné, že už sa k tomu v živote nevrátim. A keď si predstavím, aké asi bude predražené, vyumelkované a komerčne obsadené pokračovanie, tak netúžim vidieť ani To. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (113)

  • Pred úderom do hlavy má Georgie (Jackson Robert Scott) vysielačku v pravom vačku pršiplášťa, ale po údere už v ľavom vačku. (Wargoo)
  • V zábere, kde si deti vyberajú lieky v lekárni, je v pozadí vidieť bezpečnostnú kameru, ktorá v tých rokoch neexistovala. (Garmiz)
  • Andy Muschietti vyprávěl o jedné příhodě z natáčení: „Byl jsem ohromen, jak skvělou řeč těla Bill Skarsgård (Pennywise) má. Do jedné scény jsem potřeboval, aby se jeho oči dívaly každé jiným směrem. Řešil jsem, jestli použít vizuální efekty, ale on řekl: ‚Myslíš takhle?‘ A udělal to naprosto perfektně. Říkám mu: ‚Člověče, právě jsi nám ušetřil 200 tisíc dolarů‘.“ (Barka)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama