Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Keď to tam buchlo bol ešte hlboký socializmus a informácie sa šírili veľmi pomaly. Preto sme ako vtedajší puberťáci o tom vedeli len útržkovito a samozrejme sme tú vzdialenosť pokladali za bezpečnú. V podstate až teraz som sa dozvedel niektoré detaily, ktoré mi však náladu nezdvihli. keby toto púšťali namiesto Šeherezády tak by ľudia za chvíľu demonštrovali za zavretie atómových elektrární. Aj keď na druhej strane by sa cena energií zdvihla do nebies. No vyberte si.. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Výbuch reaktoru v Černobylu nebyl výbuch nukleární (jako jaderná bomba), ale šlo o výbuch klasický. První výbuch způsobil přetlak v uzavřeném prostoru a druhý rozžhavený grafit a vodík. Odčerpáním vody ze zásobníku pod reaktorem se zabránilo výbuchu, který by srovnal 320 km vzdálený Minsk se zemí a Evropa by se stala neobyvatelnou.. Na střeše elektrárny byla úroveň záření 12.000 rentgenů za hodinu (lidé se při odklízení střídali po 40 vteřinách, ale při takových hodnotách radiace tam neměli vůbec být). Evakuoval se prostor o rozloze 300.000 hektarů a jednalo se o 130.000 lidí. Na likvidaci havárie se podílelo 100.000 vojáků a 400.000 civilistů. Železobetonový sarkofág čtvrtého reaktoru byl postaven za 7 měsíců po výbuchu a stál 18 miliard rublů (rubl se rovnal USD). 3000 lidí pracuje na jeho údržbě. V Černobylu je 100 kg plutonia. 1 mikrogram pro člověka představuje smrtelnou dávku. Poločas rozpadu plutonia je 245.000 let. Dne 15. prosince 2000 byl odstaven poslední reaktor elektrárny. Nový sarkofág (cena 1,55 miliard eur) bude sférická struktura vysoká 105 metrů, dlouhá 150 metrů a široká 260 metrů, která bude vybudována mimo areál a potom nasazena na stávající sarkofág a spojena se základy. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Tento dokument o Cernobylu je asi nejpodrobnejsi a nejuchvatnejsi, jaky se kdy natocil o teto katastrofe. Velmi uceleny prehled s radou autentickych zaberu, fotografii a rozhovoru. Zde neni co vytknout, takhle ma dokument vypadat. Cernobyl jsem osobne navstivil v lete 2010 a na pocatecni uzkost po prijezdu nikdy nezapomenu, smekam pred vsema, kteri timto smerem jeli v kvetnu 1986 ( a pozdeji ), aby zmirnili dopad teto tragedie... ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím nejlépe zpracované téma hávarie Černobylské jaderné elektrárny. Některé dosud nepublikované záběry či fotky, příp. osobní svědectví zúčastněných dodávají dokumentu bezprostřednost a umožnují divákovi udělat si lepší obrázek o tom, co se tehdy vlastně stalo a co potom následovalo. Smutný je zejména osud likvidátorů, na které se režim později de facto vykašlal, přestože bez jejich oběti by byly následky neštěstí ještě katastrofálnější. Celkově silný zážitek a pokud vás toto téma zajímá, tak mohu vřele doporučit... ()

Adrai 

všechny recenze uživatele

Dokument s velkým D o jedné z největších katastrof 20. století, která poznamenala osudy mnoha lidí po celé Evropě, ne-li světě. Úžasné záběry, často nové a dosud nepublikované (téma mě dost zajímá a některé jsem opravdu dosud neviděl), výpovědi lidí kteří se účastnili "bitvy" a v tu chvíli si její rozsah vlastně ani pořádně neuvědomovali. Silný a mrazivý. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama