Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prevýchova ako remeň. Nechcel by som byť v koži tých chlapcov. Zvláštne keď si predstavíme, v akom luxuse si teraz žijú väzni v Nórsku. Pekný kontrast s minulosťou, a to pritom išlo "iba" o polepšovňu. Dejová linka je nabitá vypätými situáciami, hroznými životnými podmienkami chlapcov, krutosťou, bezcitnosťou, zbabelosťou, klamstvami a surovosťou. A k tomu sa pripája ešte aj typický severský chlad, ktorý podčiarkuje už aj tak hrozne bezútešnú atmosféru snímku. Všetko tak speje k nevyhnutným udalostiam... Ďalší filmový príklad o tom, ako nespravodlivosť vždy vládla svetu. Jasný nadpriemer, určite odporúčam. 85/100 ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Ondskanem a takovýma těma příběhama z vězení, jako Poslední pevnost. Poslední pevnost nebo Shawshank. V každým případě je C-19 tvrďák podle mýho gusta, scénu s umyvadlem jsem si pustil asi třikrát. O věrohodnosti příběhu se samozřejmě dá pochybovat, takhle zpracované to vypadalo, že je to neoprávněně trestaná skupina hrdinů. Nicméně drsárna, už jen jak se jim pořád kouří od pusy. ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Když už utěk trošku ho naplánovat a ne zjistit že je tam člun a mizíme je škoda že to on sám nedotáhl do konce i když se vzbouřily a dali jim na prdel i když je pochytali vyhráli každý sám za sebe, takových zařízení bylo mnoho a každý měl svoje metody na vráceni do normálního života, tohle bylo to silnější. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že dobrý scénárista a ostřílený dramaturg dokáží udělat vcelku poutavý, dvouhodinový film i o tání sněhu. Škoda jen, že norská polepšovna na odlehlém østrøvě ve dvacátých letech byla vcelku milé, útulné a humánní místo. Když si vzpomenu na svůj první pionýrský tábor v sedmi letech, bylo to daleko horší! Přemrštěně sympatičtí, mladiství zloději a vrazi se jen tak něžně chlapecky kočkují, plni inteligence a smyslu pro čest a spravedlnost, a to avízované hrubé násilí ze strany dozorců spočívá v tom, že je sem tam nechají stát v noci na židli, zamknou do klece nebo pošlou kácet stromy! No nelidská hrůza!!! Když pak jeden z romantických strážných vyprcá nějakého mentála, kterého stejně nikdo neměl rád, nemohou ti hrdinní kriminálnící jinak, než takovému strašlivému bezpráví čelit, a tak profackují pár vychovatelů a začnou "oprávněně" zdrhat, plni "spravedlivé" touhy po svobodě!!! WTF? Každopádně se na to dá ty dvě hodiny vcelku bez převalování dívat, avšak zvracet tu pak něco o silném příběhu může snad jen telenovelizovaná, závodní hospodyňka, která to nedopatřením přepla z Ulice! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečného sentimentu si plyne takový standardně seversky chladný film, až na něj přijde sentimentální závěr. Škoda, protože atmosféra byla skvělá, režisér příliš netlačil na pilu, herci hráli výborně a scénář byl zajímavý. Nebýt těch melodramatických pohledů do očí na ledu, film by vyzněl mnohem lépe. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Součástí závěrečných titulků jsou i autentické záběry. (SniperG1)

Reklama

Reklama